IMG_1480

Vi står ikke helt med begge beina i aspargessesongen ennå, men fordi jeg kunne rufse med meg 3 bunter asparges for prisen av 2 på butikken, slo jeg til. I mine øyne er asparges en høyreist, slank, elegant og litt eksklusiv kar. En spradebasse blant grønnsakene. En som gir et ekstra schwong til alle måltider han tar del i.

Og akkurat derfor føles det så absurd å knekke av ham beina, for så å slenge dem i søppla. Det er akkurat sånn vi har lært at han skal håndteres: Den nederste delen av ham er trevlete og ikke like elegant som den høye hatten, og derfor skal man bøye ham til han snapper av et sted like under midten, gjerne så langt ned som mulig for å sitte igjen med mest mulig asparges, og så kaste trevlefoten hans for godt.

Jeg blir alltid vemodig når jeg må kaste 1/3 av en asparges. Det føles så bortkastet. Derfor bestemte jeg meg for å koke en enkel kraft på de trevlete delene, så de ikke skulle føles så bortkastede. Det er jo ingen ting i veien med smaken eller aromaen på disse bitene. Det er bare teksturen som er håpløs. Kraften brukte jeg i en ren og god aspargesrisotto, så mistet jeg ikke noe aspargessmak overhodet.

IMG_1442

Ingredienser til 2 hovedrettsporsjoner, eller 4 sideretter (godt til kylling og fisk):

* 200 g risottoris

* 1 bunt asparges

* 1 hvitløksfedd, finhakket

* 2-3 shallotløk, finhakket

* Ca 8 dl glovarm kyllingkraft/grønsakskraft

* 2 dl aspargeskraft

* 1/2 dl hvitvin eller vermut (jeg har alltid en flaske Noilly Prat på benken. Ypperlig i sauser og risotto)

* 50 g finrevet parmesan

* 2 ss smør

Fremgangsmåte:

Aspargesen: Vask aspargesen godt. Bøy hver enkelt asparges til den knekker av seg selv. Den nederste trevlete delen – som egentlig skal kastes – skjærer du i terninger og har oppi en gryte. Når alle aspargesene er ferdig rensket og på plass i gryta, tilsetter du 2 dl vann og kokker det hele under lokk i 10 minutter.

Sil av aspargeskraften i en bolle og sett til side. Kast de trevlete bitene.

 

De fine resterende aspargesene steker du i en god olivenolje på panna. Når de er blitt brunet over det hele, tar du dem ut av panna og skjærer dem i mindre biter som skal oppi risottoen mot slutten.

Risen: Fres løk og hvitløk forsiktig i olivenolje til de er myke. Tilsett risen og la den få surre med et minutt eller to.
Hell på hetvinen/vinen og la alkoholen dampe vekk, og så tilsetter du aspargeskraften og lar risen få drikke den opp.

Så starter moroa med å tilsette en øse varm kyllingkraft, la risen få drikke den sakte opp mens du rører forsiktig i gryta, tilsette en ny øse med kraft, røre nå og da rundt og rundt…og holde på slik til risen ikke kan ta til seg mer væske. Riskornene skal fremdeles være al dente når de serveres. Konsistensen helst som lett flytende risengrynsgrøt.

Når du ser at risen bare tåler å drikke én øse til med kraft, tilsetter du de stekte aspargestoppene, parmesan og smør og lar dem få syde med de siste minuttene.

IMG_1465

Servér med et raust dryss parmesan på toppen, og et drisseldrassel med god extra virgin olivenolje.

IMG_1479

%d bloggere liker dette: