Bakst Dessert Kake søtt

Fransk sitronterte – «tarte au citron»

IMG_4159

Her kommer en påstand: Du har ikke smakt eller kjent duften av sitroner før du har spist eller duftet til økologiske sitroner fra Italia og Sicilia. Klumpete, organiske og smellvakre sitroner med både stilk og blad, kan ikke sammenlignes med de sterile, voksebefengte, duftløse gule kulene man kjøper året igjennom på super´n.

Disse fruktene måtte få spille hovedrollen og feires, så jeg laget en fransk sitronterte («tarte au citron) til ære for dem.
En ekstrabonus var at hele kjøkkenet duftet av sitroner resten av kvelden etter at fruktene var kvestet for juice, og skallet var revet.
Det er ikke ofte jeg spiser eller baker kaker, men sitrontere er jeg innmari glad i. Og med disse smaksbombene av noen sitroner, ble denne terten helt kokko god!

IMG_4142

Ingredienser:

Fyll
* 2 store øologiske sitroner, finrevet skall
* 1,5 dl sitronsaft
* 1,5 dl kremfløte
* 100 sukker
* 3 egg
* 3 eggeplommer

Deig
* 175 g hvetemel
* 110 g kaldt smør i terninger
* 1 eggeplomme
* 1-2 ss vann
* Tørre bønner til blindsteking av tertebunnene

Blindsteking av tertebunnen er viktig. Da holder den fasongen, noe du og jeg ikke kommer til å gjøre hvis vi spiser for mange av disse tertene...
Blindsteking av tertebunnen er viktig. Da holder den fasongen, noe du og jeg ikke kommer til å gjøre hvis vi spiser for mange av disse tertene…

Fremgangsmåte:

Deigen må du lage først, for den skal hvile 30 minutter i kjøleskapet.

Kna det kalde smøret forsiktig sammen med hvetemel og salt. Bruk fingertuppene og ikke vær for hardhendt. Du skal ende opp med en finkornet konsistens på deigen.
Pisk eggeplomme og vann sammen og ha det i deigen. Kna alt sammen til det er smidig og glatt.

Pakk deigen i plast og legg den i kjøleskapet minst 30 minutter.

Mens deigen hviler, lager du sitronfyllet.

Ha sitronsaft, sukker og finrevet sitronskall i en bolle, og pisk det så det blir godt blandet.

Pisk inn ett og ett egg, og èn og èn eggeplomme. Tilsett fløten forsiktig i en tynn stråle til slutt, og pisk jevnt og trutt underveis.

Kjevle deigen tynt ut og legg den over en 23-25 cm stor paiform, gjerne med løs bunn. (Jeg brukte små individuelle terteformer med løs bunn, og trengte 5 stk. småformer à 12 cm.)
Tilpass deigen til formen, og skjær vekk overflødig deig som går over kanten.

Prikk tertebunnen med en gaffel, legg i et bakepapir og fyll på med tørre bønner.

Stek (blindstek) tertebunnen midt i ovnen på 200 grader i 15 minutter. Den skal være stiv, men ikke brun, når du tar den ut.

Hell sitronfyllet i tertebunnen, sett den på et stekebrett, og stek den på 190 grader i 20-30 minutter midt i ovnen.

Sjekk med en stekepinne underveis om fyllet er stivt nok til at terten kan tas ut.

Avkjøl sitronterten før servering.

Jeg ville bare kaste meg over terten med det samme og gafle den i meg, men hadde akkurat tålmodighet til å gi den et lite dryss med melis og et mynteblad. Ellers ville nok for eksempel friske bringebær vært knallgodt til…

IMG_4167

5 kommentarer på “Fransk sitronterte – «tarte au citron»

 1. TAKK og pris for at jeg googlet rundt etter en oppskrift på noe godt med grønnkål i, og ramlet inn her! For her fant jeg jammen alt jeg ikke visste at jeg ønsket meg; en matblogg skrevet av ei som elsker alt jeg elsker, og alt jeg håper å elske (når jeg en gang finner en butikk her oppe i nord som fører suupereksotiske varer, som f.eks. ferske fiken og økologiske sitroner…)! Jeg leser med andakt her, og har laget meg en lang liste over retter som skal prøves ut, snarest!

  i dag laget jeg lynrask ertesuppe med mynte. Den var digg.

  TAKK! Eirin 🙂

  • Hahaha! Tuuusen takk for veldig hyggelig melding, Eirin 🙂 Og velkommen hit! Så håper jeg noen av butikkene der oppe i andre enden av Norge hvor du bor, kan skaffe fiken og sitroner slik vi liker dem, hvis du ber om det.
   Kos deg med listen du har laget 🙂
   Hilsen Maj-Britt

 2. Karen Merete

  Hei, og tusen takk for fantastisk blogg med mange gode oppskrifter. Ikveld har jeg laget sitronterten din. Den ble veldig god, men sitronkremen ble ikke så blank som din. Den ble litt mere matt på en måte. Vil så gjerne få den like blank, noen feilkilder? Kan jeg ha pisket røren for lite, eller for mye? Veldig takknemlig for svar.
  Med vennlig hilsen Karen Merete.

  • Hei Karen Merete! Tusen takk for pene ord om bliggen 🙂 Jeg må innrømme at jeg jammen ikke vet hvorfor den ikke ble blank som min. Jeg har ikke engang tenkt over at min var blank. Jeg skal undersøke dette litt nærmere, for nå ble jeg nysgjerrig. Stay tuned!

 3. Karen Merete

  Tusen takk, det er fantastisk. Jeg venter i spenning, og er klar for nye forsøk. Med vennlig hilsen Karen Merete.

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: