italiensk Kjøttfri mandag Søtpotet Vegetar

Søtpotetgnocchi med valnøtter og blåmuggost

IMG_6105
En sånn mektig, smakfull og på alle måter tilfredsstillende rett uten kjøtt. At du bruker søtpotet, betyr ikke at gnocchien smaker søtt. Joda, den får en søt undertone, men det er også det hele. Også får den jo en innmari fin farge! Og er litt sunnere fordi du får med deg næringsstoffene fra søtpoteten.

Som du ser, er det ingen uniformering på mine gnocchi. Det har jeg ikke tålmodighet til i en travel hverdag. Men man skal ikke skue hunden på hårene eller gnocchien på fasongen. At de er rare og klumpete, betyr ingen ting for smaken. Og selv om de er fine i figuren før de kokes, kan de ofte endre fasong mens de koker. De eser også ut en smule, så ikke lag dem for store.

gnocchi

Gnocchi passer sammen med alskens urter og smaker. Jeg kom hjem til et ganske stusselig kjøleskap etter å ha vært borte hele uken, så da ble det bare å bruke det jeg fant: En norzolabit.
Og noen valnøtter. Jeg har alltid masse nøtter på lur, som et digert ekorn på to ben. I vinduet sto en trist persille, men jeg skulle ønske jeg hadde hatt salvie eller rosmarin. Hvitløk har jeg også alltid liggende.
Så slik ble denne retten til, altså.
Har du en skvett matfløte, er det kjempeflott å tilsette dette til pannen når gnocchien snurrer rundt med blåmuggost, hvitløk og nøtter.

Ingredienser til 2 rause porsjoner

* 300 g søtpotet (ca. 1 stor søtpotet)
* 150 g hvetemel
* 30 g parmesan, finrevet
* 1 egg
* 1/2 ts cayenne
* 1 hvitløksfedd, finhakket eller knust
* 50 g valnøtter
* 100 g blåmuggost
* urter som persille, salvie eller rosmarin
* salt og pepper

Fremgangsmåte

Skrell søtpoteten og del den i terninger. Kok terningene møre i usaltet vann.
Hell av vannet og damp søtpoteten godt av før du moser den med en stavmikser eller potetmoser. Du skal ha en fin puré.

Bland søtpotetmosen med hvetemel, parmesan, egg og caynenne. Tilsett en klype salt også. Jeg blander med hendene, for da kjenner jeg bedre om konsitensen blir riktig. Den skal være myk, men likevel så fast at du klarer å rulle en grei pølse av den og dele den i puter.
Tilsett mer hvetemel hvis deigen din virker for myk. Men vær obs på at for mye hvetemel gjør gnocchiene harde og kompakte. Helst vil vi jo ha litt myke gnocchi som ikke likner på gummiballer etter at de er kokt.

Ha hvetemel på benken og del deigen i 4–5 emner. Rull emnene til pølser og kutt dem i små puter. Som sagt: De eser litt når de kokes etterpå, så ikke lag dem for store.
Gi putene en dytt med en gaffel, så får du sånn fint gnocchimønster. Jeg vil tror dette er ment slik fra italienernes side for at saus og godsaker kan sette seg bedre til gnocchien…?
Legg gnocchien på et lett melet fat.

Kok opp en stor gryte med godt saltet vann. Når det fosskoker har du gnocchien i vannet porsjonvis. De er ferdigkokt når de flyter til overflaten. Ta dem ut med en hullsleiv og legg dem på et rent fat.

Varm olivenolje i en panne sammen med hvitløken. Når det begynner å frese, tilsetter du gnocchien til pannen og lar den surre et par minutter.
Smuldre blåmuggost og valnøtter over og la dem varmes igjennom ett minutt. Tilsett finhakkede urter helt til slutt.

Hell gnocchiene på tallerkner og dryss godt med parmesan over. Et ekstra dryss nykvernet pepper er også på sin plass.

%d bloggere liker dette: