Småretter og forretter Suppe

Gresskarsuppe med salvie, rosmarin og chorizo

IMG_3751

Spiselandslaget er inne i en fryktelig travel tid. Ting skjer og det går fremover. Kokka utvikler seg og det er både skummelt, tidvis frustrerende og mest av alt fryktelig gøy. Voksesmerte og nervøs latter preger dagene. Mer om dette en annen gang.

Etter 2 års matblogging finner dere nå rundt 220 oppskrifter her hos Landslaget for livsnytere, og de aller, aller fleste av disse er mine egne komposisjoner. De kommer rett fra mitt hjerte og mitt hode.
Jeg går ikke tom for idéer med det første, men jeg skulle likt å vite om det er noe dere savner? Om det er noe dere er mette på?
Send meg gjerne en kommentar eller melding på Spiselandslagets facebookside med ønsker, eller i kommentarfeltet under her, så skal vi se om jeg ikke kan imøtekomme noen av dem.

Jeg er jo ikke en som baker fryktelig mye eller disker opp med søtsaker og desserter, så jeg skjønner hvis dette er noe dere ønsker mer av. Jeg vet også at jeg lett kan henfalle til noen råvarer, f.esk pasta, kylling, laks og torsk.
Skulle vi prøvd litt mer vegetarmat, kanskje?
En av verdens beste franske kokker, Alain Ducasse, legger nå om menyen sin så den blir mer etisk forsvarlig. Ut med mye av kjøttet! Inn med fisk og grønt! Skulle Spiselandslaget gjort det samme? Ka dokker trur?

Da kan vi jo begynne med denne gresskarsuppen, i all sin enkelhet. Mange lager gresskarsuppe sammen med søtpotet og asiatiske smaker som chili, ingefær og koriander, det er dødsgodt, men jeg hadde en salvie og rosmarin som begynte å bli pjuskete, så da brukte jeg opp disse i min utgave.

For å balansere det søte fra gresskaret, pyntet jeg med gresk yoghurt og pikant chorizopølse. Har du gresskarkjerner liggende, er disse kjempegode som topping på suppa!

Ingredienser 4 porsjoner:

* 400-500 g gresskar (renset), i terninger

* 3 gulørøtter, i terninger

* 1 stor potet, skrelt og i terninger

* 1 løk, finhakket

* 2 hvitløksfedd, finhakket

* 1-2 ss frisk rosmarin, finhakket

* 1-2 ss frisk salvie, finhakket

* 1 liter kyllingkraft/buljong

Til pynt: Stekt chorizopølse og gresk yoghurt

Fremgangsmåte (Gud bedre så enkelt…):

Fres løk og hvitløk i olivenolje til løken er myk og blank.

Tilsett gresskar, gulrot og potet og fres et par minutter til.

Så heller du på kyllingkraft, smaker til med salt og pepper, setter på et lokk og lar det hele koke til grønnsakene er møre som smør.

Mens suppen koker, sprøsteker du skiver av chorizopølse og legger dem til side til senere.

Ta suppegryten av plata når grønnsakene er helt møre, tilsett salvie og rosmarin og gi så hele sulamitten en runde med stavmikser til du har en kremet, fløyelsmyk suppe.

Smak til med salt og pepper en gang til, og servér så suppen med en klatt yoghurt og sprøstekte skiver av chorizo.

5 kommentarer på “Gresskarsuppe med salvie, rosmarin og chorizo

 1. Vin? En slank rødvin, avkjølt, kanskje späthburgunder fra Franken (jeg skal til Tyskland opå fredag). Eller en fet hvitvin, en litt søtlig grauburgunder, kanskje … ? (Fremdeles skal jeg til Tyskland på fredag. Med koffert. Kommer hjem mandag, med vin (hvin) i kofferten).

 2. Fantastisk herlig suppe!!! Den lager jeg flere ganger. Jeg er ikke så opptatt av Halloween, men flere gresskar skal i hus! Dette skal gjentas (og, ja da, tør ikke annet enn å ha godteskålen klar på selve dagen). Jeg våger meg ikke på vintips, men min hvite husvin ga ingen usmak på retten. Jeg nøt begge deler i fullt monn. Flott med vegetarretter, kom gjerne med flere, men ikke på bekostning av. La oss fortsatt nyte hele repertoaret, kjøtt, fisk og grønnsaker. Selv tror jeg på balansen. Du er til stor inspirasjon, så bare fortsett med det du tror på selv. Jeg gleder meg til flere oppskrifter!
  Hilsen Britt 😃

  • Tusen takk, Britt!:) Jeg er helt enig: La oss nyte mangfoldet av råvarer som finnes der ut.
   Jeg kan selv bli litt kjøttlei innimellom, og det finnes så utrolig mange inspirerende vegetaroppskrifter i inn- og utland, så det er bare å nyte dem i fulle drag. Har du kjennskap til den britiske kokken Ottolenghi? Kjempeinspirerende!
   Ha en herlig helg, og gled deg til litt senere i dag: Da kommer det en ny vegetaroppskrift hos Spiselandslaget. Håper du liker rødbeter…?
   Beste hilsen Maj-Britt 🙂

 3. Britt Borgen Fürst

  Takk for tips om Ottolenghi, som jeg ikke hadde hørt om før. Og ja, jeg er veldig glad i rødbeter, som jeg titt og ofte baker i ovn
  Beste hilsen Britt

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: