Litt sunnere Skalldyr

Blåskjell med thai-twist

IMG_1099

Det er om sommeren vi mesker oss med sjømat og skalldyr, men det er nå på vinteren at havets skatter og frukter er best. Jeg synes nesten det sier seg selv: Det iskalde, ramsalte og freske havet som omgir landet vårt, virker som den mest naturlige oppbevaringsplass i verden for doggferske råvarer som strutter av kvalitet.

Noen husker kanskje blåskjell med thai-twist som Spiselandslaget hygget seg med i sin spede begynnelse sommeren 2012? Her er en reprise på den oppskriften. Den passer som stivfrossen hånd i ullhanske nå i januar, når blåskjellene er på sitt ypperste og thai-smaker og hete kan sette fart på blodomløpet hos oss alle.

IMG_1085

Du trenger, til 2 personer:

* 1 kg blåskjell

* 1 dl hvitvin (kan droppes)

* 1 boks kokosmelk

* 1 bit ingefær eller galangal (4 cm), i skiver

* 2 stilker sitrongress, i grove biter

* 8-10 limeblader, snittet i grove biter

* 1 liten neve frisk koriander

* 2 ss thai fiskesaus

* En skvis lime

* Og en frisk chilli hvis du har, grovhakket (jeg hadde dessverre ikke det denne gangen)

IMG_1086

Slik gjør du:

Vask blåskjellene godt og skrubb vekk skjegg hvis de har det. Gi hver enkelt av skjellene et dunk i benkeplaten. Lukker den seg eller forblir måpende? Hvis den måper uavbrutt betyr det at den er død. Kast den!

I en stor gryte har du alle ingredienser, minus blåskjellene. La det koke noen minutter uten lokk sånn at kokosmelken tar til seg deilig smak av sitrongress, limeblader, koriander og ingeær/galangal, og alkoholen i hvitvinen fordamper.

IMG_1090

Så lemper du blåskjellene oppi gryta, smeller på et lokk og lar det stå der og trekke/småkoke i et par minutter til alle skjellene har åpnet seg og smiler når du titter nedi til dem. De som ikke smiler til deg med åpen blåskjellmunn er dessverre døde og må kastes.

Fordel blåskjellene i dype tallerkener, og husk å legge ved en skje så du får slurpet i deg den gode suppa i bunnen til slutt.

IMG_1092

4 kommentarer på “Blåskjell med thai-twist

  1. Oh maaan!

  2. Rune Olsen

    Brukte oppskriften som en basis for pasta med skalldyr(blåskjell, reker og sjøkreps). Lagde saus av det jeg kokte blåskjellene i. Silte det, lot det koke ned og tykne, hadde i litt rømme og litt revet parmesan. Lot rekene og sjøkrepsen bli varme i sausen før den ble helt over pastaen og toppet med blåskjellene (hadde tatt ut innmaten av de fleste skjellene og beholdt noen for pynt) før det ble servert. Ble bare helt nydelig og akkurat passe spicy 🙂

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: