Dansk Dessert Drikke søtt Vin

Riskrem med frisk bringebærsaus, og Iseple i glasset

IMG_1302

Når man har stappet seg med pølser, korver, medisterfister, ribbe, pinnetjafsekjøtt, kålrotschtappe, kåler av andre slag, ertestuing, kilovis med lutet fisk, bæiken, tjukke sauser og til slutt er så feit og blank på innsiden at man ville likne en punktert majonestube hvis noen stakk høl i en med en stoppenål…da er det på tide med litt dessert!

Prikken over i-en i jula: Kald risengrynsgrøt, blandet med pisket krem, og en rød fruktsaus på toppen. Hva i hulan tenker vi på, folkens??

Joda, det er kjempegodt. Jeg elsker riskrem, men etter at jeg fikk stemmerett har jeg justert litt på min egen variant for å lettere klare å presse den ned i spiserøret etter alt det andre jeg har fortært på juleaften som ligger og bobler og syder rett bak drøvelen. Ingen drastiske endringer, bare en finjustering. For eksempel liker jeg at det er mer fløffy krem enn grøt. Hvis jeg bygger opp en real klump av min riskrem ved døra, skal døra kunne skli rett over og igjennom riskremklumpen uten problemer (nei, jeg utfører ikke denne «dørprøven» i praksis…). Vil ikke ha noen dørstopper, med andre ord. Og sausen skal være frisk i kanten.

I Danmark er det tradisjon med hakkede mandler i riskremen (ris a la mande) og sausen er gjerne laget på syrlige kirsebær. Love it! Da får man tekstur i riskremen fra de hakkede mandler, og syren fra kirsebærsausen knekker alt melkefettet og den tunge og karbohydratrike grauten. I år laget jeg ikke saus av kirsebær, ganske enkelt fordi jeg ikke fikk tak i det da jeg var på handletur, og satset istedet på en frisk sak laget på frosne bringebær. Bingo!

iseple

Og i glasset hadde jeg Iseple. En prisvinner som gikk fantastisk godt til bringebærsausen og den rike riskremen. Det innlysende er selvfølgelig å servere Iseple til epledesserter, men altså: Bringebær it is!

IMG_1260

Iseple er en norsk dessertvin som lages ved Egge gård i Lier. Eplene plukkes og presses, og får deretter stå ute i vinterkulda fra november til mars. Jo kaldere, jo bedre. Det som ikke fryser til is blir igjen presset, og da sier det kanskje seg selv at den juicen man sitter igjen med er rimelig konsentrert.

Den ferdige vinen har en superkonsentrert aroma av friske epler, noe tropisk frukt og litt karamell. Jeg synes den smaker himmelsk! Virkelig en frisk, godt parfymert vin med nok syre og eleganse til desserten etter et kraftig måltid mat. Jeg vil tro den passer ypperlig til multekrem også. Og helt klart til karamellpudding!

Anbefales 🙂

IMG_1215

Oppskrift på riskrem til 4 personer:

* 1 dl grøtris

* 2 dl vann

* 5 dl h-melk

* 1 strøken ts vaniljesukker

* 1 ss sukker

* Ei klype salt

————-

* 2 1/2 dl kremfløte

* 1/2 ts vaniljesukker

* 1 ss sukker

* 3-4 dråper mandelessens

Fremgangsmåte:

Kok risengynsgrøt. Hvordan? Les på pakken. Om du bruker hurtigkokt grøtris eller ikke, er helt opp til deg selv. Jeg bruker langkokt. Og jeg liker litt vaniljesukker i grøten. Det gir en fin aroma.

Avkjøl grøten helt.

Pisk krem med vaniljesukker, mandelessensdråper og sukker. Bland så inn grøtrisen til slutt.

IMG_1253

Bringebærsaus:

* 300 g frosne bringebær

* 2 dl vann

* Saften fra 1/2 sitron

* 4 ss sukker

* 1 ts maizena

Fremgangsmåte:

Strø sukker over de frosne bærene og la dem så smelte sammen i en bolle.

Ha de tinte bærene sammen med sukkeret over i en kasserolle sammen med vann og sitronsaft og kok opp. La småputre 5 minutters tid.

Smak eventuelt til med mer sukker eller sitronsaft. Det er din saus, så du bestemmer hvor syrlig eller søt den skal være.

Jevn til slutt sausen med en teskje maizena rørt ut i pittelitt vann.

IMG_1309

0 kommentarer på “Riskrem med frisk bringebærsaus, og Iseple i glasset

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: