Asiatisk Fisk Indisk

Kedgeree

Dette er en rett som har sprunget ut av Storbritanias kolonisering av India. Det er en godt krydret risrett blandet med biter av røkt fisk, og hvor risen har fått koke i kokevannet etter den røkte fisken.

Så hvordan oppsto den? Ifølge noen kilder slik: I India har man en tradisjonell risrett med grønnsaker som heter khichri. Denne ble britene begeistret for, og da de tok oppskriften med seg hjem til England, tilsatte de røkt fisk til retten, og slik oppsto visstnok denne versjonen. Faktisk først som en frokostrett i viktoriatiden, da anglo-indiske matretter var veldig på moten. Det koloniherrene hadde snappet opp i India ble videreforedlet og tilpasset engelske ganer tilbake i gamlelandet.

Første gang jeg lagde og smakte kedgeree, var mens jeg bodde i Belfast på 90-tallet og fulgte britiske matprogrammer med haukeblikk. Jeg elsket den fra første stund. Kraftige smaker, det skal sies, for når røkt fisk møter indiske krydder blir det alt annet enn subtilt. Selv om røkt kolje er det vanligste, bruker jeg gjerne røkt torsk hvis det er dette jeg finner i butikken.

Ingredienser 4 porsjoner

 • 400 g røkt kolje eller torsk
 • 2 dl ukokt basmatiris
 • 1 løk, hakket
 • 2 hvitløksfedd, finhakket
 • 1/2 ts gurkemeie
 • 1 ts spisskummen
 • 1 ts malt koriander
 • 3,5 dl kokevann fra fisken
 • 1 ss smør
 • 2–4 hardkokte egg, alt ettersom hvor glad man er i egg
 • 1 neve finhakket persille, gjerne bredbladet

Kok opp vann og la den røkte fisken trekke i dette under lokk  i ca. 15 minutter. Test med en gaffel for å se når den er ferdigtrukket og flaker fint. Ta ut fisken og mål opp riktig mengde av kokevannet (3,5 dl). Rens og del fisken i mindre biter med en gaffel, og sett til side.

Fres løk og hvitløk i vegetabilsk olje (soya, mais eller solsikke), til de er myke og blanke. Tilsett ris og krydder og la det hele frese mens du rører godt i et minutt. Tilsett kokevannet fra fisken og smør, og la det hele koke opp. Sett på lokk, skru ned platen til et minimum og la det stå og syde ferdig slik kokt ris vanligvis skal. Ca 20 minutter.

Hardkok eggene.

Ta av lokket på risgryta og fløff risen litt med en gaffel, før du forsiktig vender inn fisken og finhakket bredbladet persille. Topp med hardkokt egg delt i båter.

Servér med chutney og yoghurt eller raita. Nanbrød, roti eller chapati er selvfølgelig også godt ved siden av.

3 kommentarer på “Kedgeree

 1. Å, har alltid hatt lyst til å prøve dette. Og nå skal det skje. Takk for oppskrift! 🙂

  (Mens jeg er på tråden: Har skaffet ny ladning med smult fra Sandaker-senteret og skal prøve meg på cornish pasties med ORDENTLIG paideig, laget med ekte grisefett. Yum.)

  • Bare hyggelig, gamle nabo 🙂 Og vit at jeg har tenkt 100 ganger at «nå MÅ jeg snart dele en kedgeree-oppskrift». Håper den faller i smak. Og kos dere med cornish! Yummy:)

 2. Tilbaketråkk: Ukesmeny uke 8 – Som mamma..

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: