Fisk Litt sunnere Risotto

Stekt laks med sitron- og erterisotto

IMG_5137

Hverdagsmat som dette er lett som en plett. Har du laget risotto to ganger i ditt liv (uten at det går ti år mellom hver gang), kan du gjøre det i blinde. Trikset er å bruke forholdsvis lav varme, la risen få drikke godt i eget tempo og ikke koke den for mye.
Da jeg var i Italia i sommer, fikk jeg meg en oppvåkning da jeg kjente hvor hard risen var i risottoene jeg spiste. Italiensk al dente er noe annet enn norsk gjennomsnitts- al dente, både når det gjelder risotto og pasta.

sitronlaks

Jeg var så heldig å finne sicilianske sitroner hos Gutta På Haugen, men hvsi du ikke finner slike sitroner der du bor, kan du bruke økologiske. Hvis du bruker uøkologiske, så vask dem godt før du river skallet.

Ingredienser 2 porsjoner:

* 400 g laksefilet
* 100 g arborioris
* 1/2 løk, finhakket
* 2 hvitløksfedd, finhakket
* 100 g frosne erter
* 1 sitron, finrevet skall + saften av halve
* Ca 7 dl varm grønnsakbuljong (har du hvitvin bruker du en skvett av den også)
* 1 raus neve finrevet parmesan
* Salt/pepper/olivenolje

Fremgangsmåte:

Stek løk og hvitløk i olivenolje til de er blanke og myke. Tilsett ris og la den få et par runder den også. Hell på en skvett hvitvin hvis du har og la alkoholen fordampe. Tilsett finrevet sitronskall.

Så tilsetter du en øse med grønnsakbuljong, og lar risen sakte putre og drikke opp kraften før du tilsetter en ny øse. Rør forsiktig underveis, og pass på at det ikke brenner seg fast i bunnen av gryta. Det må ikke koke tørt, da går riskornene i stykker og konsistensen bli feil.

Konsistensen er riktig når risottoen ligner en nykokt nokså flytende risgrøt. La ertene få koke med de siste 5 minuttene.
Til slutt rører du inn parmesan og nypresset sitronsaft. Smak til med salt og pepper.

Laksen

Salte og pepre fisken.

Stek den i olivenolje på middels varme. Den trenger 2–3 minutter på hver side.
Skvis sitronsaft over helt til slutt.

Server fisken på risottoen med nyrevet parmesan over og noen dråper god olivenolje.

%d bloggere liker dette: