Kjøtt Litt sunnere Salater Småretter og forretter Tilbehør

Kremet paprikakylling med quinoa-salat

IMG_5380

Jeg skulle åpne så friskt med å skrive at hvis du er av typen som har for vane å pirke vekk paprikaen på Grandiosaen, så er ikke dette en oppskrift for deg. Men så slo det meg: Hvis du er typen som i det hele tatt har en vane med Grandiosa, så er det ikke sikkert du er inne og kikker på matblogger. Hvis du er en Grandiosa-fan som nå prøver å komme seg ut av den ernæringsmessige hengemyra du er i, så skal du være hjertelig velkommen hit, og du kan føle deg trygg på at du er i de beste hender som vil deg vel. Og første fobi vi skal få bukt med, er den mot paprika.

En annen idé jeg hadde var å legge ute denne oppskriften på kvinnedagen den 8 mars, og kalle den «Mens-mat». Men min kvinnelige intuisjon fortalte meg raskt at det var så vulgært og vemmelig at jeg for Guds skyld ikke måtte gjøre det, hvis jeg ville fortsette å ha lesere på bloggen. Så da ble det istedet yndige «Kremet paprikakylling osv…» Forklaring på opphavet til den første idéen, blir subtilt lagt frem lenger ned i innlegget.

Så til dagens oppskrift som er en gryte med saftige kyllingbryst, i en kremet saus som får pikant snert fra hele fem (!) ulike typer paprika: Syltet paprika, grillet paprika, vanlig paprikafrukt, røkt paprikapulver og vanlig paprikapulver. Yes!

Hvis du ikke får tak i en av disse typene paprika, så bare blåser du i akkurat den og bruker de du får tak i.

Ved siden av kan du servere ris eller poteter (potetmos er garantert vellykket), men jeg laget noe jeg hadde dilla på for et par år tilbake som er både godt, mettende og sunt: Quinoa!

IMG_5374

La meg si det rett ut: Hvis du er en dame som leser dette, og jevnlig (la oss si sånn ca en gang i måneden…) har dine naturlige ups-and-downs, fetere hår, urenere hud, litt mer oppblåst mage enn ellers…. : Da er quinoa lur mat å spise. Den er nemlig rik på jern og mineraler som jo er det noen av vårs tappes for månedlig. I tillegg er den rik på protein, fiber og kalium, og derfor et knallsunt alternativ til potet, ris og pasta. Noen entusiaster kaller den SUPERMAT! Godt smaker det også. Oppskrift finnes lenger ned på siden.

Ingredienser til kyllinggryte for 4 personer:

* 4-5 kyllingbryst, i strimler/terninger

* 1 rød paprika, i strimler

* 3 grillede paprika fra glass, i strimler

* 4-5 små syltede paprika med pikant smak fra glass, i strimler (hvis du får tak i. Jeg fant mine hos tyrkern på hjørnet)

* 1/4 ts røkt paprikapulver

* 1 toppet ts vanlig paprikapulver

* 1 liten løk i strimler

* 2 fedd hvitløk, knust

* 3 dl dl kyllingkraft

* 1 beger m fløte (jeg bruker kremfløte!!)

* Evt. jevning med mel/vann

Fremgangsmåte:

I en stor gryte (har du fått deg en «le creuset» ennå…? Neivel, da er en annen jerngryte like god!) steker du løken og all paprikaen, minus den i pulverform, i olivenolje et par minutter. Så har du oppi kyllingen og bruner den på alle kanter, og når den ikke er rosa lenger har du oppi paprikapulveret, både røkt og urøkt. La de frese godt og kjenn den duften av røkt paprika..mmm! Press oppi de to hvitløksfeddene og rør dem inn, salte og pepre.

IMG_5372

Så heller du på kylligkraften og lar den deglacere gryta di. Alt godt som sitter i bunnen blir nå lokket frem og slår seg løs. Sett på et lokk og la det putre 5 minutter til du er sikker på at kylingen er gjennomstekt/kokt. Så har du på fløten, smaker til med salt og pepper og lar det boble godt uten lokk til sausen har tyknet. Hvis du synes den blir stusselig tynn, kan du jevne den med litt hvetemel rørt ut i kaldt vann. Det du skal passe på da, er at gryteretten får et skikkelig godt oppkok sånn at melsmaken forsvinner!

IMG_5350

Så var det Quinoa:

* 2 dl quinoa

* 4 dl vann

Hva du ellers vil blande i salaten er opp til deg. Alt går! Jeg brukte disse ingrediensene som lå og gråt i kjøleskapet og ba om å bli brukt til noe fornuftig:

* 2 gulrøtter, grovt revet

* 2-3 selleristenger, i skiver

* 1/2 rødløk, finhakket

* 1 dl mandler, grovhakket

* 1 dæsj god olivenolje

* 1 neve flatbladet persille, finhakket

Fremgangsmåte:

Du må vaske quinoaen godt før bruk, ellers kan den få en bitter smak. Selv om du er i den bitre enden av måneden, er det ikke nødvendig at maten skal være det også. Pass på at silen din ikke har for store hull! Da renner all quinoaen ut i vasken (KLOK AV SKADE). Og det er det siste du gidder å forholde deg til når verden forøvrig fortoner seg som en kjip endetarmsåpning på slike dager (hvis du er dame, så forstår du nå hva jeg mener).

Kok quinoaen slik det står på pakken. Når den er ferdig fløffer du den med en gaffel (den ser ut som couscous) og lar den kjøle seg ned.

IMG_5367

Så blander du den bare med grønnsakene og rører inn god olivenolje helt til slutt sammen med persillen og mandlene.

Klar-ferdig-ferdig-servér!

2 kommentarer på “Kremet paprikakylling med quinoa-salat

  1. Takk for dette tipset. Skal prøves ved neste anledning

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: