Asiatisk Fisk Indisk Litt sunnere

Torsk med indisk kokoscurry

Garam masala. Smak på det ordet. Det er indisk, og rett og slett en harmoni av ulike krydder. En garam masala kan bestå av så mangt, og det varierer fra region til region i i India hvilke krydder en blanding inneholder. Den jeg kjøper i min lokale frukt-grøntbutikk, består av: Koriander, cumin, ingefær, kanel, svart pepper, kardemomme, pimentos, nellik, laubær og muskat.

Garam masala er barnemat. Den jeg kjøper, inneholder ingen «hotte» elementer og ungene elsker den runde fyldige smaken. Jeg ga en liten pose til min kollega Helén, og hun serverte den sammen med kylling til sin heilnorske ett-åring Vilde. Vilde fortærte et helt kyllingbryst…så godt smakte garam masala. Mmmmm :))

Da jeg var 19 år, jobbet jeg en kort og intens periode som nanny i London. Jobbet jeg for en britisk overklassefamilie som serverte meg agurksandwich og te? Nope! Jeg jobbet for en indisk storfamilie med tre små hyperaktive barn som jeg passet fra morgen til kveld. Jeg holdt ikke ut lenger enn ca to måneder, og når jeg da faktisk holdt ut så lenge, skyldtes det nesten utelukkende at jeg fikk hjemmelaget indisk mat hver bidige dag. Maten gjorde oppholdet verdt hver svettedråpe jeg perspirerte mens jeg sto et par timer av gangen og strøk metervis med sarier og hvite herreskjorter på bakrommet, mens tre barn rev og slet i meg. En realitycheck, kan man si. Jeg fikk ikke veldig lyst på tre barn, men jeg fikk jævlig lyst til å lære meg å lage skikkelig indisk mat!

Hver ettermiddag ség de mest vanvittige dufter inn under døra til bakrommet der jeg for det meste oppholdt meg med arbeidet mitt, og det var ubegripelig for en norsk nittenåring hva disse krydrene faktisk kunne være. Jeg ante det ikke! Kunne ikke gjette meg frem til det. Hadde ingen kompetanse. Det eneste jeg visste, var at det var himmelske dufter og at jeg måtte drive intensivt detektivarbeid for å få finne ut hvordan jeg selv skulle klare å trylle frem noe lignende på et senere tidspunkt. Jeg åt som en glupsk hund sammen med denne familien, men var alt for ung og redd til å be om oppskrifter. Istedet saumfarte jeg de lokale butikkene etter ulike krydderblandinger og urter som kunne minne om det jeg hadde kjent duften av fra bak stryebrettet på bakrommet.

Det har senere lykkes meg å gjenskape ganske mye av det jeg fikk i London. Jeg er, til vanlig norsk kvinne å være, ikke så verst på å lage hjemmelaget indisk mat. Og jeg er kresen når jeg spiser det ute. Jeg kan ikke fortelle deg detaljert hvordan du skal lage tradisjonell indisk mat til punkt og prikke for bryllup og begravelser, men jeg kan fortelle deg når du får servert noe som antageligvis er bullshit selv om det smaker helt greit.

Jeg eksperimenterer ofte med indiske krydder. Jeg finner grunnoppskrifter, og tar det videre derfra. I denne oppskriften har jeg tatt utgangspunkt i en basic paste av løk, ingefær, hvitløk, tomat og koriander, som stekes av med en helt enkel krydderblanding. Så har jeg valgt å bruke torsk denne gangen, for da vet jeg at den takket være garam masalen går ned på høykant hos den yngre delen av klientellet her også.

___________________________________________________

Ingredienser til 4 personer:

600-800 g torskefilet, i terninger på ca 6 x 6 cm

1 stor løk

1 tomat

3 hvitløksfedd

1 ingefærbit på størrelse med tommelen din (hvis du da ikke mangler begge tomlene helt. Da blir det jo curry helt uten ingefær, en vesentlig ingrediens! La oss heller si: en ingefærbit på størrelse med nesa di. Den mangler du sikkert ikke. Og hvis du mangler den, er det ikke så nøye med krydder i det hele tatt. For kan du ikke lukte, så kan du ikke smake, og kan egentlig putte oppi hva som helst).

En neve frisk koriander, med stilkene

3 dl kokosmelk

4 rause, toppede ss matyoghurt (ca 2 dl)

1 ts sukker

1 ts tørket koriander (jeg bruker hele frø som jeg knuser)

1 ts gurkemeie

2 toppede ts garam masala

salt/pepper

 

Basmatiris med kardemomme og gurkemeie

2,5 dl basmatiris

4 dl vann

1 strøken ts gurkemeie

6-7 hele kardemommekapsler

1 ts salt

__________________________________________________________

Begynn med risen. Den tåler å vente.

Vask risen godt i en sil under rennende vann. Når vannet er helt klart og gjennomsiktig er risen ferdigvasket. Ha den i en gryte med vann og krydder, ikke noe lokk ennå. Kok opp og la fosskoe 1 minutt. Skru ned varmen til det laveste du kan, og sett på et tett lokk. La det nå stå sånn i 20 minutter. Og her er hemmeligheten bak vellykket ris: Ikke ta av lokket for å se på risen! La gryta beholde lokket på i 20 minutter.

Ta av lokket like før servering, og lett litt på risen med en gaffel, så den blir luftig og fin.

Fisken:

Hakk løk, tomat, hvitløk, koriander og ingefær grovt og ha det i en bolle. Mos alt sammen med stavmikser til en glatt puré. Du kan også bruke foodprosessor.

Fres av puréen på middels varme i en god klunk soyaolje eller solsikkeolje.

Tilsett krydderet og stek sammen med puréen et par minutter til det begynner å lukte skikkelig indisk restaurant i kjøkkenet ditt og du får vann i munnen. (Hvis du har god tid, kan du bruke hele krydder som du først «brenner av» i en tørr panne og så maler i en morter eller kaffekvern. Har jeg ofte god tid? Nei. Hurra for ferdigmalte krydder!)

Tilsett matyoghurt og kokosmelk. Smak til med 1 ts sukker, salt og pepper. Rør rundt og la det stå og småboble for seg selv ca 10 minutter.

Tilsett fiskestykkene og la det trekke (ikke koke) under lokk i ca 5 minutter.

Dryss frisk koriander over, og server med en god basmatiris. Noen mennesker synes frisk koriander smaker såpe. Javel, så gå og vask deg med frisk koriander, da. Den dagen jeg som 19-åring endelig fant frisk koriander i en pakistansk matbutikk i London, begynte jeg nesten å grine. Endelig hadde jeg funnet den magiske smaken jeg hadde lett etter så lenge, men ikke ante hva het eller var.

 

4 kommentarer på “Torsk med indisk kokoscurry

  1. At jeg ikke har dumpet bort i denne bloggen før er jo helt utrolig! Dette blir dagens middag hjemme hos oss, ingen tvil. Kjenner allerede den indiske duften i neseborene før jeg i det hele tatt har begynt:) Mange flotte oppskrifter!

  2. Hei! Denne retten smaker helt fantastisk! Har anbefalt den til både venner og familie. Men jeg må bare nevne det med mengden youghurt.. Én spiseskje er jo egentlig 15 ml, så 4 ss vil jo egentlig si 60 ml. Bruker du 4 ss eller 2 dl? Jeg husker ikke helt hva jeg endte opp med selv, men det hadde vært supert hvis du ordnet akkurat den detaljen 😉

    • Hei Line! Takk for hyggelig melding, og beklager sent svar. Det er lenge siden sist jeg laget denne nå, men jeg har npk brukt 4 ganske rause og store ss yoghurt, og målt dem opp til å bli ca 2 dl. Gå for 2 dl, du 🙂

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: