Fisk Potet Tilbehør Vin

Torsk med persille- og hvitløkspotetmos

IMG_0329

Et helt enkelt stykke med fisk eller kjøtt, sammen med et like enkelt tilbehør, er ofte det eneste  som skal til for å få meg til å smile. Det kan høres kjedelig ut med bare fisk og potet og persille, men tro om igjen! Hvis hver ingrediens er tipp-topp, så trenger du ikke hore rundt med all verdens krydder og urter og stafasje for å lage noe uforglemmelig godt. Og hvis man i tillegg skal prøve en ny vin, og akkurat som meg er nybegynner i den skumle vinjungelen (joda, jeg har drukket vin i noen år, men ikke på denne nye måten. Skal fortelle mer om det i et senere innlegg…), er det en brillefin måte å øve seg på og kjenne etter på enkle ingredienser og smakselementer, hva som funker sammen og slett ikke.

torsk1

Jeg ville teste en bordeaux sammen med torsk. Hvorfor, spør kanskje noen, mens andre bare nikker inneforstått og megetsigende. Torsk og bordeaux er gamle venner i Noregs land, faktisk litt en klassiker. Det jeg hadde hørt, var at man ikke burde ha en rødvin med for harde tanniner og helst en bordeaux med overvekt av merlot-drue i seg. Men jeg var vågal og prøvde en Chateau L´Avocat Graves, fra 2006, med 50% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon og 10% Cabernet Franc. Jasså De!! Ingen klar overvekt av merlot, altså….? Produsenten selv mente at den skulle gå fint til fisk, og jeg ble enig! Frisk men med bløte tanniner. Min først slurk sa: Gjær, lær og pepper.

Vinen åpnet seg opp og bød på mer sammen med torsken, og de to balanserte hverandre fint. Torsken fikk nesten en søt undertone, men det slo meg samtidig at en lettsaltet torsk kanskje ikke ville vært så sympatisk hvis den måtte hilse på L´Avocat… Det ville blitt for stramt, tror jeg. Jeg hadde vært forsiktig med saltingen denne gangen, men hadde pepret raust. Det funket som bare rakkern, siden vinen også hadde pepperundertoner i utgangspunktet. I møte med persilleoljen i potetstappa, kom plutselig sommeren inn i kjøkkenet med nyklippet gress og grønne enger. Deilig!

Og du: Dette er fast food!

IMG_0309
Hmmmm… Der har du visst lagt fisken med skinnsiden opp, Maj-Britt.? Ja visst søren har jeg det! Håper ingen legger merke til det, da. Ja, håper det….og hvis noen legger merke til det, sier du bare at det var med vilje. Fisken blir saftigere når du steker den sånn. Okei? Okei!

Ingredienser til 2 personer:

* 400 g torskefilet av skikkelig god kvalitet.

* 4 sitronskiver og en skvis sitronsaft

* Noen kvaster timian (jeg brukte tørket)

* 6-8 melne poteter

* 6 hvitløksfedd, delt i to

* 1-2 dl VARM melk

* 2 ss smør, smeltet i den varme melken

* 1 schvær neve flatbladet persille (ja, denne gangen kan du også bruke kruspersille hvis du bare får tak i det 🙂 )

* 0,5 dl god olivenolje (extra virgin/kaldpresset)

IMG_0323

Fremgangsmåte:

Torsk: Sett ovnen på 180 grader varmluft. Legg fiskestykkene i en ildfast form, drissle-drassle litt olivenolje over og under, salte og pepre. Fordel sitronskivene og timianen på fisken og stek så i ca 13 minutter. Fisken er ferdig når den flaker når du dytter/stikker i den med en gaffel.

Persilleolje/pesto: Ha olivenolje og persille i en blender og purér det til en glatt mos. Dett var dett!

Potetmos: Skrell potetene og del dem i fire. Ha dem i en gryte med hvitløksfeddene og dekk med vann. IKKE SALT VANNET!! (hvis du vil ha bra potetmos….) Kok poteter og hvitløk under lokk til de er møre. Hell av vannet, damp potetene godt av på den varme plata. Mos med en potetmoser og spe så med den varme melken med smeltet smør oppi. Når du har fått en konsistens du kan leve med, gir du mosen (som alltid i mine potetmosoppskrifter…) en runde med miksmasteren. Smak til med salt og pepper.

Rør/vend inn persilleoljen rett før servering.

Bordeaux i glasset, torsk på tallerkenen, alltid jazz på NRK radio, Hamsun, Bjørneboe og Raymond Carver i bokhylla, ørelappstolen min synlig der inne på stua….hadde jeg ikke visst bedre, ville jeg sverget på at jeg var en akademikergubbe på 60+ («hvor satte jeg fra meg tøfflene og askebegeret, nå da!?»).

4 kommentarer på “Torsk med persille- og hvitløkspotetmos

 1. Eli Stensrud

  En sann svir av en fornøyelse å lese bloggen din , du ! At jeg også får gode , spiselige tips av deg , er ikke øverst på lista av grunner til at jeg følger med deg . Språklig og på humorfronten er du sannelig ei enslig svale i matbloggerfloraen og kilde til stadig henrykkelse .

  Du har en irsk kollega , som jeg har samme type begeistra forhold til : Niall Harbison – skull’ikke forundre meg om du og ville ha sansen for han . Why not check’im out : loveindublin.com

  • Åhhh, du skal ha millioner av takk for en sånn tilbakemelding! Nå får jeg vel ikke sove, så glad og høy på meg selv som jeg ble her jeg sitter! Jeg skal definitvt sjekke ut Niall Harbison. Har ikke hørt om ham (har i det hele tatt ikke hørt om så mange matbloggere utenfor Norge at det gjør noe…)Visste du forresten at jeg har bodd 5 år i Irland…? I Belfast 😉 Så kanskje det er en link der et sted?
   takk igjen. You made my night, love!

   • Eli Stensrud

    Joda , har fått med meg at vi har et felles kjært forhold til » the emerald isle » gjennom innlegg jeg har lest . For mitt vedkommende bare republikken – og de siste par åra : » bare » Dublin . ( which of course is anything BUT….. )

    Mor deg med NH 🙂

   • Shall do! 🙂 God helg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: