Fisk Kjøtt Tilbehør

Kremet kål med spekeskinke, fenikkel og karve

IMG_6266

Karve og spekemat er kjærstepar i gamleda´r. Det samme er spekemat og fenikkel. De passer utrolig godt sammen. Gris med karve eller fenikkel er digg, rett og slett. Det er en god grunn til at man for eksempel spiser surkål som har karve i seg til svinekoteletter, skinkesteik, svineknoke og ribbe. Og i Skjåk (nei, jeg klarte ikke skrive et blogginnlegg om spekeskinke uten å nevne Skjåk…), har man den supergode spekede Skjåkpølsa som inneholder rikelig med karve. Men hva bruker man ofte i spekepølse sydpå? Jo, fenikkel! Det gir et deilig hint av anis. Så da var det bare å kjøre på å lage en spekeskinkerett som inneholdt karve og fenikkel.

Jeg elsker kål som har fått et par raske minutter på panna, får litt fløte helt over seg og så blir smakssatt med ingredienser som løfter den trauste kålen opp dit den fortjener å være. Spekeskinke, for eksemple, gir en rund og salt smak med kjøttsnert. Mmmm!

Denne sideretten kan brukes til mange typer kjøtt og fisk, og har du for eksempel røkte sommerkoteletter på grillen, er dette helt magisk godt ved siden av. Jeg hadde hverken sommerkoteletter eller grill, men noen fine stykker med røkt torsk. Pølser vil også passe fin-fint, og ikke minst svinefilet, marinert eller naturell.

Ingredienser til 4 personer:

* 1 spisskål, finsnittet

* 1 purre, finsnittet

* 1 fenikkel, finsnittet

* 2 ts karve, som gjerne kan få en runde i en morter for å frigjøre enda mer smak

* 30-50 g spekeskinke, i tynne strimler

* 1 strøken ss hvetemel

* 3 dl matfløte

* Salt/pepper

IMG_6254

Slik gjør du:

Fres kål, purre og fenikkel i en klatt smør et par minutter til det er blankt og litt mykere, men ikke slafsete. Tilsett spekeskinke og karve og gi det et par minutter til før du drysser over hvetemelet og rører godt rundt.

IMG_6261

Hell på fløten og la kålstuingen koke godt et par minutter sånn at melsmaken forsvinner og karven får hevdet seg. Smak til med salt og pepper.

Og så er det i grunnen smak og behag som bestemmer hva du vil servere kålstuingen til. Røkt torsk anbefales på det sterkeste! Eller hva med fersk, grillet makrell? Også kokte pottitter, så klart.

0 kommentarer på “Kremet kål med spekeskinke, fenikkel og karve

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: