Bakst Frokost Kjøttfri mandag Litt sunnere Vegetar

Klassisk granola med daggammelt brød

IMG_4116

«Alle» lager nå sin egen granola. Sunt, godt og enkelt til hverdags.
Men granolaen har også potensiale for noe større, og kan forvandles til en lekker luksusvariant i helgen, med eksklusiv mørk sjokolade, makademianøtter, pistasj eller annet snadder som i store mengder kan velte et normalt matbudsjett og midjemål.

Vet du hvor og hvordan granola oppsto? Visstnok hos en amerikansk lege i staten New York, på slutten av 1800-tallet. Den gangen var det lite pistasj eller mørk sjokolade å spore i «granulaen». Den ble ganske enkelt servert til frokost som helsekost, ved Dr. James Caleb Jacksos spa.
Det man hadde i datidens granola, var oppsmuldrede fullkornsprodukter som ble bakt tørre i ovnen. Slik skilte «granula» (med U, ikke O) seg fra for eksempel klassisk müsli som inneholdt gryn og nøtter, og ei heller var søtet eller bakt slik «granula» var.

Navnet «Granula» (senere kalt «granola» av en viss Mr. Kellog…), kommer fra ordet «granulat» som betyr et stoff formet som et korn eller gryn.
Gud, for en slående logikk!

Men tilbake til min hverdagsgranola: Jeg gjør som i gamledager og smuldrer fullkornsprodukter i min granola. På den måten får jeg også brukt opp gamle brødskalker og tørt dagggammelt brød.
Det smaker dessuten kjempegodt! Du får større, sprø biter og mer å sette tenna i i tillegg til frø og nøtter.
Jeg krydrer granolaen med litt kanel, for la oss være ærlige: Daggammelt brød er ikke såååååå spennende i smaken. Det er mest teksturen og sparetiltaket her som appelerere stort.

IMG_4104
Ikke kast de gamle brødskalkene! Putt dem i granolaen. Frys ned skalkene etterhvert, og ta dem opp når det er klart for å lage en runde med frokostblanding igjen.

 

Ingredienser til et stort Norgesglass:

* 150 g daggammelt brød
* 150 g havregryn
* 100 g solsikkekjerner
* 50 g knuste linfrø
* 50 g hasselnøtter
* 100 g mandler
* 1/2 ts kanel
* 1 klype salt
* 2 ss honning
* 2 ss rapsolje

 

Fremgangsmåte:

Riv brødet i biter og kjør det i en kjøkkenmaskin til det er i «spurvemat-størrelse». Hell brødsmulene/bitene over i en stor bolle.

Kjør hasselnøtter og mandler i kjøkkenmaskin til de er grovhakket. De må ikke bli pulveriserte! Du kan også hakke dem med en stor kniv, hvis du er redd for å få dem for finmalte i maskinen.

Bland alle ingredienser sammen med brødet i den store bollen, minus honning og olje.

IMG_4106

Hell de tørre ingrediensene på et bakepapir i en langpanne og dryss over honning og olje. Rop på et barn som kan komme og kna det hele sammen til små og jevnt fordelte klumper (eller «granuler»….) på bakepapiret.

Bak midt i ovnen på 150 grader i ca. 45 minutter. Innimellom må du inn og røre litt rundt så det blir jevnt bakt og alt på bakepapiret får en sjanse til å dehydrere.

Avkjøl granolaen før du har den på et stort, tett glass.

Servér med god yoghurt, frisk frukt og bær. Og kanskje et ekstra dryss honning?

IMG_4112

2 kommentarer på “Klassisk granola med daggammelt brød

  1. Terese Skaar

    Fantastisk måte å bruke opp brødskalkene på, 1000 takk! Lurer bare på… 50 hasselnøtter og 100 mandler? Eller gram? Mvh Terese

    • Takk for fin tilbakemelding, Terese 🙂 Det er 50 gram hasselnøtter og 100 gram mandler. Skal rette opp i oppskriften også 🙂

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: