Kjøtt Litt sunnere Vin

Stangekylling kokt med riesling og urter

IMG_2900

La det med en gang være sagt: Du ikke bruke Stangekylling, og du ikke bruke riesling. Men det hjelper!

Dette er grøbb jeg elsker dypere og dypere og inderligere og inderligere jo mer mat jeg lager og spiser både hjemme og ute. Mat med noen veldig få – og egentlig enkle – råvarer, men av ganske ok kvalitet. Rene smaker uten for mye vissvass. Som sagt, så det ikke være lår av Stangekylling du bruker, men tro meg: Det er veldig, vedig godt. Masse smak og saftig kjøtt.

Dette er også mat som er gøy å spise til en spesiell vin du har gledet deg til å prøve, fordi smakene i maten ikke ødelegger og klusser for mye med vinen, stakkar. Her er dessuten en del av vinen oppi maten, og det er jo en win-win situasjon, eller vin-vin situasjon (muah-hahaha….).

Vinen jeg prøvde denne gangen var en Riesling fra Alsace, en region som er kjent for tørre og faste viner som ikke er for slappe i fisken, for å bruke et folkelig uttrykk. Hvis du vil lese mer om vin og mat i Alsace, kan jeg forresten anbefale min svenske bloggkollega Roland som har Alsace som sitt hjerteområde i sin mat og vinblogg.

IMG_2824

Jeg prøvde altså en Domain Zinck Riesling, fra 2012. En delikat 100% Riesling fra familieprodusenten Zinck som driver utelukkene økologisk, og som i fremtiden visstnok også vil gå over til kun biodynamisk dyrking. De holder til i landsbyen Eguisheim i hjertet av Alsace.
Vinen dufter deilig rent, friskt og elegant med et snev av sitrus og klart mineralsk preg.
På smak er den også ren, elegant og slank med fin syre. Den åpner seg utrolig godt i glasset utover i smakingen. Fruktig og lang ettersmak, med et bittelitt bittert etterslep, men ikke mye. I en parentes helt til slutt i mine smaksnotater, står det at jeg etterrhvert finner kokos (!) langt, langt der inne….javel. Meget mulig. Godt var det, i hvert fall! Jeg skal prøve den igjen ved en senere anledning for å sjekke om kokosnøtten fremdeles ligger langt, langt der inne…

Foruten å passe ypperlig til kyllingen med urter, tror jeg den ville passe til kyllingen med 40 hvitløksfedd, og helt bombesikkert til skalldyrbonanza på terrassen midt i fellesfereien.

IMG_2915

Ingredienser til 2 personer:

* 2 kyllinglår av Stangekylling

* 2 gulrøtter, i grove terninger

* 2 stilker stangselleri, i grove terninger

* 1 løk, grovhakket

* 6 hvitløksfedd, skrelt men hele

* 2-3 dl tørr Riesling (eller annen tørr hvitvin)

* 1 dl god kyllingkraft (jeg bruker Jacobs utvalgte som du får hos MENY)

* Noen kvaster frisk rosmarin

* Noen kvaster frisk oregano

IMG_2893

Fremgangsmåte:

Salte og pepre kyllinglårene og brun dem et par minutter på begge sider i en blanding av smør og olivenolje, i en jerngryte/le creuset med lokk som kan gå i ovnen senere.

Ta kyllinglårene ut av gryta når de har fått litt farge og legg dem til side.

I det samme fettet, i den samme gryta, freses gulrot, selleri, løk og hele hvitløksfedd på middels varme til de har blitt blanke. Det tar bare et par minutter.

Hell på vinen og la alkoholen få koke vekk før du har på kraften og smaker til med salt og pepper.

Legg kyllinglårene tilbake i gryta, gi dem selskap av urtekvastene, sett på et lokk og la det hele få syde ferdig i ovnen på 180 grader i ca 45 minutter.

Servér med potetmos, ris eller som jeg selv gjorde: bare med godt surdeigsbrød.

IMG_2910

 

%d bloggere like this: