Barn og mat italiensk Kjøtt Pasta Saus Vin

Skikkelig bolognese (uten flådde tomater…)

IMG_9968

Spaghetti bolognese. Spaghetti med kjøttsaus, altså. Kjøttdeig, løk, hvitløk, oregano, slafsete tomater på boks….Ungene jubler hele veien hjem fra skole og barnehage når de  blir forespeilet dette til middag.

Den bolognese-sausen de fleste av oss kjenner, kjenner de slett ikke i Bologna der den opprinnelig liksom skal komme fra. Joda, de har en kjøttragu («ragu alla bolognese») som de spiser til fersk pasta, helst bred type som tagliatelle, fettuccine og parpadelle, men den har ikke flådde tomater i seg og kan ikke sammenlignes med barnas favoritt her hjemme.

Jeg sluttet å bruke flådde tomater i min bolognese for mange år siden, og VIPS! så lagde jeg plutselig den beste kjøttsausen med superkonsentrert og rik smak. Jeg husker ikke hvor jeg fikk idéen fra, men jeg tror det var Jamie Oliver. I stedet for flådde tomater, bruker jeg tomatpuré, kjøttkraft og vin. Det blir raguen sin, det!

Den beste og enkleste raguen jeg har smakt av denne typen, var på en osteria i Roma (jeg har aaaladri vært i Bologna…). Den inneholdt bare kvernet villsvin, rosmarin, hvitvin og litt løk og hvitløk. Parpadellen den lå oppå var like fersk som den nye paven som akkurat hadde flyttet inn i Vatikanet like bak i leia der jeg satt og spiste med lukkede øyne og høye sukk.

IMG_4739

Så lite som skal til når råvarene er av ypperste kvalitet.

Min bolognese er ikke som den ekte varen fra Bologna, det er jeg smertelig klar over. Den likner fremdeles mer på alle andre avarter. Men det betyr ikke at den ikke er sykt mye bedre enn de som inneholder flådde tomater fra boks 😉

 

IMG_9942

Ingredienser til 4 personer:

* 400 g karbonadedeig

* 150 g bacon, i små terninger

* 1 løk, finhakket

* 2 hvitløksfedd, finhakket

* 3 dl kjøttkraft/mørk kjøttbuljong

* 1-2 dl rødvin

* 2 laubærblad

* 2 rosmarinkvaster

* 1 liten ss tomatpuré

* 1 ts sukker

IMG_9948

Fremgangsmåte:

Stek baconteringene i en skvett olivenolje i en jerngryte, til det begynner å få litt farge. Tilsett kjøttdeigen, løk og hvitløk og fres det sammen med baconet til kjøttdeigen er gjennomstekt og løken blank og ganske myk.

Tilsett tomatpuré og sukker og fres med et par minutter til.

Så heller du på rødvinen og lar alkoholen fordampe (stikk nesa over gryta hvis du vil bli svimmel…), og så heller du på kjøttkraften.

Tilsett laubærblad og rosmarin og smell på et lokk. La det putre på svak varme under lokk i minst 20 minutter.

Servér på fersk tagliatelle med et raust dryss parmesan over.

IMG_9960

3 kommentarer på “Skikkelig bolognese (uten flådde tomater…)

  1. Kjempeoppskrift! Er det du som har tatt bilde av restauranten? Hva heter den? Ligner mistenkelig mye på et sted jeg var på i Roma for noen år siden 🙂

    • Tusen takk 🙂 Det er også en av mine favoritter. Ja, det er jeg som har tatt bildet. Det er Osteria de «Zi» Umberto, på Piazza della Malva i Trastevere.Elsker det stedet! Var du der?

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: