Fisk Kjøtt Linser&bønner Salater Tilbehør

Torsk i skinkefrakk, med humus og bulgursalat

IMG_6129

Torsk i kombinasjon med svin er ikke nyhende. Denne varianten av «surf´n turf» er i grunnen gammalt nytt når man tenker på lutefisk og boknafisk med tradisjonelt tilbehør. La oss ikke kimse av det gode gamle, men dra lærdom av det og fortsette å parre hvit fisk og rosa gris til de sammen når nye ekstatiske høyder (for et bilde!!).

IMG_6108

Når jeg bruker humus og bulgursalat som tilbehør, er det fordi jeg fikk innmari lyst på humus i dag. De gangene jeg får lyst på det, er det en lyst sterkere enn veldig mye annet som ikke er 100% syndig. Så tenkte jeg nok også at spekeskinka skulle få utfording av nye og eksotiske innslag, som på mange måter gjenspeiler store deler av nærmiljøet mitt her i Gamle Oslos innerste indre av det inderligste øst. Apropos dét, og apropos spekeskinke, så finnes det mange utrolig fine slaktere i mitt nabolag som jeg bruker daglig, men spekeskinke? Vel…Halal-gris er fremdeles et ukjent fenomen. Grønnsaksbutikkene derimot, hadde alt jeg trengte til tilbehøret.

IMG_6100

Til 4 personer:

Fisken:

* 4 x 150 g torskefiletstykker

* 12 skiver Æra vellagret spekeskinke fra Gilde (eller annen god spekeskinke)

* Grovmalt pepper

* Olivenolje

Bulgursalat (kall det gjerne en tabouleh, hvis du vil):

* 150 g tørr bulgur ( og så kokt etter anvisningen på pakken) Hvis du ikke har bulgur, men har en pakke couscous i skapet og lenge har lurt på når du skal få brukt den opp…vel, her er sjansen! Bruk couscous, da vel.

* 1 agurk, skrelt og i små terninger

* 3 tomater, i små terninger

* 3 svære never flatbladet persille, finhakket

* 3 vårløk, finhakket

* 4 ss god olivenolje

* 4 ss friskpresset sitronsaft

* Salt/pepper

Hummus:

* 1 boks kikerter, hell av kraften og skyll dem litt i en sil under rennende vann

* 1 hvitløksfedd, knust

* 1/2 ts cumin

* Saften fra 1/2 sitron

* 30 ml god olivenolje

* 2 ss tahinipaste

* Salt/pepper

IMG_6097
Tahini er en paste av sesamfrø. Du får den i de aller fleste «innvandrerbutikker». Les lenger nede hvordan du kan lage tahini selv.

Og sånn gjør du:

Lag aller først bulguren sånn at den får tid til å bli kald før den skal blandes i salaten. Bare følg henvisningen på pakken du kjøper. For å gi ekstra god smak, pleier jeg å tilsette 1 ts tomatpuré og 1 ss smør mens det koker. Prøv! Godt!

Humus: Ha alle ingredienser i en bolle og mos dem til en fin paste med stavmikser. Du kan bruke foodprosessor med knivblad også. Smak til med salt og pepper og kjenn etter om du også trenger mer sitron eller olje. Den skal ikke være for tynn, ei heller for tykk, akkurat som folk.

Hvis du ikke får tak i tahinipaste der du bor, skal du ikke begynne å grine, men lage den helt selv. Du tar 1 dl sesamfrø, 2 ss sesamolje, 2 ss varmt vann. Først rister du sesamfrøene i en varm panne til de begynner å ta farve, og så moser du dem sammen med vann og sesamolje til en glatt guffe med stavmikser eller morter. Ferdig! Hvis du skal bruke hjemmelaget tahini, ville jeg prøvd meg frem med bare 1 ss i humusen først. Tror den er mer konsentrert enn den på glass.

Bulgursalat: Når bulguren er kald blander du den med alle salatingrediensene i den fine lista lenger opp i innlegget. Smak til med sitronsaft, olivenolje, salt og pepper.

IMG_6117

Fisk og spekeskinke: Pepre fiskestykkene, men la være å salte dem. Spekeskinke er salt i seg selv, og når den blir varmebehandlet forsterker dette seg. Noe annet som forsterkes når man varmebehandler Æra-skinka, viser det seg, er den rustikke og sydlandske smaken. Veldig godt!

Pakk så stykkene inn i tre skiver spekskinke hver, og legg dem i en smurt ildfast form.

IMG_6110

Stek fiskestykkene 12-15 minutter på 180 grader varmluft. Når de er ferdige kan de godt hvile 1 minutt før du skjærer dem i to for å vise frem den fine kontrasten mellom den røde varme skinka og det hvite fiskekjøttet.

Før servering gir du humusen et siste drissel med oliveolje og et pittelite dryss paprikapulver.

Sånn! Da har de gamle gubbene herr Bokna og her Lutesen fått ei lekker eksotisk dame å se opp for.

IMG_6125

3 kommentarer på “Torsk i skinkefrakk, med humus og bulgursalat

  1. Tilbaketråkk: Oppskriftsonsdag: Spekeskinke

  2. Marit Moen

    Skulle skrive ut denne oppskriften, men da kom det ut 48 sider hvorav 5 av de var av den aktuelle retten. Der brukte jeg opp resten av farge på printeren 😦 Kan dere gjøre noe med innstillingene? På forhånd takk. Mvh Marit

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: