Kjøtt

Anderagu med polenta

Denne hadde jeg grublet lenge på og gledet meg til å lage. Og da siste munnfull av saftig, mørt andekjøtt var svelget unna med myk polenta, begynte jeg med en gang å glede meg til neste gang den skal stå på menyen.

Dette er virkelig kosemat av rang. Og fordi det er jul snart, og vi smyger rundt i julestemning her hjemme fra morgen til kveld, så har jeg krydret anderaguen med kanelstang og stjerneanis. Det gir en deilig og krydret aroma som ligger og vaker akkurat passe diskré i bakgrunnen, omtrent som en godt fremført julesang av Diana Krall ved flygelet.

Hvis du ikke får tak i polenta, passer anderaguen perfekt sammen med bred pasta som tagliatelle eller pappardelle. Eller hva med å fylle den i ravioli eller canneloni? Eller ha den i en lasagne med grønne lasagneplater og enkel ostesaus? Mums!! 🙂
Oppskrift på polenta finner du på pakken. Tilsett masssse finrevet paremsan og 2 ss smør til slutt.

and

Ingredienser 2–4 porsjoner (nok til 2 rause porsjoner servert med polenta, og til 4 porsjoner hvis den serveres med pasta)

* 4 andelår
* 2 dl vann
* 1 løk, hakket
* 2 stangselleri, i terninger
* 1 stor gulrot, i terninger
* 3 hvitløksfedd
* 2 tomater, grovhakket
* 1 ts sukker
* 2 dl rødvin
* 1 kanelsdtang
* 1 stjerneanis
* 2 laurbærblad
* salt og pepper

Fremgangsmåte

Krydre andelårene med salt og pepper, og brun dem i en panne til de får farge på begge sider. Ta dem ut og hell vannet i pannen. La det bruse opp så du får med alle godsakene som anden har etterlatt seg i bunnen.

Fres løk, stangselleri, gulrot og hvitløk med olivenolje i en jerngryte, eller i en annen tykkbunnet gryte, til de er blanke og møre. Tilsett vinen og la alkoholen koke vekk. Det tar bare et par minutter.
Tilsett tomatterninger og sukker, og rør dem inn i sausen.
Smak sausen til med salt og pepper.

Tilsett andelårene til gryta, vannet fra stekepannen der lårene ble stekt, kanelstang, stjerneanis og laurbærblad.
Lårene skal være nesten helt dekket av væske.
Sett på et lokk, skru ned varmen og la det småputre i ca. 2 timer på lav varme.

Når lårene er møre som smør og kjøttet faller av bena, tar du dem ut av sausen, tar av skinnet og kaster det (eller spiser det…slik jeg gjorde…), skraper kjøttet av bena med en gaffel, og lar dette vente på en tallerken.

Fordi andelår er så fete, vil det være et fettlag øverst på sausen. Fjern det meste av dette med en spiseskje eller liten øse.

Kok sausen kraftig uten lokk til den er redusert noe og tykner.

Lag polenta (eller kok pasta…) som anvist på pakken. Husk smør og ost til slutt!

Ha andekjøttet tilbake i den reduserte sausen like før servering og la det varmes igjennom.

Server raguen på toppen av fløyelsmyk polenta og gled deg til neste gang du skal lage dette igjen.

2 kommentarer på “Anderagu med polenta

  1. dette må jeg prøve.

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: