Kjøttfri mandag Litt sunnere Salater Småretter og forretter Vegetar

Rødbetsalat med eple, snøfriskkrem og sprø gryn

RødbeteMASTER

Denne salaten fikk jeg inspirasjon til da jeg så en episode med Masterchef for ikke lenge siden. Bjørn Svensson fra restaurant Fauna var innom, og deltagerne måtte lage tre av hans retter. Jeg var en heldiggris i mars i år, og rakk akkurat å få spist en meny hos Fauna før stjernen fra Michelin dalte ned og gjorde det tilnærmet umulig å få bord.

Den ene retten som var med på Masterchef spiste jeg selv på Fauna: En tartar med reddiker, Västerbotten-ost, ristede byggryn og estragon. Magisk godt! Så da jeg fikk middagsbesøk forleden, med en vegetarianer på gjestelista, ville jeg prøve å lage en vegetarutgave av denne tartaren, med rødbete. Det funka, gitt! Og da jeg senere gjorde den om til en salat, funka det ikke noe dårligere. Full uttelling der, altså.

Så her er oppskrift på salaten:

Rødbetemedgaffel

Ingredienser 2 personer forrett:

* 2 små eller 1 stor rødbet
* 1 hvitøksfedd
* Noen kvaster frisdk estragon
* Olivenolje
* 1 eple, i tynne skiver
* Litt sitronsaft
* 1-2 store never ulike typer pen baby leaf salat (feld, rhubarb, ruccola…)
* 2 ss byggryn eller farro, ukokt
* 2 dl solsikkeolje (eller annen egnet frityrolje)
* 2-3 ss snøfrisk
* 2-3 ss rømme
* Salt og pepper

Fremgangsmåte:

Rens og skrell rødbetene, og del dem i terninger. Legg dem i en ildfast form med frisk estragon, noen drypp med oliveolje og maldonsalt og 1 hvitløksfedd som bare får en god klem av kniven før den går oppi formen.
Stek på 200 grader til de er møre (ca 20 minutter).

Skjær eplet i tynne skiver og skvis sitronsaft over så de ikke blir brune.

Bland rømme og snøfrisk og smak til med salt og pepper.

Varm opp solsikkeoljen i en tykkbunnet gryte. Frityrstek de rå grynene til de er gyldenbrune. Det går ganske raskt, så følg med! Ellers blir de svidd….og bitre. Ta dem ut med en hullsleiv, legg dem på et kjøkkenpapir og salte dem godt (dette er forøvrig en innmari god snack! Vi holdt på å spise dem opp før gjestene kom…)

Legg med lett labb baby leaf salaten på et fat sammen med rødbetbiter og epleskiver. Klatt snøfriskkremen over og dryss til slutt over de knasende sprø grynene. Et ekstra dryss god olivenolje gjør ingen skade.

Rødbetpågaffel

Foto: Matias Armand Jordal

9 kommentarer på “Rødbetsalat med eple, snøfriskkrem og sprø gryn

 1. Jeg er veldig glad i rødbeter, og ovnsbakte i særdeleshet. Jeg har gjort det enkelt, rødbetbåter, timian, olivenolje, pepper, flaksalt, hvitløksbåter og chevre. Denne gangen prøvde jeg din variant. Det blir ikke siste gang. Syren fra epler og sitron gir retten et løft, og at byggryn kan være sååå godt var en gedigen overraskelse!!! Det hadde jeg aldri trodd eller kunnet finne på! Tusen takk!

  • Hei Britt! Takk for hyggelig melding.
   Selv var jeg en novise når det kom til rødbeter, men jeg ble rakst omvendt. Fantastisk råvare! Og de friterte byggrynene er knallgode som snacks til en kald pils også. Bare så du vet det! 😉

 2. Mirielle

  Hei! Skal rødbetene være varme eller kan de bli romtempererte (hvis man lager god tid før gjestene kommer). Hva bør man i så fall gjøres rett før man spiser?

  • Hei Mirielle! Rødbetene kan godt være romtempererte. Trenger ikke komme rett fra ovnen. La dem ligge for seg selv, gjerne dekket av folie, og anrett salaten på tallerken like før gjestene skal spise den. De sprø grynene kan også lages god tid i forveien. De holder seg sprø- Og snøfriskkremen kan lages i forveien og oppbevares i kjøleskapet frem til servering. det eneste som trenger å skje i siste minutt, er altså det å legge opp alle elementene på tallerkenen.

 3. Hei! Dette ser veldig godt ut! Lurer på om jeg skal bruke denne som forrett i morgen.. men er det noe jeg kan erstatte byggryn med? Jeg er rett og slett ikke komfortabel med å fritere.. noe annet salt med krønsj som kan fungere? 🙂

  • Hei JKG! Håper ikke svaret kommer for sent. Du kan gjerne erstatte med noen ristede pinjekjerner, f.eks. Eller ristede, grovhakkede nøtter. Valnøtter vil passe kjempebra.

   • Jeg så nå at jeg tydeligvis aldri postet svaret mitt. Men ditt svar kom i alle fall i tide! Grovhakket valnøtter, blandet med olje og havsalt og ristet de i ovnen. Det ble perfekt! Takk for svar, og for mye inspirasjon på blogg og instagram. Godt nyttår!

 4. Hei. Dette hørtes godt ut! Hvilken type eple bruker du?

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: