Dessert søtt

Pascals sjokolademousse med juleknask

Sjokolademousse kan være så mangt, men en ting er sikkert: Når den er på sitt beste, så slår den de fleste sjokoladedesserter rakt ned i støvlene.

Da Årets Kokebok ble kåret på Det Norske teatret i Oslo i fjor høst, hadde Pascal en stand, hvor han i egen person promoterte den deilige kokeboka si og ga stalltips til den som måtte ønske å prøve seg på noen av hans lekkerheter i heimen. Jeg befant meg i klyngen av møre og beundrende kvinner som lyttet oppmerksomt til hva han hadde å si (med feit fransk aksent…) om blant annet sjokolademousse, og bestemte meg der og da for at hans oppskrift skulle prøves hjemme på selveste juleaften. Den er så enkel at man ikke kan tro det er sant. Og knallgod!

Her gjengir jeg den så godt jeg husker, og med hjelp fra et googlesøk.

I tillegg har jeg gjort den litt mer julete ved å lage et sprøtt og krydret strø av pepperkaker, stekt enda sprøere i smør og med et dryss kanel. Får du ikke nok julestemning av dette, kan du i tillegg tilsette et par dråper rom-essens og en kruttsterk kaffeskvett, så har du en mokkamousse du sjelden har smakt maken til.

 

Ingredienser til 4 porsjoner:

* 2 1/2 dl helmelk

* 350 g sjokolade

* 3 gelatinplater

* 5 dl MYK! pisket krem

* Sukker etter smak (kommer an på hva slags sjokolade du bruker, og hvor bitter eller søt den er)

Fremgangsmåte:

Ha melken i en gryte og bryt sjokoladen i biter oppi. Varm opp mens du rører, helt til sjokoladen er smeltet. Smak til med sukker. Med den sjokoladen jeg brukte (se bildet), og som var en kraftig og mørk rakker med bitre kanter, brukte jeg 4 rause spiseskjeer sukker.

Tilsett gelatinen. Jeg brukte pulver, hvor 1 teskje utgjør det samme som 1 plate gelatin. Les bruksanvisningen.

Rør gelatinen ut i den småvarme sjokolademelken. La det hele så få kjøle seg ned til romtemperatur.

Pisk krem av fløten. Og her er det Pascal avslørte den store hemmeligheten bak vellyket og mislykket sjokolademousse: Du skal ikke piske kremen for stiv!!! Selv pisker han den ikke stivere enn at han må bruke en øse etterpå, og så øse/nesten helle den over i sjokoladeblandingen. Da får du en kremaktig og fløyelsmyk mousse, og ikke en kladdete klump som klistrer seg til innsiden av munnhulen.

 

Vend den myke kremen inn i sjokoladeblandingen og fordel så blandingen i porsjonsglass. Sett det kaldt til det er stivt.


Pepperkakeknasket til å toppe moussen med var en idé min gode kollega Bjørg og jeg fikk på jobben en dag. Det gir et hint om at det er jul, tross alt 🙂

 

Knus et par never pepperkaker og stek disse noen minutter på pannen i en spiseskje smør. Når du steker dem vil kryddersmaken bli kraftigere, men likevel kan du spe på med en kvart teskje kanel. Så er det vel ingen tvil om at jula er her! La dem kjøle seg ned på en tallerken.

Pynt sjokolademoussen med en dott myk krem og et strø med pepperkakeknask, og kanskje et par pepperkaker ved siden av?

%d bloggere liker dette: