Bacalao Fisk italiensk Klippfisk Litt sunnere Potet

Ovnsbakt klippfisk med semitørket tomat, hvitløk, salvie og rosmarin

IMG_3973

Jeg er sterkt troende når det kommer til klippfisk. Og defor er jeg heller ikke redd for å misjonere voldsomt på dens vegne. Hvorfor spiser vi nordmenn ikke mer av denne matkulturskatten? Jeg klør meg i hodet over dette.

Noen på jobben hadde tatt bilde av en pakke klippfisk til bruk i et arbeid. Etterpå havnet gullfisken (pun intended) ensom og alene i kjøleskapet, og der ble den liggende! Ingen sloss om å få ta den med seg hjem. WTF??!

Heldigvis kom Tante Sofie (aka Maj-Britt Aagaard) forbi og adopterte den straks.

Jeg tullet ikke så mye rundt med klippfisken da jeg lagdet den denne gangen. Det trenger man nemlig ikke når fisken har så mange gode kvaliteter i seg selv.
Noen tomater (både friske og semitørkede), noen urter og en svinaktig god olivenolje som topper det hele, er egentlig nok. Potetstappe som suger til seg de gode saftene ved siden av.
Amen!

Olivenoljen og de semitørkede tomatene fikk jeg fra importør Barcho. Jeg smakte disse semitørkede tomatene første gang i fjor da jeg hadde kjøpt et glass, og jeg elsker dem! Proppfulle av søt, intens smak av tomat, og skvulpende rundt i en god olivenolje.
Olivenoljen var en Ravida, og den kan du lese om her, hvis du er like glad i gode olivenoljer som meg.

Og en siste ting før oppskriften: mange lurer på hva forskjellen er på tørrfisk og klippfisk.  Dette er forskjellen:
Klippfisk er både saltet og tørket.
Tørrfisk er bare tørket.

IMG_3978

Ingredienser til 2 personer:

* 300 g klippfiskloins
* 4 hvitløksfedd,i tynne skiver
* 10-12 cherrytomater delt i to
* 2 ss semitørkede tomater (du kan også bruke soltørkede tomater
* Noen rosmarinkvaster
* Noen salvieblader
* Grovkvernet pepper
* Masssse god olivenolje

Potetmos:

* 6-8 mandelpoteter
* H-melk
* 2 ss Smør
* Salt og pepper

IMG_3974

Fremgangsmåte:

Fisk :

Klippfisken må vannes ut, og den må vannes ut riktig. Det smarteste er å følge instruksjonene som står på pakken. Med tykke loins kan du godt beregne 2 dager med utvanning. Fisken skal ikke være for salt, og ikke for døll, når den er klar for tilberedning.

La hvitløksskivene syde på midells varme i en real klunk olivenolje. Bruk en jerngryte som kan gå i ovnen etterpå. Vær forsiktig så hvitløken ikke blir brun. Da får den en bitter og helt feil smak.
Tilsett semitørket tomat (eller soltørket tomat) med litt av oljen fra glasset, friske cherrytomater og rør litt rundt så det blander seg med hvitløken.
Tilsett klippfisk og urter og la det hele frese 1 minutt eller 2. Kvern sort pepper over.
Så skal gryta inn i ovnen på 180 grader i 20 minutter til fisken er mør og flaker fint. Stikk i den med en gaffel for å se om den er klar.

Mandelpotetmos:

Skrell, vask og del potetene i grove biter.
La dem syde i usaltet vann til de er møre.
Mandelpoteter skal aldri koke! Da går de i fullstendig oppløsning i vannet, og du ender opp med en dvask graut.
Hell av vannet og damp potetene godt av på plata.
Ha i smør og mos dem med en potetmoser mens du sper på med H-melk. Du ser selv når mosen har fått den konsistensen du liker best.
Smak til med salt og pepper.

Servér stykker av klippfisk toppet med tomater, hvitløk og urter… og rikelig med en deilig ekstra virgin olivenolje på toppen.

2 kommentarer på “Ovnsbakt klippfisk med semitørket tomat, hvitløk, salvie og rosmarin

 1. Britt Borgen Fürst

  Bildene og teksten gir meg vann i munnen. Dette skal jeg lage!!! Jeg kjenner at det smaker godt. For 15 år siden besøkte jeg Sjøhuset i Ålesund. Der serverte de klippfisk i mange varianter. Jeg nøt en ovnsbakt og gratinerte klippfisk i kombinasjon med tomat, bacon og potetmos. Enig med deg, klippfisk er herlig mat, og retten du har komponert overgår det meste! Festmat å bli glad av!!!

  • Tusen takk! 🙂
   Ja, vet du: Dette var faktisk noe av det bedre jeg har laget på lenge. Skikkelig kosemat for en klippfiskelsker! Kan sikkert ha litt bacon ved siden av her også…
   Håper det blir godt! Velbekomme 🙂

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: