Forskjellig

Brente mandler med kanel og lakris

IMG_6001

Nå er vi i gang! Jeg løper foreløpig foran, men kjenner at jula puster meg i nakken. Det er julemarked, julebord, gløggsammenkomster, julekaffe, julelunsj og julegaver.
For første gang på noen år har jeg klart å ha et slags skjema og er i rute. Foreløpig. Spør meg igjen i midten av desember….nei forresten, ikke gjør det.

Brente mandler var ikke min favoritt da jeg var barn, men nå elsker jeg det (hvilket jeg gjør med alt som inneholder mandler). Denne runden som jeg laget til skolens julemarked, pimpet jeg opp med litt kanel og lakrispulver fra danske Bülow lakrids (ikke sponset). Du får blant annet kjøpt det i den nye mathallen på Steen&Strøm eller på nettet.

brentemandler1
Morsomt med sånn lakrispulver, da. Da jeg var barn kalte vi det «hockeypulver». Da var lakrispulveret blandet med vulgært mye sukker og kostet et par lusne kroner i kiosken. Flere som husker det? 🙂 Boksen så ut som en hockeypuck, og derav navnet. Nuvel. I dag får du rent lakrispulver i lekre designbokser og med tilhørende oppskriftsforslag. Verden går fremover.

Å lage brente mandler krever tålmodighet, og det er viktig at du lar hvert steg i kokeprosessen bli fullført for at det skal bli vellykket. Hvis du bryter av for tidlig, går du glipp av den deilige sprø knekken rundt mandelen.

IMG_6004

Ingredienser

* 200 g mandler med skall
* 1 ts kanel
* 1,5 ts lakrispulver
* 200 g sukker
* 1/4 dl vann

Fremgangsmåte

Bland mandlene med kanel og 1 ts lakrispulver. Den siste halve teskjeen med laksris skal du spare til senere.

Ha mandlene i en tykkbunnet gryte sammen med sukker og vann, og kok opp.
La det boble og koke godt på middels varme mens du rører jevnt og trutt med en gaffel.
Etterhvert vil sukkeret smelte og vannet vil fordampe.

brentemandler2
Neste fase etter at sukkeret blir flytende er at det krystaliserer seg igjen og ligner på sukker. Men da skal du bare fortsette å røre mens det står på varmen, helt til det delvis smelter igjen. Pass på så det ikke blir svidd.
Den siste fasen er at en del av sukkeret smelter og er klissete, mens noe forblir krystalisert. Da vil det smeltede sukkeret gjøre at det sukkeret som er kornet klistrer seg til mandlene.

Hell mandlene over på et bakepapir og dryss over den siste halve teskjeen med lakrispulver. La dem så avkjøles helt før du knekker dem fra hverandre og har dem på tette glass eller i papirkremmerhus.

%d bloggere liker dette: