Reise Vegetar

Aspargestur til Hvasser

I går var jeg på en frisk dagstur i vind og regn til Hvasser, for å bli bedre kjent med den norske aspargesen som dyrkes der. Akkurat nå er aspargessesongen i full gang nedover på kontinentet, i land som Belgia, Tyskland, Ungarn og Frankrike. Men her hjemme må det bli bittelitt mer sol før vår egen asparges skyter i været og ber om å bli plukket.

IMG_8213

Visste du at en asparges kan vokse hele 10 cm på et døgn, hvis det er snakk om en solskinnsdag med god temperatur? Da gjelder det å stå klar med kniven og høste fort som fy. Så med det godværet som er spådd i dagene fremover, skal det nok bli norsk asparges i bøtter og spann ganske snart. Det gjelder også å nyte dem mens de er her, for sesongen er kort. Til Sankthans er det over for denne gang og et helt år til neste gang. I mellomtiden må den store, pistrete rota til aspargesene få hvile, og samle krefter og næring til neste års avling.

asparges1
Den «klysa» med røtter som Bernt Freberg holder her, er matpakka til aspargesen. Fra denne får den næring. Og når sesongen er over, trenger den å samle krefter til neste år.

Jeg var invitert med av Opplysningskontoret for frukt og grønt, for å besøke Brødrene Freberg, og se hvordan de dyrker sine asparges. De overtok aspargesåkerne etter Per Gjertsen i 2012, og heldig var det for dem at grunnlaget var lagt. En aspargesåker kan nemlig ikke høstes av de første tre årene. Så det er en stor investering hvis man skal starte på scratch. Med tanke på den korte sesongen i tillegg (mai-juni), er det derfor ikke rart at norsk asparges blir ansett som en eksklusiv delikatesse.

All aspargesen til Freberg kuttes for hånd, så når sola steiker og de skyter i været, står en hel hær av folk klare og jobber seg nedover jordene med den sandholdige jorda. Flere tonn asparges høstes på denne måten gjennom den korte sesongen.

IMG_8235
Havbrisen står rett inn over åkrene og kjøler ned lufta etter varme sommerdager.

Men så smaker jammen den norske aspargesen også spesielt godt. Vi fikk selv gå rundt i åkeren og brekke av asparges til å spise rå, som snacks. Knallgodt! Supersprø og saftige, og med skikkelig smak av nøtter og gress slik asparges skal ha.

IMG_8224

IMG_8230

Etter en litt forblåst og regntung tur i åkeren, skiftet vi fra gummistøvler til småsko og dro med røde kinn til Engø Gård ,hvor vi spiste en fantastisk lunsj. Her har jeg aldri vært før, men alle jeg kjenner som har vært her blir hodestups forelsket i stedet og maten. Det skjønner jeg godt. For et deilig sted! En helt unik atmosfære med de vakre, romantiske omgivelsene, og mat som treffer alle smaksspikerne på hodet.

IMG_8240
Vakre Engø. Akutt senkede skuldre i det man trer innenfor på området.

Hotellet og gården tilhører «De Historiske Hotell & Spisesteder», og hit til Engø  jeg tilbake. I dag drives kjøkkenet av danske Ulrik Jepsen. Men også danske Per Hallundbæk som i dag driver Falsled Kro på Fyn, har drevet kjøkkenet på Engø. De danskene, de danskene…Du kan lese om da jeg møtte Per Hallundbæk på Falsled Kro for et år siden her.

engø2

Bildet over: Aspargessuppe med vaktelegg og eple. Kalv, fransk asparges, ramsløkspuré, rødvinssky og ramsløksrisotto

IMG_8256
Sjokolade, salt karamell og verdens beste jordskokk-is!

Hvis du vil lese mer om overnatting, omgivelser og middag på Engø, vil jeg anbefale deg å sjekke ut min bloggkollega Anders Husa sin fyldige artikkel om dette.

1 kommentar på “Aspargestur til Hvasser

  1. Tilbaketråkk: Engø Gård - andershusa

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: