Kjøtt Linser&bønner

Chili con carne med kakao; mørk, mystisk fristerinne

At chilli og sjokolade – altså mørk kakao – er kjærestepar i gamle da´r , er ingen hemmelighet lenger. Det var urbefolkningen i Sør Amerika som aller først syslet med denne kombinasjonen, og de må ha vært en snasen gjeng, for du verden så mørk, mystisk og sexy mat man får når man kombinerer disse to ingrediensene! (Både chilli og kakao skal visstnok funke som afrodisiak…) Så skjenk raust med Zinfandel i glassene – en ypperlig vin til chilli – og prøver å finne andre føtter enn dine egne der under bordet. («Au! Mamma, ikke spark!!»)

Inspirasjon har jeg hentet fra denne amerikanske kokeboka som jeg kjøpte den gang jeg var en pur ung flyvertinne i SAS og frekventerte New York med den største, blasserte selvfølge. Those were the days…   Jeg kan ikke garantere for noen ting hva gjelder fotflørting osv, og helgarderer derfor med å si at hvis mannen din er usedvanlig metroseksuell, bør du kanskje satse på noe annet som sjekkemat. Sushi og riesling, hva vet vel jeg? Og hvis du har søte små rundt bordet, så har jeg en løsning for det også: Da tilsetter du bare chillien når gryta er nesten ferdig, men før du gjør det heller du et par porsjoner over i en annen gryte til englebassene. De skal også få, og det var visst veldig stas med middag som inneholdt kakao, du verden! Dette er også en gryte som gjerne kan stå natta over, og passer perfekt å lage når du vet at morgendagen blir hektisk.

Ingredienser til 4-6 personer:

*600-800 g oksekjøtt av typen bog eller høyrygg, i terninger (2 cm)
*1 boks brune/røde bønner
*1 stor løk, i grove terninger
*1 rød paprika i terninger
*3 hvitløksfedd, finhakket
*1 boks hakkede tomater
*2 ss tomatpuré
*2 dl rødvin
*1 ts kanel
*1 ss cumin
*1 ss kakaopulver (jeg brukte vanlig bakekako)
*2 ts oregano
*1 ts røkt paprika- eller chillipulver (hvis du ikke finner dette, kan du bruke vanlig paprika men da tar du 3 ts)
*1 ts sukker
*1 hel frisk rød chilli med frø eller
*1 hel tørket chilli, finhakket. Jeg brukte begge deler. Du må smake deg frem.
*Rømme
*Frisk koriander

Fremgangsmåte:
Stek løken i en stor tykkbunnet gryte til den får litt farge. Tilsett kjøtt, hvitløk og paprika og stek til kjøttet blir brunt på alle sider. Salte og pepre godt. Tilsett tomatpuré og la den frese et par minutter.
Tilsett krydderet og kakaoen og la det brunes fint.

La deg imponere av mørket som oppstår der nede i gryta di. Hvis dere bare er voksne rundt middagsbordet tilsetter du chillien nå. Hell på vinen og la alkoholen dunste vekk før du tilsetter tomatene. Smak til med sukkeret. Smaken skal være godt balansert uten for mye syre fra tomatene. Vi kan ikke la en mørk fristerinne ha skarpe kanter. Så lar du det hele surre under lokk til kjøttet er mørt, ca 1- 1 1/2 time, men sjekk underveis. Her er det kjøttypen du har brukt, samt kvaliteten som avgjør koketiden. Smak også på sausen underveis. Trenger du mer chilli? Tilsett mer. Har du tatt for mye? Jaja, shit happens! Du får sette litt vann på bordet og smile ekstra bredt mens du peker på rømmeskålen. Tilsett bønnene og la dem putre lykkelig med, de siste 15 minuttene. Servér med hofteholder, ris, en dæsj rømme og noen friske korainderblader på toppen. (Jeg tror særlig barna vil synes den hofteholderen er en artig greie…Jøss, hva skjedde med mamma, liksom. Hvorfor er hun ikledd en slynge?)

4 kommentarer på “Chili con carne med kakao; mørk, mystisk fristerinne

  1. Herlig både tekst og oppskrift, skal prøves 😉

  2. dette må jeg bare prøve. mye gode oppskrifter du legger ut.

  3. Denne funker fint i gammel sloggi også! Og er absolutt veldig anvendelig comfort-food dagen derpå. Har laget mange chili con carne opp igjennom åra…dette var en fin-fin vri. Jeg har aldri brukt sjokolade i matlagning før, av en eller annen grunn(som jeg nå ikke forstår noe som helst av), men det skal jeg fortsette med. Det tilfører noe dypt – muligens sexy – mystisk og vanedannende.

    • Hehe, ja den er MINST like god i sloggi! Og egentlig perfekt til joggebukse og t-skjorte 😉 Veldig hyggelig å høre at denne versjonen ble vellykket. Jeg synes sjokolade gir den et lite lag til av mørke og dybde. Det hender jeg bruker litt 70% sjokolade i tradisjonell, brun saus også. Sist var til lam. Det ble godt, ja! Men det skal bare en liten dose til, altså. Og en skvett sterk kaffe er også godt i brun saus.

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: