Bosnia Kjøttfri mandag Småretter og forretter Vegetar

Bosnisk spinatpai med rømme og cottage cheese

Første gang jeg skulle få servert pita i Bosnia, ventet jeg selvfølgelig at det skulle være en brød-greie fylt med salat, kjøtt og noe dressing. Overraskelsen var derfor stor da det viste seg at pita fra Balkan er noe helt annet enn den pita´n vi kjenner til her hjemme på bjerget.

Bosnisk pita minner på mange måter om den greske spanakopita, som noen kanskje har smakt på ferie i Hellas? Hellas er som kjent også en del av Balkanhalvøya…Uansett, begge pita-varianter tilhører burek-familien, og i Bosnia sier man både pita og burek om hverandre, og det er fyllet som avgjør hva man sier (jadda, det kan være forvirrende…)

På gresk betyr pitta pai. Både den bosniske og greske pitaen er pai av filodeig med spinatfyll, men der den greske bruker feta (og noen ganger ricotta), bruker den bosniske to ingredienser som best kan beskrives som cottage cheese og rømme. Begge inneholder også egg. Og begge smaker himmelsk! Saftig spinatfyll og sprø filodeig øverst med distinkt smak av stekt smør 🙂 Man får også burek/pita med f.eks kjøttdeigfyll, potetfyll og gresskarfyll. Er vel bare fantasien og tilgang på råvarer som setter grenser for hva man vil fylle filoen med.

I Sarajevo kryr det av små spisesteder som bare selger pita og burek. De fleste stedene ligger i gamlebyen, bascarcija. Om sommeren er temperaturen her opp mot 40 grader, så da drikker man kald kefir/kulturmelk ved siden av, noe som absolutt – og ikke uten grunn – minner om den tyrkiske tradisjonen med kefirdrikken ayran. Bosnia var i sin tid en del av det Ottomanske riket, og derfor bærer mye av deres kulturarv det tyrkiske i seg.

Bascarcija, Sarajevo.

Jeg har fått mye skryt av mine bosniske venner for denne pitaen, og det er jeg veldig stolt av! Dette er noe som deres mødre og bestemødre har laget og servert dem siden de var små, så det var med ærefrykt jeg første gang serverte min variant. Oppskriften min belager seg på et sammensurium av oppskrifter som jeg har hentet fra kjente i Sarajevo, fra Youtube og ellers på nettet. Det er ikke noe du slenger sammen en mandag etter jobb, men hvis du tar deg bryet med å lage det på en fridag, kan jeg love deg mye godt i retur for innsatsen!

Hvis du ikke vil streve med filodeig, kan du helt fint lage en vanlig paibunn (sånn som til quiche), helle spinatfyllet oppi der, og steke det til det har stivnet. Jeg ville stekt det 30-40 minutter på 200 grader. Min venninne Kristin som er vegetarianer, har gjort dette mange ganger med stor suksess!

Ingredienser til en stor pita:

* 250 g frisk spinat, vasket, tørket og finhakket

* 2 ts salt

* 1 beger seterrømme

* 1 beger cottage cheese

* 1 løk, finhakket og stekt gylden i olivenolje

* 2 egg

* 1/4 ts muskattnøtt

* 100 g smeltet smør

* 1 pakke filodeig på 500 g

Slik gjør du:

Vask spinaten godt! Så slipper du å knaske sand…Det enkleste er å bruke salatspinner. Så hakker du den og har den oppi i en stor bolle. Ha på de 2 ts salt og rør rundt.

Nå skal spinaten stå sånn i 10 minutter med saltet, og da trekkes væske og eventuelle bitterstoffer ut av den.

Mens spinaten gjør seg klar, steker du den finhakkete løken myk og blank i olivenolje.

Så var det tilbake til spinaten igjen. Nå skal du vriii væsken ut av den. Én neve av gangen…klemmmm safta ut i vasken, og så plopp! oppi en annen bolle med den ferdigskvisete spinaten, tørr og fin!

Sammen med spinaten har du nå rømmen, cottage cheesen, eggene, løken og revet muskattnøtt. Bland alt sammen til en gugge, og smak til med salt og pepper. Pass på med saltet! Spinaten har igjen en del salt fra isted!

 

Og så begynner morroa med filodeigen. En ekte bosnisk husmor lager selvfølgelig sin egen. La det være sagt: Hjemmelaget filodeig er ekstremsport på husmorskolen! Jeg kjøper frossen hos tyrkern på hjørnet. Den skal tines opp 3 timer i forkant.

Fukt to kjøkkenhåndklær og legg bunken med papirtynne filodeigark til hvile mellom disse. Da tørker de ikke ut, revner ikke og smuldrer ikke opp og gir deg nerveproblemer senere mens du holder på å montere pitaen din.

Nå begynner vi å legge lagvis, nesten som med lasagne: Pensle bunnen på langpanna med smeltet smør, dekk så bunnen med filoark så hele er dekket, pensle filoarket med smeltet smør, legg på et nytt ark med filo, pensle med smør, legg på et lag med filo…Skjønner du tegninga? Gjenta så denne prosessen 3 ganger. Du skal altså ha 3 filoark oppå hverandre i hver etasje, og smeltet smør mellom hvert filoark.

Så smører du 1/3 av spinatfyllet utover første filoetasje, og så er det på an igjen med en ny etasje filodeig oppå fyllet! Min pita har tre etasjer med fyll.

Øverst skal du ha en etasje med filodeig, og så heller du resten av smøret oppå der og smører det godt utover.

Stek midt i ovnen på 200 grader i ca 30 minutter. Og helst ikke med varmluft denne gangen, da filodeigen har en tendens til å blåse seg opp å bli for fort stekt da.

Servér som den er, med en klatt rømme til. I Bosnia heller man en slags kefir/kulturmelk over, men jeg lener meg på den akk så trygge rømmen….

Dette er perfekt mat til spleiselag, lunsjmatpakka og buféter, siden den også smaker kjempegodt når den er kald 🙂

12 kommentarer på “Bosnisk spinatpai med rømme og cottage cheese

 1. Tips: For at pita ikke skal bli tørr så pleier man å koke opp 3-4dl vann med salt og litt olje, også like før pita er ferdigstekt heller man det vannet over, lar det stå i ovnen og hvile -(trekke inn) 🙂

 2. Tips: «Knus» deigen med en kniv og hell over litt vegetakrydder rørt ut i varmt vann i et vanlig vannglass mens pite ligger i formen. Dekk over med litt plast eller et håndkle et par minutter = klar for servering 🙂

  • Takk for tips 🙂 Noen som kjenner til at man heller kefir/kulturmelk over pita og lar den stå med dette en stund og hvile mens den ennå er varm og i formen?

 3. Tilbaketråkk: Deilig bosnisk spinatpai | Runes verden

 4. Gabriella Trischler Vinje

  Mitt hjemland, Ungarn, har ikke vært god nok i krigføring i den forrige årtusen. Det resulterte i at vi var både en del av det Ottomanske riket for cirka 160 år (1526-1686), og senere kom Habsburgene og vi ble en del av Østerrisk-Ungarsk Monarchi. Om filodeigen kom med pita/burek eller med Strudel er jeg usikker på, mest sannsynlig med begge. Men det jeg husker fra det ungarske kjøkkenet om bruk av filodeig er som «Rétes». Det spises som oftest som dessert med eple/kanel, søt cottage cheese/sitronskall/rosiner, eller med kirsebær fylling….ala Strudel. Men vi har noen saltige varianter som spises som liten måltid, eller forrett som er da fylt med f.eks.en krydret kålblanding («Káposztás Rétes»). Poenget mitt er at alle våre filodeig retter lages slik at den 3 smurte tynne lag får et lag fylling oppå og deretter rulles opp og kuttes i stykker. Denne spinatvarianten er spennende, men kunne du tenke at den ville fungere som «Strudel formet»?

  • Jeg tror absolutt den vil funke «strudelformet». I Sarajevo fikk jeg både den lagvise varianten, og den strudelformede varianten. Mener den lagvise heter «pita», mens den strudelformede heter «burek».

 5. Gabriella Trischler Vinje

  Jeg mener at rullene stekes først og så før servering kuttes i passe størrelse stykker. 😉

  • Jepp, det stemmer 🙂 Husker jeg ikke feil så skiller de mellom «pita» og «burek». «Burek» er rull, mens «pita» er lagvis. Tror jeg…?

 6. https://www.facebook.com/groups/1544341702468272/
  Hei,
  Jeg må bare svare litt på dette om PITA og Burek .
  I Bosnia kaller man alle disse greiene for PITA , mens den som er fylt med kjøttdeig heter Burek. I Kroatia dermed kaller man alle pitaer for Burek , men da blir det burek med ost, burek med kjøttdeig, burek med spinat osv.
  I Bosnia har alle pitaer sitt navn. PITA med ost er sirnica, pita med spinat er zeljanica, pota med poteter er krompiruša,…
  Oppskriften er ganske riktig, unntatt at man steker løk i oliven olje. Stort sett bruke man ikke løk i PITA med spinat, men hvis du vil, så skal du i hvertfall ikke steke den i olivenolje. Bruk heller sosikkeolje, maisolje.
  Hvis du vil ha Ketil på toppen, kan du, etter at du har stekt PITA ferdig, blande Ca 2 dcl rømme med 1 dcl melk, og helle over. Sett pitaen tilbake i ovnen i Ca 5 minutter. Hvis du ikke skal bruke rømme, kan du bare PITA ut fra ovnen og dekke med enn annen langpanne over slik at den fordamper under langpanna.
  Jeg har laget Facebook side som heter Bosnian Food and Recipes, linken er overst. Alle oppskrifter er på bosnisk, men jeg har oversatt en del på norsk og engelsk. Håper dere joiner.

  • Takk for det, Vildana! 🙂 For en norsk-danske er det ikke lett å holde styr på de ulike typene og navnene i sine kasusbøyninger 😉
   Jeg hadde en bosnisk samboer i 3 år, og fikk virkelig øynene opp for deres matkultur. Jeg elsker bosnisk mat og lagde flere egne varianter av gamle klassiskere. Men jeg er nok en som alltid kommer til å gå egne veier med oppskrufter, så her blir løken stekt i olivenolje 😉
   Mange av mine lesere har også fortalt at de bruker fyllet i vanlig pai/terteskall istedet for lagvis med filodeig. Det har jeg prøvd, og det var veldig vellykket!

   Fin Facebookside! 🙂 Jeg føger deg gjerne.

   Maj-Britt

 7. Jeg har akkurat laget min egen lille variant av denne, og irriterte meg over at jeg ikke tok notater da jeg holdt på i fjor. Hvor mye brukte jeg av de forskjellige ingrediensene? Hvor varmt og hvor lenge stekte jeg de? Jeg måtte google litt, og da kom denne siden opp – jeg skal nok absolutt prøve denne oppskriften en gang også.

  Min variant lages med spinat, fetaost og rømme, og i dag hadde jeg litt vårløk, chili og koriander i også. I fjor tror jeg at jeg brukte soltørka tomater og littegrann mynte. Jeg har fått en cirka-oppskrift av en venninne for noen år siden, men aner ikke hvor den har blitt av, så alt går på hukommelse. Og filo-pakka jeg kjøpte i dag hadde ingen tips om steketid, men med hjelp fra deg ble det bra likevel.

  Jeg kjører alle ingrediensene i løkhakke-delen av stavmikseren min. I puljer, så det ikke blir for fullt. Alt blandes, og to rørte egg blandes også i til slutt. Salt og litt lime putta jeg også i i dag. Tre-fire filoark legges utover, fyll smøres på (og sklir utover hele benken fordi det er for flytende, seterrømme er nok lurere enn lettrømme), og det rulles sammen. Skjæres i biter når det er ferdig. Jeg ender ofte med å spise «kantene» med en gang, selv om jeg egentlig er mett etter å ha smakt så mye på fyllet. Mine ruller har ikke smør i seg i det hele tatt, og det funker igrunn fint, selv om de ikke «hever» like mye. Men alt er jo bedre med smør, så jeg må nok prøve det neste gang.

  Takk for oppskrifta!

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: