Bygg Kjøttfri mandag Litt sunnere Vegetar

Byggryn med spinat, hvitløk og parmesan

IMG_5538

Oi, oi, oi dette er sunne saker! Men ikke bli redd; det smaker godt også.
Hvis du ikke har testet byggryn som hovedingrediens i en egen rett eller som tilbehør ennå, så har du mye nytt å glede deg til.
Byggrynn er ikke bare sunt, det er også innmari godt fordi det har substans og gir noe å tygge på. Deilig tekstur og skikkelig mettende.

Med halve slekta situert i Skjåk, en slags byggrynens høyborg, har jeg spist mye bygg i oppveksten. Bestemor bakte alltid brød med byggmel, og ellers var byggryn med i både supper og graut. Du kan lese mer om «Skjåkgryn» her!. Og nei: Jeg er ikke sponset.

Da jeg laget denne noe mer moderne varianten, var det hastverk i kombinasjon med ganske tomt kjøleskap. Derav den enkle komposisjonen.

Du kan helt fint frese andre grønnsaker enn spinat her. Både squash, paprika, brokkoli eller grønnkål duger sikkert fin-fint.
Tilsett grynene til panna med de stekte grønnsakene og hvitløk, så absorberer den de gode smakene derfra.

Hvis du hater «kjøttfri mandag»-konseptet, og fiser i den generelle retningen til alle med et snev av veggis i seg, så kan jeg varmt anbefale denne retten som tilbehør til både kylling og fisk 🙂 Good for you. Keep smiling.

Ingredienser til 2 personer:

200 g lettkokte byggryn
200 g spinat (eller andre grønnsaker som blir gode i panna)
1 løk, finhakket
2 hvitløksfedd, finhakket
Olivenolje
Parmesan eller annen finrevet ost som smaker noe
En skvis sitron
Olivenolje

Fremgangsmåte:

Kok byggrynene møre i vann med en klype salt.

Vask spinaten. Salatslynge er genialt til dette.

Fres løk og hvitløk møre i en god skvett olivenolje. Tilsett spinaten til panna og stek til den faller sammen. Det tar bare et par minutter.

Hell ferdigkokte og avrente byggryn til panna og rør godt rundt så grynene får absorbert smakene.

Smak til med salt, pepper, en skvis sitron og riv så over ost.

Kjapt, sunt og enkelt…som jo er det vi alle higer etter, skal vi tro allverdens TV-reklamer.

2 kommentarer på “Byggryn med spinat, hvitløk og parmesan

 1. Läckert recept! Byggryn – i Sverige heter det matkorn, förr hette det korngryn – är gott. Jag gillar den kraftiga smaken om man kokar dem al dente.
  Korngryn med fläsk är traditionell husmanskost. Man ska då koka sönder grynen och äta dem med stekt fläsk. En modernare variant är att göra en «risotto» av kornen (som din) och äta med stekt fläskytterfilé och gräddstuvad purjolök. Också gott – men inte så smal mat.
  Men som vanlig när jag läser norska är det en del ord jag är osäker på – detta receptet var det just byggryn så jag körde Google translate. Vad sägs om följande beskrivning för hur man lagar mat på norsk?
  «Häll förkokt och dränerad korn för att panorera (hallå är det en kameraman på TV?) och rör om… och gallret (=järnstänger som sitter på fängelsefönster) så över ost…»
  Jag visste att norska matbloggar var trevliga, men inte att de var s å jäkla kul!
  //Roland

  • Hehehe! Ja, google translate er en historie for seg selv. Den kan gjøre de minst fargerike setninger til ren..eh, kunst?
   Det høres utrolig godt ut med flesk og byggryn. Dét vil jeg prøve! I Norge er også «matkorn» noe man spiste mye i gamle dager, som husmannskost. Det er jo veldig mettende, og sunt. Men det visste man kanskje ikke den gangen?

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: