Asiatisk Fisk Litt sunnere Thai

Ingefær- og chilidampet steinbit i grønn curry.

image

Herreminskaper…Jeg er videre enda en dag i Masterchef! Jeg dauer.

Jeg laget den fantastiske grønne thai-currien med dampet steinbit flere ganger hjemme etter at Storm Pedersen hadde presentert sin upåklagelige versjon i kveldens utfordring i Masterchef.
At han traff spikeren så godt på hodet bare utifra mine kommandoer, er et lite under. Men den satt jo som ei kule! Ei mild kule, riktignok, men vi valgte liksom å ta litt hensyn til det vi trodde var en sart, fransk gane hos dommer Gregory Paul. Der tok vi feil gitt. Han etterlyste å få «svette på pannen». Men aromaene var det ikke noe å si på. Og den var perfekt balansert mellom surt, søtt og salt. Masse god smak, nam! 🙂

Hvor mye du selv vil svette på pannen kan du bestemme utifra hvor mye chili du har i currypasten. Det geniale med å lage pasten selv, er at du kan regulere det hotte fra chili som for eksempel barn ikke tåler. Da kan du, som meg, servere ukresne barn en usedvanlig digg og aromatisk thai-curry som ikke setter fyr på fregnene og museflettene deres.

image-2

Ingredienser 4 porsjoner:

Grønn currypaste
* Så mye grønn chili du vil, grovhakket. Hvis du liker middels hot, så bruk 1 chili med frø.
* 1 ss galangal (kan erstattes med ingefær), grovhakket
* 4 ss finhakket sitrongress, grovhakket
* 10 kaffirlime blader, strimlet
* 1 neve korianderstilker, grovhakket
* 1 ts gurkemeie
* 1 ts cumin
* 3 sjalottløk, finhakket
* 4 hvitløksfedd, finhakket
* 2 ts rekepasta
* 1 ts malte korianderfrø

Grønn kokoscurry:
* 4 dl kokoskrem (coconut cream)
* 3 dl vann eller kyllingkraft/buljong
* 5 kaffirlime blader
* 3 ss thai fiskesaus
* Litt sukker, gjerne palmesukker hvis du får tak i det.
* Limesaft etter smak (ca 1 lime)
* 8 små thai-aubergine, i båter
* Litt thai-basilikum til pynt og strimlet i sausen like før servering
* Frisk koriander

Fisk:
* 600-800 g steinbitfilet delt opp i 4 serveringsstykker
* 12 skiver ingefær
* 2 røde chili i skiver
* 10 kafirlime blader

Fremgangsmåte:

Ha alle ingredienser til pasten i en blender og kjør dem til en så glatt gugge som mulig. Tilsett litt kokosmelk hvis det blir for tørt og klumpete. Du kan også bruke stavmikser, eller som de fleste thaifolk: Morter.

Fres 2-3 ss paste og 4 kaffirlime-blader (kan droppes) noen minutter på middels varme i godt med smaksnøytral olje (f.eks soyaolje eller solsikkeolje). Dette er for å slippe løs aromaene og knekke vekk den rå smaken.

Tilsett kokosmelk og kraft og kok opp. Smak til med thai-fiskesaus, sukker og lime. Finn perfekt balanse mellom surt, søtt og salt. Ingen skal dominere, men få like mye plass. Det er noe av det som gjør thai-mat så utrolig tiltalende. Man vil bare ha mer av det!
Gi curryen et real oppkok igjen, og la den deretter putre på middels varme uten lokk mens du lager fisken.

Ha kaffirlime blader og vann i en gryte som passer til bambus steameren. Den skal ikke ligge nedi vannet, men hvile på kanten som til et klassisk vannbad. Kaffirlime bladene i vannet gir en deilig parfyme til fisken. Kok opp vannet og skru så ned til det bare småbobler.
Salte og pepre fisken, og fordel chili og ingefærskiver på stykkene. Legg dem så ned i steameren og sett på lokket.
Fisken dampes deretter under lokk 10-15 minutter, alt ettersom hvor tykke stykkene er. Sjekk underveis om de flaker fint. Da er de ferdige!

Fjern ingefærskivene fra fiskestykkene og legg dem i dype tallerkener. Hell grønn curry rundt fisken og dandér auberginen rundt omkring i sausen. Pynt med finstrimlet rød chili, thai-basilikum og litt frisk koriander.
Servér med en god og aromatisk jamsinris.

Velbekomme 🙂

4 kommentarer på “Ingefær- og chilidampet steinbit i grønn curry.

  1. Dette må prøves, ser kjempegodt ut!

  2. Ser alldeles nydelig ut! du lager så mye spennende. Veldig glad du var med på Masterchef slik at jeg fant bloggen din. Spratt rett inn på den første episoden du var med jeg, hihi 😉 Bare lurer på hvordan du oppbevarer currypaste’n som blir til overs? Holder den seg lenge i kjøleskap i et glass/ krukke f.eks?

    • Tusen takk 🙂 Veldig hyggelig at du fant veien hit. Du kan oppbevare pasten 1-2 uker i et rent, tett glass i kjøleskapet. Håper det smaker! 🙂

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: