Guanciale italiensk Kjøtt Småretter og forretter Vin

Svinekjaker braisert i Madeira

IMG_0914

Som jeg sa hos Matprat.no der jeg er månedens matblogger nå i november, synes jeg denne måneden er en tid som krever sitt flesk, og nitidig tilberedning av de vanskeligere deler av dyret, hvis du er av typen som spiser dyr (det er jeg…beklager).

Svinekjaker er både på den fete og vanskeligere siden…men også utrolig billig! Jeg skjønner ikke helt hvorfor, men hvis tid er penger, så er det kanskje derfor. For du svitser ikke svinekjaker på panna i to minutter og koser deg med dem, med mindre du  er ei bikkje, gjerv eller grevling. De trenger et par timer i gryta, men gud for en belønning du får i andre enden av ventetida da! Møre, saftige, smakfulle kjøttstykker. For fett betyr smak, sorry to say.

IMG_0913

Du kan godt servere kjakene i denne oppskriften sammen med pasta eller potetmos, men jeg var på leverposteiverksted hos mamma, så jeg lagde dem til lunsj på grillet brød, med grov sennep og stekt løk ved siden av. Mums!

IMG_0779

Ingredienser til 2 personer:

* 500 g svinekjaker, i terninger

* 1 stor løk, i grove terninger

* 2 hvitløksfedd, finhakket

* 1/2 appelsin, saften

* 2 laubærblad

* 3-4 kvaster timian (jeg brukte tørka kvaster, og det tilsvarer ca 1 ts )

* 4 nellikspiker

* 1 dl Madeira

* 1 1/2 dl rødvin

* 1 dl kjøttkraft (okse)

Til servering:

* 1 stor løk i strimler, stekt gyldenbrun

* 2 tjukke skiver surdeigsbrød, grillet/stekt på panna (jeg brukte olivenbrød, veldig godt!)

* Grov og sterk sennep

* Et beskjedent snøfall med parmesan

OMA1

Fremgangsmåte:

Brun kjøttbitene i olivenolje i en jerngryte, (salte og pepre underveis) og ta dem ut når de har fått farge på alle sider.

Så svitser du løk og hvitløk i den samme gryta, i det samme fettet så klart, og etter at de er blitt blanke har du kjøttet tilbake i gryta sammen med dem.

Hell Madeira over og la alkoholen få fordampe, før du så tilsetter rødvln…og jammen santen lar alkoholen dens fordunste også, og så skviser du over appelsinsaft. Julestemning nå…

IMG_0861

Tilsett kjøttkraft, laubærblad, nellikspiker og timian, og smak til med salt og pepper.

På med et tett lokk, og så skal det småputre ca 2 timer. Det er ferdig når kjakene er smør-møre og faller fra hverandre når du puster på dem med rødvinsånden din.

Stek brødskivene i litt olje på panna til de er gyldne og fine. Gni dem med et kløyvd hvitløksfedd før du danderer svinekjakene og løken oppå, og pynter med en kvast timian og et dryss paremsan.

Velbekomme!

%d bloggere liker dette: