Bakst Frokost Litt sunnere

Smågrove scones

IMG_4681

Da jeg på 90-tallet jobbet en liten periode som togvertinne på en av Europas mest bombede toglinjer, den mellom Belfast og Dublin, serverte vi te, scones, krem og jordbær til de som satt på det som her til lands kalles «NSB Comfort» (her er det selvfølgelig ekstremt fristende å skrive et eget surt innlegg om hva du får/ikke får her i Norge for de ekstra grunkene du betaler på såkalt «comfort»….)
Men altså, i Irland hadde vi à la carte-servering på en togtur som tok i overkant av 2 timer. Jeg serverte, og kokken i kjøkkenvogna kokkelerte.

Uansett, jeg tror det var første gang jeg smakte scones servert på tradisjonelt vis, og selv om de ikke var nybakte, og selv om det tikket inn bombetrusler sånn omtrent en gang i uka, eller ble oppdaget «mistenkelige pakker på toglinjen» og vi måtte evakuere toget midt i ødemarken og fortsette reisen i buss, så husker jeg at jeg syntes sånne porøse scones var innmari godt sammen med den litt bitre, svarte teen, kremen og de søte jordbærene.

Men du trenger ikke alle disse urolige omstendighetene for å bli glad i scones 😉 Du kan fint lage deilige, nybakte scones på ditt eget kjøkken en søndagsmorgen i ro og mak og fredstid.
Smaker kanskje til og med enda bedre! 🙂

IMG_4678

Ingredienser 8-10 stk:

* 3,5 dl hvetemel
* 1,5 grov sammalt hvete
* 1 ts salt
* 1 ts natron
* 1 ts bakepulver
* 100 g kaldt smør i terninger
* 1 dl melk
* 1 dl tyrkisk yoghurt, yoghurt naturell eller syrnet melk som kefir og cultura

Fremgansgmåte:

Bland mel, salt bakepulver og natron i en bolle.

Skjær eller smuldre inn det kalde smøret i terninger, men ikke jobb deigen for mye. Da mister du det porøse resultatet ved steking. Poenget her er å ha noen klumper med smør igjen i deigen. Disse smelter under steking, nam!

Rør inn melk og yoghurt løst med en skje. Igjen: Ikke jobb for hardt med deigen.

Bruk en skje og fordel klatter, ca 8-10 stk, på et stekebrett med bakepapir.

Stek midt i ovnen på 225 grader (ikke varmluft) i 10-15 minutter.

Disse sconesene er veldig porøse og litt grove, og smaker kjempegodt med enten syltetøy eller ost…eller begge deler på en gang!

IMG_4679

%d bloggere liker dette: