Asiatisk Indisk Kjøtt

Kylling fra Kashmir

indisk

Bollywood fyller 100 år i år. Gratulerer! Her er en reprise, men nye indiske oppskrifter vil poppe opp på bloggen i neste uke.

Som tidligere fortalt, stammer mine opprinnelige smaksreferanser til indisk mat fra et arbeidsopphold hos en indisk familie i London på 90-tallet. Når jeg skal lage vellykket indisk mat i dag her hjemme, tyr jeg som regel til indiske kokebøker kjøpt i Lodon i etterkant, og de er med tiden blitt full av matflekker, eselører og har ganske radbrekte rygger.

I oppskriften Kashmiri chicken som jeg vil dele med dere herbruker man – som man ofte gjør i Nord-India – både nøtter og safran. Safran vokser i kashmir og var noe mogulene snek inn i matlagningen etter hvert. Fin gjeng, mogulene! Gode resultater!

Dette er en mild curry med en tykk og vennligsinnet saus, så her kan barna meske seg uten å få hot-sjokk. Smaksmessig kan den minne noe om korma, hvis det ringer en bjelle hos noen?

Ingredienser til 4 personer:

4 kyllingfileter, i terninger

1 strøken ts kardemomme

1 ts malt koriander

1 ts cumin

1 1/2 ts kanel

1/4 ts malt nellik

100 g malte mandler

1 løk, finhakket

4 hvitløksfedd, finhakket

1 bit (5 cm) frisk ingefær, finhakket

1 ss smør

2 dl kyllingkraft/buljong

2,5 dl tykk matyoghurt

1 klype safran

IMG_0769

Fremgangsmåte:

Ideelt sett skal man bruke hele krydder som man brenner litt i en tørr panne og så maler til fint pulver, men hallo…Bruk ferdigkrydder i en hektisk hverdag! Hvis du på død og liv vil, kan du bruke hele krydder i ferien din når tiden kanskje spiller på ditt lag. Jeg sier at det er greit 😉 Om det utgjør en forskjell smaksmessig? Joda, det gjør det, men fint lite for oss glade amatører.

IMG_0687

Men altså: I en tykkbunnet gryte steker du løken til den er myk og gylden. Så tilsetter du kylling, ingefær og hvitløk og lar det surre til kyllingen er stekt på alle sider. Tar 3-4 minutter, tenker jeg. Salte og pepre.

Tilsett krydderblandingen og la denne brunes med kompisene sine der i gryta et par minutter.

Tilsett kraft og sett på et lokk.

Nå kan det få stå og putre på svak varme 10 minutter mens du kjenner hvordan kjøkkenet ditt sakte forvandler seg til en deilig indisk restaurant med sine dufter.

Så løfter du av lokket, kjenner duften slå mot deg, himler salig med øynene og tilsetter i et til dels fattet øyeblikk de malte mandler, smøret, yoghurten og safranen. Rør det hele sammen, og så på med lokket igjen i 10 minutter.

IMG_0771

Før servering drysser du noen malte mandler over retten, og vips! Kashmiri chicken!

%d bloggere liker dette: