Dette er en italiensk klassiker som også er et glimrende eksempel på at ikke all vegetarmat er slankemat. Et slag i trynet for noen, kanskje? Ikke for meg. Jeg føler at så mange andre i samfunnet tar det tunge ansvaret for slanking og kroppshysteri, at jeg kan la det helt være.

For den som har fulgt med på Spiselandslaget en stund, hersker det vel ingen tvil om at det er to ting jeg synes å være veldig glad i:
1) Aubergin
2) Italiensk matkultur

Og begge lidenskaper er fanget på film 🙂

Da er jo denne retten midt i blinken for meg, men jeg er ikke dummere enn at jeg tror det kan være noe for en hel haug med andre mennesker også. For hva er vel bedre enn et hav av smeltet ost? Og i denne lekkerbiskenen får du jammen santen mye smelta ost for innsatsen og penga! Her skal vi bruke rikelig med både mozarella og parmesan. Egentlig skal det være langt mer parmesan enn mozarella i retten, men jeg sier pytt-pytt til akkurat det.

img_3356

Hvis du blir kjøttlei, hvilket jeg selv blir ganske ofte, og vil ha en ren vegetarmiddag, er melanzane alla parmigana genial. Minsten her hjemme elsket den også. Stekt aubergin, tomatsaus og deilig ost lagt lagvis og så stekt i ovnen. Tilfredsstillende på alle måter. Jeg serverer den sammen med en god og innholdsrik salat, og hvitløksbrød.

Dette er en rett du kan servere både lunken, kald eller gloheit. Den er med andre ord genial hvis du skal ha gjester på noe digg, men uformelt. Jeg liker den best gloheit. Så er dét nevnt.

IMG_2071

Ingredienser til 4 personer:

2 store auberginer, i skiver

1 liten løk, finhakket

2 hvitløksfedd, finhakket

1 boks gode, flådde tomater

1 neve friske bailikumsblader, revet/hakket i småbiter

300 g mozarella, i skiver

200 g parmesan, revet

Salt/pepper

IMG_2070

Fremgangsmåte:

Begynn med auberginen. Du skal steke auberginskivene i olivenolje på middels varme i en stekepanne til de er fine og brune på begge sider. Det må nok gjøres i flere omganger. Bare legg de ferdigstekte skivene på en tallerken på siden og forsikre dem innimellom om at de ikke er glemt bare fordi de er blitt skrukkete og slappe i fisken, du elsker dem lell. Salte og pepre hver runde med stekt aubergin på den ene siden.

Så er det tomatsausen: Stek løk og hvitløk i rikelig med olivenolje, ca 3-4 ss, til de er blanke. Tilsett flådde tomater (jeg brukte flådde cherrytomater, men det er ikke noe must), smak til med salt og pepper, sett på et lokk og la det putre ca 10 minutter på lav varme.

Så er det bare å legge sakene lagvis i en ildfast form: Først aubergineskiver som dekker bunnen, deretter halvparten av osten, baslikumsblader og så et lag tomatsuas. Gjenta så prosedyren.

Mine former fikk to etasjer. Du avslutter med et lag tomatsaus som dekkes med det siste av osten.

Stek i ovnen på 200 grader varmluft ca 20 minutter.

Servér med salat og hvitløksbrød, og målebånd til å måle ostetråder fra gaffel til munn.

11 kommentarer på “Melanzane alla parmigana

 1. Anita B Curran

  Fantastisk Nam nam – ikke spar på hvirløken!
  Jeg skreller auberguinen først

 2. Gabriella Trischler Vinje

  Jeg elsker aubergine +italiensk matkultur. Navnet aubergine er også så vakkert. Vi kaller det «padlizsán» på ungarsk hvor «zs» uttales som «g» i aubergine….hvis du skjønner hva jeg mener ;-)… Så denne retten blir garantert prøvd ut ASAP. Kan jeg ønske dette når jeg blir gjest «på noe digg, men uformelt»?

  • Hei Gabriella! Klart du kan ønske deg denne 🙂 Skal være en sann glede å få lage og servere den til deg. Klem fra Maj-Britt

 3. Det finns rätter man glömmer bort att man älskar. Gratäng med aubergine är just en sådan rätt. Mums.
  Roland

 4. Fantastisk godt!!! I morgen skal jeg lage det igjen. Perfekt anledning, siden jeg får besøk av min «svigerdatter» som er vegetarianer. En avhengighetsskapende rett, så jeg gleder meg! Kjempedigg 😊

 5. Hei igjen,
  Bare en liten detalj. På videoen din salter du auberginenene og lar dem ligge å trekke med dette, før du tørker av saltet og steker dem. Jeg har også gjort det, men i oppskriften her står det ikke noe om dette. Er det likevel ikke nødvendig, eller er det en forglemmelse? Jeg liker jo alt som kan forenkle noe, men har ikke våget å droppe salting etc. foreløpig, derfor spørsmålet.
  Jeg har fått helt «los» på denne retten akkurat nå. Forøvrig gir bloggen din meg «vann i munnen» og er morsom å lese. Du er flink til å formidle stemningen. Mat er så mye mer enn mat, så takk til deg. 😊

  • Hei Britt 🙂 Takk for veldig hyggelig respons på bloggen! Om auberginen: Aubergin KAN inneholde en del bitterstoffer, og disse trekkes ut når man salter dem i forkant. En agronom jeg kjenner som jobber for Bama, fortalte en gang at de «norske» auberginene ikke hadde disse bitterstoffene lenger, og at det derfor ikke var nødvendig å salte dem i forkant, slik man gjorde før. Men da vi laget filmen i Italia, var jeg usikker på om dette gjaldt for de lokale, italienske auberginene, så da saltet jeg dem for sikkerhets skyld. Med andre ord: Bare dropp å salte de «norske» auberginene her hjemme, du. Da blir det myyyye enklere å lage denne avhengighetsskapende retten 😉

 6. Etter å ha spist både lam, and og kylling i påsken er det på tide med litt vegetarisk mat. Jeg skal derfor ha gjester på denne nydelige retten i morgen. Tror ikke auberginene er norske, så salter dem. Skal det bare gjøres på den ene siden, og hvor lenge bør de ligge med salt? På filmen ser jeg du har olivenolje i bunnen av den ildfaste formen? Er det nødvendig? Hva pleier du å ha i den innholdsrike salaten du serverer ved siden av? Har somlet med å anskaffe meg kokebøkene dine, men det skal rettes opp i nå. Har forstått at det er enklest å bestille dem på nett.

  • Hei Britt! Da kom det lovlig seint svar fra meg, men påsken har vært ganske fri for mac og nett. Jeg håper du fikk til en god auberginemiddag uten svar fra meg! 🙂

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: