Kjøttfri mandag Litt sunnere Småretter og forretter Suppe Vegetar

Kremet rosenkålsuppe med sitron og basilikum

Hvis du er en rosenkålhater (verdens folk kan deles inn i to kategorier: de som elsker rosenkål, og de som hater rosenkål), så vrenger du med øya og skriker på mor når du ser denne oppskriften. Feigt og barnslig. Jeg skal si noe for å berolige de mest skeptiske nå: Suppe på rosenkål, smakssatt med pikant sitronzest og frisk basilikum, samt en gjestfri skvett med fløte, er så langt vekk du kommer fra tante Agathes grå, ihjelkokte rosenkålsbrekkmiddel som du fikk i familieselskap i oppveksten. Dette er en suppe som er frisk, balansert og utrolig velsmakende. Og et pluss til: Fordi det er rosenkål, er den sunn som få.

Jeg synes i grunnen den minnet veldig om brokkolisuppe i smaken, men da er vi over i det feige og barnslige igjen når vi prøver å kamuflere og jukse en god råvare til å ligne på en annen råvare, bare for å tekkes de mest vriene blant oss. Så glem det.

IMG_1382

Jeg sprøstekte noen skiver chorizo og hadde på toppen, men det er sikkert like digg med sprøstekt bacon. Er du vegetarianer, er det ingen ting i veien for å riste noen gode sopp å strø på toppen, eller bare knasende sprøe hvitløkskrutonger.

 
Ingredienser 4 porsjoner:

* 400 g frisk rosenkål (joda, du kan også bruke frossen)

* 1 purre, det hvite, grovhakket

* 1 hvitløksfedd, finhakket

* 8 dl kylling eller grønnsakskraft/buljong

* 1/2 dl fløte (jeg bruker kremfløte, men matfløte er også ok)

* 1 ss smør

* 1 ts finrevet sitronzest/skall

* 1-2 ss sitronsaft

* 1 stor neve basilikum, finhakket

* Olivenolje

* Chorizo eller sprøstekt bacon til servering/pynt

 

Fremgansgmåte:

Vask og rens rosenkålen, Fjern det meste av stilken og ta av de ytterste bladene hvis de er stygge og flekkete. Del hver rosenkål i fire biter.

Fres rosenkål, purre og hvitløk et par minutter på middels varme i en god olivenolje. Hell på kraft/ buljong og kok til rosenkålen er skikkelig mør. Det tar ca. 20 min.

Men suppa koker, steker du chorizopølsa eller bacon, så er det klart. Kan holdes lunt på 100 grader i ovnen.

Ta gryta med rosenkålssuppe av plata. Tilsett fløte, sitronzest og basilikum og gi det hele en runde med stavmikser, til du har en helt glatt og fløyelsmyk suppe. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Servér med nevnte chorizo eller bacon på toppen og godt brød. Og kanskje et ekstra dryss basilikum? Er heller ikke uffent med noen drisseldrassels over suppa med en skikkelig god olivenolje helt til slutt.

2 kommentarer på “Kremet rosenkålsuppe med sitron og basilikum

  1. Smakte denne hos venner på nyttårsaften som forrett, den smakte helt utrolig. Lager den som hovedrett for venner som kommer til aftensmat. Håper jeg klarer å få den like god som den vi fikk nyttårsaften. Alle rundt bordet bare måpte da de fikk vite at dette er laget på rosekål.

Kommentarer er stengt.

%d bloggere like this: