Fisk Tilbehør

Torsk med sesam, og kinakål i ny drakt

Finnes det en mer stigmatisert grønnsak enn kinakål? Nei, jeg tror ikke det. Stakkars jævel. Den er blitt et slags gastronomisk skjellsord, men jeg er ikke så sikker på at det er helt fortjent. Javel, jeg har generelt en diger softspot for underdogs – og kinakålen er en underdog av rang – så kanskje ikke så rart at jeg iler til i matbloggsfæren for å ta den i forsvar, men helt ærlig: Den er undervurdert!

IMG_5702

Ikke fordi jeg har brukt stakkaren fryktelig mye selv de siste åra, men plutselig følte jeg at 2014 var kinakålens år; det året da den ble gjenoppdaget og fikk en ny sjanse, sunn og billig som den tross alt er. Og allsidig! Den gjør seg nemlig like godt – ofte til og med bedre – når den er varmebehandlet (mye bedre enn med mais fra boks, orange tomater og thousand island….). I varmebehandlet utgave kommer den litt karse/pepperrot/sennepsaktige smaken flott frem. Dessuten har kinakålen en fin-fin struktur som holder seg både sprø og saftig når du steker den. Gi den en sjanse!

Hvis du synes det blir uutholdelig pinlig å servere kinakål til eminente gjester, kan du bare bruke dens engelske navn, så blir alle imponert: Chinese leafs. Bjuuutifull!!! Sammen med et flott stykke torsk, sprøtt bacon og syrlig eple, var kinakålen helt konge. Prøv, prøv! Jeg serverte søtpotetmos og soyasmør ved siden av. Mmmmmm 🙂

_____________________________________________________________

Ingredienser til 2 personer

300-400 g torskefilet

1 ts ristede sesamfrø

5-6 store blader kinakål, i strimler

4 skiver bacon, i strimler/terninger

1 eple, skrelt og i terninger

1-2 søtpoteteter (kommer an på størrelsen)

3 ss smør (1 til potetmosen, 2 til soyasmøret)

Et lite dryss muskatnøtt

2 ts balsamico eller frukteddik av noe slag

2 ss soyasaus

Salt/pepper

______________________________________________________________

Fisken: Legg torskefiletene i en smurt form, salte og pepre og dryss over de ristede sesamfrøene. Hvorfor sesam? Jo, fordi jeg hadde en hel haug igjen etter sashimien jeg la ut her for et par dager siden.

Torsken skal stekes ca 12-15 minutter på 175 grader varmluft, til den flaker pent når du dulter til den med en gaffel.

Søtpotetmosen: Skrell søtpotetene (lukt på dem uten skall…jeg synes de lukter blomster!), og del dem i store terninger som kokes møre i usaltet vann. Det går fort, så følg med! Perfekt på travle hverdager. Hell av vannet, tilsett salt, pepper, muskattnøtt og smør, og mos det hele sammen med stavmikser eller en potetmoser og rå muskelkraft.

Kinakålen ( full av forventning og rørt til tårer over å være gjennoppdaget): Stek baconet til det begynner å få fin brunfarge og er sprøtt i kantene. Så tilsetter du kinakålen, en dæsj olivenolje, og lar det steke sammen med baconet til de grønne bladene faller noe sammen, men de hvite og sprøeste delene av grønnsaken fremdeles er sprøe og «knasriga». Til slutt tilsetter du eplebitene som bare skal ha et minutt eller to på panna med alt det andre. De skal fremdeles være syrlige og sprøe. Smak til med salt og pepper.

Soyasmøret ( fett, salt og syrlig. Perfekt balanse!): Smelt 2 ss smør, soyasaus og balsamico/frukteddik sammen i en liten kaserolle. Dett var dett! Hell over den ferdige retten.

IMG_5694

2 kommentarer på “Torsk med sesam, og kinakål i ny drakt

 1. DU HADDE EN OPPSKRIFT MED SEI FOR EN STUND SIDEN.
  KAN IKKE FINNE DEN. HILSEN PAN

  • Hei Pan!
   Kan det har vært skrei, og ikke sei?
   I så fall er det denne:

   Jeg finner ingen oppskrifter med sei i arkivet mitt. Og det er jo egentlig for dårlig, når jeg tenker meg om. Jeg bør lage mer sei. Det er jo knallgod og rimelig fisk!

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: