Barn og mat Fisk Småretter og forretter

Hasselnøttpanert tunfisk med avokado- og estragonkrem

IMG_4550

Vi fortsetter freidig med prosjektet «Spis mer fisk, for svarte svingende! Det er sunt og godt og bedre enn kjøtt for både deg og jordkloden!», der Vulkanfisk gir meg fisk (Jasså? Ikke pølser eller truger, altså?) og svarer på mer eller mindre intelligente spørsmål jeg har om havets skatter.

I går var datteren min (10 år) med på Mathallen for å hente fisk til middag. Det skulle vise seg å bli hennes lykkedag, da vi fikk med oss den beste fisken hun vet om: Tunfisk!

Tunfisk er barnemat. Okei, en provoserende påstand. Jeg vet at den har en annen kilopris enn laks og torsk, og jeg vet at den ikke er tilgjengelig over alt, men jeg sier det lell: Hvis du har et fiskehatende barn, så lur i den lille rakkeren en ordentlig tunfiskbiff en gang du har sjansen. Elskebassens verdenssyn vil endre seg drastisk.
Tunfisk kan nemlig minne mistenkelig om kjøtt, hvis du tilbereder det riktig. Så det kan være en varsom måte å ta fiske-skeptikerne med ned på havets dyp, der alt godt og sunt bor.

Denne retten er perfekt som forrett, smårett eller lunsj. Og du, den tar 15 minutter å lage, så det er litt de voksnes lykkedag i dag også!

IMG_4542

Ingredienser til 2 personer:

* 200-300 g tunfiskbiff/filet
* 1 stor neve hasselnøttkjerner, finhakket
* 1 avokado
* 1 stor spisekje rømme
* 2 ts eplecidereddik
* 1 lite hvitløksfedd
* 2 ss frisk estragon
* 1-2 reddiker i tynne-tynne skiver
* 1 vårløk i tynne skiver
* Salt og pepper

IMG_4534

Fremgangsmåte:

Gni tunfiskstykket inn med olje og pakk den inn med finhakkede hasselnøttkjerner.
Legg den på en tallerken. Salte og pepre på begge sider.

IMG_4524

Bruk stavmikser og mos avokado sammen med rømme, eplecidereddik, hvitløk og estragon. Smak til med salt og pepper.

Stek tunfiskbiffen i en varm panne med litt olivenolje i. Nøttene er ganske fete i seg selv etter å ha blitt hakket, så du trenger ikke mye fett i pannen. De er også med på å isolere fisken, så den ikke blir gjennomstekt, hvilket er hele poenget her.

Biffen skal steke maks ett minutt på hver side, sånn at utsiden bare får en deilig, sprø stekeskorpe med nøtter, og kjernen forblir rosa, saftig og mør.

IMG_4552
Skjær tunfiskbiffen forsiktig i skiver med en ordentlig skarp kniv. Er fisken for mye stekt vil den krumle og gå i oppløsning når du skjærer i den. Det samme vil skje hvis kniven din er veldig sløv.

Så er det bare å bruke fantasien og anrette herligheten. Spør gjerne et barn om hjelp. De vet å slå seg løs! Husk tynne skiver av reddik og vårløk.

6 kommentarer på “Hasselnøttpanert tunfisk med avokado- og estragonkrem

 1. Enda en superfin oppskrift – jeg har prøvd mange, ulike tunfisk oppskrifter uten å bli veldig fornøgd – alltid med sesamfrø – og de tilfører strengt talt ingenting – men hasselnøtter derimot! Feite og fine – de løfter dyret til nye høyder. En slags havets iberico. Savnet kanskje bare litt syre, som lett lot seg ordne med en limesquiz. Avocadokrem med estragon også vanedannende. Det ble endel til overs som har vært trivelig følge til kyllingrester, røkelaks og andre godsaker. Jeg trodde på hvitvin her, sammen med reddiker og vårløk – men neida – dyret krever en dolcetto, eller valpollicella, da.

  • Tusen takk, Sissel 🙂 Jeg er helt enig i det med hasselnøttene. Kommer til å panere annen fisk med det også. Og en skvis lime ble det til hos oss også 😉 God påske videre! P.S: Vintipset er notert.

 2. Fredrik Medhus

  Kan man panere med noe annet enn nøtter?

 3. Kim Rune HAgen

  Den her er alletiders!
  Lagde en forrett med denne oppskriften som utgangspunkt. Addet på en sesamdressing, og for krisp og friskhet med grønne epler i «salaten». Dette ble en forrett folk har spurt meg om siden!

  • Hei Kim Rune!
   Tusen takk for hyggelig melding. Høres også ut som spreke og gode smaker du har lagt til retten der. Lenge siden jeg laget denne nå. Kanskje jeg må prøve igjen snart med dine justeringer? God jul!

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: