Bærekraft

Fra matsvinn til måltid med Too Good To Go

IMG_8315

I kveld har jeg kost meg med denne indiske take away´en til den nette sum av 50 kroner. Ikke verst, hva?

Jeg har nemlig prøvd det mest geniale som har skjedd på reduser-matsvinn-fronten på år og dag: Too Good To Go. Eller bare TGTG når du ikke orker å si hele navnet. Du husker kanskje jeg har nevnt Too Good To Go før? Jeg fortalte kort om det innlegget mitt om den grønne Københavnturen. Jeg skulle gjerne ha prøvd konseptet der, men rakk det dessverre ikke. Heldigvis har vi fått det her hjemme i Norge også, så da var det bare å kaste seg rundt og bruke det.

Men hva er egentlig TGTG?

Det er en app hvor du lekende lett kan bestille overskuddsmat fra spisetsteder, caféer, bakerier og noen utsalgssteder av ferskvare, til en latterlig billig penge. I appen kommer det opp en liste over steder i nærheten av deg (du kan også stille inn radiusen manuelt), som vet de kommer til å ha mat til overs like før stengetid. Du bestiller og forhåndsbetaler i appen, og henter så en boks eller pose med godsaker oppi til det tidspunktet som står oppført på stedet i appen. Tidspunktet for henting varierer fra sted til sted. Baker Hansen stenger for eksempel mye tidligere enn Munchies, ikke sant?

Skjermbilde 2016-05-07 kl. 20.47.21
Trykk her for å komme til nettsidene!

Maten du får, er mat som ikke ble solgt i åpningstiden, men som er like fullt spiselig og god. Med andre ord: Det er fullverdig mat som ville blitt pælmet i søpla hvis ikke noen kjøpte den for 20, 30, 40 eller 50 kroner og nøt godt av den. Du kan ikke velge hva du vil ha, men etter det jeg har fått vite og selv har erfart, er det gode overraskelser man får i hånden når man tropper opp i grevens tid. Noen ganger og steder fyller du boksen selv, og da står du selvfølgelig friere til å velge selv hva som skal med.

IMG_8313

Min indiske take away var kjempegod, og dessuten vegetarisk. Jeg fikk spørsmål da jeg hentet den om jeg heller ville ha kylling, men veggis var midt i blinken for meg. Potetcurry, ris, palak paneer (indisk ost med spinat) og chana masala (kikerter i krydret saus). Masse mat og ordentlig godt. Absolutt verdt en 50-lapp. Jeg hentet den hos Mazedar på Mathallen, og med det fine været burde jeg helt klart bare satt meg ut i parken på Kuba og nytt maten der. Men jeg måtte altså hjem, og der fikk jeg maten over på en tallerken og jålet den til med litt frisk koriander, en klatt rømme og chutney. Perfekt lørdags-tv-middag!

I tillegg til å være med på å redusere matsvinn, kan du donere 20 kroner i appen til hjemløse. Disse pengene samles sammen av TGTG-teamet, som henter mat for pengene og leverer dette til Blåkors og Natthjemmet for kvinner i Gamlebyen. Suverent bra!

Jeg hadde gleden av å møte Sophie Wiik i forrige uke, en av dem som har vært med å starte opp TGTG her i Norge. Hun fanget opp konseptet mens hun bodde i København, hvor det allerede er godt etablert, svært populært og hyppig brukt. Det begynner det også å bli her i Norge, så nå ønsker de seg ikke bare flere kunder, men også flere steder som kan bidra med restemat før stengetid. Etterspørselen er imponerende stor, og den vokser i rekordfart. Derfor: hvis du har et spistested eller en baker/delibutikk og vil selge leftovers før stengetid, eller kjenner noen som vil det, ta kontakt med Too Good To Go her! Verden trenger deg 🙂

Nøl ikke med å laste ned appen, bruke den hyppig og kose deg med overraskelsene til en slikk og ingenting.

P.S: Du kan dessverre ikke forhåndsbestille vegetaralternativer eller bli tatt hensyn til pga. allergier. Det er umulig for stedene å forutse nøyaktig hva som blir til overs etter åpningstid.

%d bloggere liker dette: