Kjøtt

Lammesteik dagen derpå

img_3112Jeg sitter alltid igjen med for mye kjøtt etter å ha servert lammesteik. Det gjør kanskje du også, og trenger et par tips til hvordan kjøttet kan spises dagen etter den store festen.

Ett tips er å lune kjøttet, strimle det og så ha det i en deilig sandwich eller pita med rødløk, salat, tomat, feta og tzatziki; kebab-style.
Et annet tips ar å ha kjøttet i strimler på en pizza, med chèvre eller snøfrisk isdeted for mozzarella.

Men best av alt, synes jeg, er å la skiver eller biter av kjøttet bli lunet igjennom i en god saus.

Smaker som kler lammekjøtt godt er for eksempel timian, oregano, rosmarin, hvitløk, oliven, mynte, koriander, kanel, nellik, garam masala, allehånde (jadda!), karri, cumin, gurkemeie….
Søte elementer som aprikos, rosiner eller fiken er godt til lam. Det finner du et eksempel på her!

IMG_2175

Jeg har en oppskrift på en gresk dagenderpå-lammesteik her! Veldig godt 🙂 Servér med ris, couscous, potetmos, stekte poteter eller bare en god salat og brød.

Eller hva med Midtøsten-variant?
Fres løk, hvitløk og krydder som cumin, koriander, kanel og gurkemeie i en gryte. Tilsett hakkede tomater fra boks eller ferske, grovhakkede tomater. Hvis du bruker ferske tomater heller du også på litt kraft, vann eller vin. Smak til med salt, pepper og sukker (for å balansere syren i tomaten…)
La sausen koke 10-15 minutter under lokk sånn at smakene får utviklet seg.
Tilsett så lammekjøttet enten i skiver eller større strimler, og la det trekke (ikke koke!) i sausen under lokk til det er gjennomvarmt.
Ha frisk mynte og koriander i gryta helt til slutt og la det sose med de siste minuttene.
Knallgodt sammen med ris, couscous eller bulgur og en salat ved siden. Eller hva med hummus og brød attåt? Tztatziki? Nammmm!

image-9

 

IMG_4666

Da jeg laget lammestek på påskeaften i går, var det med hvitløk, rosmarin og en anelse allehånde. Joda, det er for mange et julekrydder, men siden jula varer helt til påske tok jeg det med. Og det ble kjempegodt! Fin, rund kryddersmak 🙂

IMG_4668

Jeg la steika på en rist over en langpanne, og i langpanna la jeg skanken, gulrot, sellerirot, selleristang, persillekvister, løk, hvitløk, sitron og noen kvaster rosmarin.
Så helte jeg vann i langpannen og satte den i ovnen med risten med lammekjøttet over.
Da drypper kraft og fett fra kjøttet ned i langpannen, og man får en magisk kraft (som kan flytte fjell og forvandle hybelkaniner til tusenlapper…). Denne kraften gir verdens beste base for saus.

IMG_4669

IMG_4673

Steika var på ca. 3 kg (med bein), og jeg stekte den på 150 grader i ca. 3 timer, til kjernetemp var 69 grader. Så lot jeg den hvile 1 time. Jepp. Så lenge lot jeg den hvile. Ingen saft slipper unna, men må pent sette seg i kjøttet før møter kniven.

Ved siden av det saftige, møre kjøttet med magisk god saus (som jeg blant annet krydret med to biter 70% sjokolade i tillegg til mye annet godt…) hadde jeg bare persillepoteter og sellerirot- og pastinakkpuré. Veldig enkelt. Sinnsykt godt.

Og med det beste selskapet av min mor, kjæreste og datter, samt en flaske Clos Mustardó, Priorat 2006, ble påskeaften akkurat så hyggelig som jeg hadde ønsket meg 🙂

IMG_4677

%d bloggere liker dette: