Asiatisk Indisk Kjøttfri mandag Litt sunnere Vegetar

Indisk aubergin med temperament

img_0819

Mine kjøttfrie mandager er kommer for å bli. Basta. Og i og med at jeg ikke er rik, eller veldig berømt, eller modellpen som Gunnhild Stordalen, og derfor ikke kan provosere Kjetil Rolness (ref. hans oppvisning av hersketeknikker overfor Gunnhild Stordalen og hennes engasjement på EAT- koneferansen), så kan jeg vel trygt engasjere meg og rope «Heia bedre helse! Heia bedre miljø!» uten å bli pissa på? Kanskje. Vi får se.

Men mye viktigere enn dette: Det finnes ikke ett godt argument for ikke å kutte ned på kjøttkonsumet sitt.
Det er til og med inspirerende for en som er glad i god mat og matlagning! Å eliminere kjøtt fra ukemenyen en eller flere dager, åpner tusen nye og interessante smaksdører når man må utforske noe annet enn kjøttdeig og kotteletter atter en gang. Fy flate så mye digg det finnes av mat som aldri har hatt puls og tilhører planteriket! Moder Jord, I love you!

Du som følger Spiselandslaget vet at vi er glade i kjøtt. Og du vet at vi ikke spiser bare for å holde oss i live, men fordi vi elsker god smak og er livsnytere. Det har vi forøvrig skjønt at man godt kan fortsette med selv om flere av ukedagene, i første omgang mandager, ikke ser snurten av kjøtt på middagstallerkenen.

Så til dagens rett, med aubergin. Denne er en gammel indisk kjenning på bloggen, og jeg sier bare: Kutt ut chilien hvis du har barn rundt middagsbordet. Det er ikke verre enn det. Ha kanskje til og med en skvett fløte eller ekstra yoghurt i sausen deres separat, så blir den mild og snill og rund og blid.

IMG_0683

Ingredienser til 4 porsjoner:

* 2 store aubergine, skåret i tykke terninger

* 1 boks hakkede tomater

* 1 bit ingefær (2,5cm), finhakket

* 6 hvitløksfedd

* 1 ts fennikelfrø

* 1/2 ts nigella frø (kalonji-frø)

* 1 ss malt koriander

* 1/2 ts gurkemeie

* 1/2 – 1 ts chillipulver (etter smak)

* Fenikkelfrø, kalonji-frø (kan droppes), korianderfrø, gurkemeie.

IMG_0692

Fremgangsmåte:

Stek aubergineterningene i olje på ganske sterk varme. De skal bli skikkelig brune på alle sider. Selv om de er helt umettelige på olje, trenger du ikke gi dem mer bare fordi de ber om det, men en god klunk er greit. Ta dem ut av gryta når de er ferdig stekt.

I en bolle bruker du stavmikseren på 1/3 av de hakkede tomatene, ingefæren og hvitløken til du får en tykk saus.

Så kommer det festlige og barnevennlige momentet: I en tykkbunnet gryte varmer du en del olje, og i denne oljen freser du fennikelfrøene og kalonjifrøene til de begynner å hoppe! Moro for unga…Men pass på så de ikke får dem i ansiktet (been there, done that!). Så tilsetter du tomat-ingefær-og hvitløkspasten og freser det hele på middels varme et minutt.

Rør inn resten av de hakkede tomatene og krydrene, og la det surre et par minutter. Smak deg frem med chillien!

Så skal endelig de tålmodig ventende auberginer opp i gryta og få putre der under lokk i 10 minutter, til de er så møre at de nesten faller helt fra hverandre.

Dryss litt frisk koriander over før servering og spis til du sprekker.

6 kommentarer på “Indisk aubergin med temperament

  1. Det var en god idee 🙂 Elsker indisk , men det er noen sarte munner rundt bordet 😉

  2. Dette hørtes kjempegodt ut!

  3. Hei! Jeg har akkurat flyttet for meg selv, og noe av det jeg har gledet meg mest til er å få eget kjøkken hvor jeg endelig kan lage HVA jeg vil, NÅR jeg vil 😀 Denne retten frister veldig og er vel ganske vennlig for studentlommeboka, så derfor tenkte je den skulle få æren av å være «førstemann ut» 🙂 Skreller du auberginen? Og tror du det blir godt med litt linser blandet i, for proteinene sin skyld? Evt noe annet som passer til? På forhånd, takk for svar! Og takk for mange flotte og inspirerende matoppskrifter 🙂 klem!

  4. Hei! Jeg har akkurat flyttet for meg selv, og noe av det jeg har gledet meg mest til er å få eget kjøkken hvor jeg endelig kan lage HVA jeg vil, NÅR jeg vil 😀 Denne retten frister veldig og er vel ganske vennlig for studentlommeboka, så derfor tenkte je den skulle få æren av å være «førstemann ut» 🙂 Skreller du auberginen? Og tror du det blir godt med litt linser blandet i, for proteinene sin skyld? Evt noe annet som passer til? På forhånd, takk for svar! Og takk for mange flotte og inspirerende matoppskrifter 🙂 klem!

    • Hei Sara! Så hyggelig at du liker bloggen 🙂 Du trenger slett ikke skrelle aubergin. Og linser eller bønner vil være helt supert i denne retten. Hvis de er fra boks eller pakke og ferdigkokte, blander du dem bare inn i aubergincurrien til slutt, og varmer dem opp. Kanskje må du tilsette litt mer væske eller et par skjeer med yoghurt. Lykke til og kos deg i din nye tilværelse som hjemmefraflyttet! 🙂 Klem fra Maj-Britt

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: