Kjøttfri mandag Litt sunnere Småretter og forretter Suppe Vegetar

Kremet rosenkålsuppe med sitron og basilikum

Hvis du er en rosenkålhater (verdens folk kan deles inn i to kategorier: de som elsker rosenkål, og de som hater rosenkål), så vrenger du med øya og skriker på mor når du ser denne oppskriften. Jeg skal si noe for å berolige de mest skeptiske nå: Suppe på rosenkål, smakssatt med pikant, aromatisk sitronzest og frisk basilikum, samt en gjestfri skvett med fløte, er så langt vekk du kommer fra tante Agathes grå, ihjelkokte rosenkålsbrekkmiddel som du fikk i familieselskap i oppveksten. Dette er en suppe som er frisk, balansert og utrolig velsmakende. Og et pluss til: Fordi det er rosenkål, er den sunn som få.

img_1366

Jeg synes i grunnen denne suppa minnet veldig om brokkolisuppe i smaken, men da er vi over i det feige og barnslige igjen når vi prøver å kamuflere og jukse en rosenkålen til å ligne på en annen råvare, bare for å tekkes de mest vriene blant oss. Så glem det.

Suppa er en gamling her på bloggen, men har fått nytt bilde. Under her ser du originalsuppa fra 2014. Koselig å ha den med.

IMG_1382

Jeg sprøstekte noen skiver chorizo og hadde på toppen, men det er sikkert like digg med sprøstekt bacon. Er du vegetarianer, er det ingen ting i veien for å riste noen gode sopp å strø på toppen, eller bare knasende sprøe hvitløkskrutonger.

__________________________________________________

Ingredienser 4 porsjoner:

400 g frisk rosenkål (joda, du kan også bruke frossen)

1 purre, det hvite, grovhakket

1 hvitløksfedd, finhakket

8 dl kylling eller grønnsakskraft/buljong

1/2 dl fløte (matfløte eller kremfløte…du bestemmer)

Finrevet skall av 1/2 sitron

1-2 ss sitronsaft

1 stor neve basilikum, finhakket

Olivenolje

Chorizo, spekeskinke eller sprøstekt bacon til servering/pynt

________________________________________________

Vask og rens rosenkålen. Fjern det meste av stilken og ta av de ytterste bladene hvis de er stygge og flekkete. Del hver rosenkål i fire biter.

Fres rosenkål, purre og hvitløk et par minutter på middels varme i en god olivenolje. Hell på kraft/ buljong og kok under lokk til rosenkålen er skikkelig mør. Det tar ca. 20 min.

Mens suppa koker, steker du chorizopølse, spekskinke eller bacon, så er det klart.

Ta gryta med rosenkålssuppe av plata. Tilsett fløte, sitronzest og basilikum og gi det hele en runde med stavmikser, til du har en helt glatt og fløyelsmyk suppe. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Servér med nevnte chorizo eller bacon på toppen og godt brød. Og kanskje et ekstra dryss basilikum? Er heller ikke uffent med noen drisseldrassels over suppa med en skikkelig god olivenolje helt til slutt.

2 kommentarer på “Kremet rosenkålsuppe med sitron og basilikum

  1. Smakte denne hos venner på nyttårsaften som forrett, den smakte helt utrolig. Lager den som hovedrett for venner som kommer til aftensmat. Håper jeg klarer å få den like god som den vi fikk nyttårsaften. Alle rundt bordet bare måpte da de fikk vite at dette er laget på rosekål.

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: