Kjøtt Risotto

Urte- og sitronkylling med aspargesrisotto

IMG_9618

Ahhh, risotto! Hvilke minner man har! Jeg husker hvordan mamma og min bestevenninnes mamma sto i kjøkkenet og stekte kjøttdeig og løk som de så kokte ihop med vanlig ris, buljong og tomatpuré og krydder for å trylle frem en risotto slik vi hadde bestilt. Det var nok lørdag, det var nok 10-årsdag for meg og min venninne, det skulle nok være bursdagsfest, og det var selvfølgelig midt på 80-tallet. Risotto var i skuddet sammen med Rick Ashley og Whitney (God rest her soul…), og ble servert i samtlige bursdager i min klasse en periode. Etter hvert fikk man den vel også på pose, tror jeg. Toro var som vanlige ute med sitt bidrag til de seneste trendene, og tar jeg ikke feil, trengte man bare å tilsette litt vann og stekt kjøttdeig, og VIPS! Risottoen var servert.

Men nu: Ny tid, nye muligheter, nye flyselskap med gi-bort-pris på billetter som har ført til at mange, mange mennesker har fått anledning til å bevege seg utaskjærs, hvor de blant annet har fått smake risotto slik den egentlig skal være.

En skikkelig italiensk risotto er ikke noe man kødder med. Den er ikke en underdanig venn som står og putrer fornøyd med seg selv i bakgrunnen mens du koser og diller med kyllingen. Den blir fort sjalu, og krever din oppmerksomhet hele tiden. «Rør meg, rør meg! Forsiktig, forsiktig!» kommanderer den, og du iler til, og rører forsiktig og trofast, så den ikke skal slå seg helt vrang. Den er en rett jeg har brukt over et år på å prøve og perfeksjonere, og da har jeg øvd en hel del, det vil si: Jeg har servert den til hverdags flere ganger i måneden som tilbehør til kjøtt og fisk, eller som en egen rett i seg selv. Belønningen i det lange løp (akkurat som alt annet som krever en innsats) er at når du først kan din risotto, og dere er blitt trygge på hverandre, så er den din beste venn, for alltid. Den kan smakssettes på utallige måter, og løfter en hver fiskebit eller kyllingfilet til høyder hvor de ikke har vært før, og den er genial vegetarmat da den gir en real metthetsfølelse og har så mange grønnsaker den liker å mingle med.

Det beste i en travel hverdag er hvis man er to stykker i kjøkkenet, hvor den ene peiler all sin oppmerksomhet inn på risottoen, mens den andre tar seg av…ja, alt det andre! Ingen som kan hjelpe deg, sier du? Da må du først preppe kjøtt/fisk, og time dette godt med risottoen. Risottoen tar 20-30 minutter å lage, og skal få sin oppmerksomhet nesten all denne tiden. Som alle andre kravstore venner du har, liker den ikke å vente når den er klar, så den bør serveres med en gang den er ferdig.

IMG_9613

Ingredienser til kyllingen på bildet, 4 personer:

* 4 kyllingfileter

* 1 neve persille, jeg brukte flatbladet

* 1 neve basilikumsblader

* Skallet fra en av de dyre, pene, økologiske sitronene, fint revet / zestet

* Litt av saften fra samme sitron

* En klunk god olivenolje

* Noen cherrytomater, hvis du har

* En øse kyllingkskraft (fra samme dose som du skal ha i risottoen)

* Salt / pepper

Ingredienser til risotto med aspargus, 4 personer:

* 200 g risottoris (arborio)

* 1/2 finhakket løk eller samme mengde shallotløk, hvis du har

* 1-2 hvitløksfedd, finhakket

* 1 raus ss smør

* 200 g aspargestopper

* ca 1,2 liter kyllingkraft / buljong

* 30-50 g revet parmasan

* Salt / pepper

Fremgangsmåte:

Kok opp 1,2 liter vann og tilsett 1 kyllingbuljongterning (grønnsaksbuljong hvis du er over gjennomsnittet glad i dyr og bare skal ha risottoen til middag), eller hent frem bøtta med den hjemmelagede kyllingkraften din…(jeg har ikke tid til å lage slik. Jobber fulltid, vettu!!).

Hakk persille, basilikum og revet sitronskall fint sammen, eller knus det i en stor morter. Putt det i en bolle og tilsett klunken med olivenolje, salt og pepper.

Vask aspargesen godt. Skjær den i biter som på bildet under

Så begynner du på risottoen. I en gryte smelter du smøret på middels varme. Hvis du har for varm gryte blir det brunt. Ikke bra! Da kaster du smøret, vasker gryta og begynner på nytt med lavere varme. Stek løk og hvitløk et par minutter, og pass på at det ikke blir brunt. Tilsett risen og la den bli kjent med løk og hvitløk, det tar et par minutter. Så tilsetter du den første øsen med kraft. Og nå er det du skal røre! Nå er det risottoen begynner å bitche hvis du plutselig smiler til andre råvarer. Rundt og rundt rører du, men ikke hardt og brutalt! helt til risen har drukket opp øsen med kraft. Da tilsetter du en ny dose, og slik fortsetter du. Når risen har drukket halve buljongmengden, tilsetter du aspargesbitene til gryta. Disse skal få koke med til det hele er over. Da har de nemlig klart å smakssette risottoen underveis, og har selv blitt møre.  Og nå når risottoen har fått besøk av sin nye beiler Asparagus, kan du vie litt oppmerksomhet til kyllingen uten at den grønne bengelen bryr seg for mye. Bare pass på at risottoen har nok å drikke mens du er borte.

Så til kyllingen, stakkar: Stek de saltede og peprede kyllingfiletene kort på hver side i en panne som tåler å stå i ovnen etterpå (innmari teit hvis plasthåndtaket smelter der inne…). Hvis du ikke har en sånn panne, kan du bruke jerngryte eller lempe kyllingfiltene og kraften over i en ildfast form før de settes i ovnen.

Fordel urteblandingen på filetene, og sleng noen cherrytomater i panna, hvis du har. Tilsett en øse av samme kyllingkraft som du bruker til risottoen. Putt hele panna i ovnen, stek 15-20 minutter på 180 grader.

Sånn! Da er det bare å lefle hele den resterende tiden for risottoen, og når kyllingen er ferdig, tar du den ut, lar den hvile et par minutter, mens du sjekker om risottoen er klar. Hvordan vet du om den er klar? Du må så klart smake underveis. Er risen hard? Ny øse med buljong! Er den plutselig myk før kyllingen er klar? Trekk gryta tilside og tilsett en liten halv øse med buljong som du bare lar den stå å nippe til mens kyllingen gjør seg klar i ovnen. Det viktigste er at den ikke får konsistens som mørtel og sement. I motsetning til eggehviter, skal ikke risottoen klare å henge fast i tallerkenen når du snur den på hodet…Nykokt, ganske bløt risgrøt er en veldig grei konsistens å ha i bakhodet. Omtrent slik skal den være! Den skal kunne bevege seg litt fra side til side hvis du heller på den, og ikke være stiv av skrekk. Rør inn parmasan helt til slutt.

Skjær kyllingfileten i skiver (det ser pent ut), posjonér ut risottoen og hell kraften og tomater ved siden av. Servér og vær fornøyd med deg selv. Og hvis noen har noe å utsette på risottoen din, så inviterer du dem på risotto neste uke også. Så får du øvd deg. Ikke gi opp! Risottoen kan være en vrien partner å leve med i børjan, men hu er verdt strevet 😉

%d bloggere liker dette: