Økologi Bærekraft Dansk Reise Vegetar

Grønn tur til København, del 1

Å gjøre en grønn, bærekraftig og økologisk svipptur til Køben, er alt annet enn vanskelig. De gangene jeg er i Danmark, enten hos familien på Fyn eller andre steder, er det umulig å ikke legge merke til fokuset som danskene har på økologiske råvarer, bærekraftig drift, dyrevelferd, kortreist og lokalt, og et godt utvalg av veggismat selv om danskene er noen av de mest kjøttetende i verden. Danskene ser ut til å ha et gjennomgående bevisst forhold til miljø, og vet også hvordan det skal omsettes i praksis. De får det til å se lett ut! Og delikat, selvfølgelig. På typisk dansk manér. Veldig ofte hører jeg nordmenn snakke om danskene med beundring over hva de klarer å få til. Ja, danskene «walk the walk», i tillegg til å «talk the talk» (beklager språklig sammensurium).

IMG_7852

Selv synes danskene i all ydmykhet at de har mye å gå på, og mye som fremdeles bør utrettes både innen økologi, bærekraft og miljø. De hviler ikke med god grønn samvittighet på laurbær, og synes selv de kan bli enda bedre. Oppad og fremad, altså.

Men København er på god vei til å bli en god grønn by, og holder stø kurs mot målet om å bli Co2-nøytrale innen 2025. Et imponerende antall steder integrerer allerede på det mest naturlige vis kortreist, dyrevelferd, økologisk produksjon, resirkulering og sist men ikke minst: redusert matsvinn. Forbilledlig på alle måter. Visste du for eksempel at Køben har et supermarked som drives av frivillige, hvor det selges overskuddsmat fra andre utsalgssteder? Det gir folk med svak økonomi tilgang til esktra billig mat, og det reduserere matsvinn. Win-win. Du kan lese mer om flotte WeFood her!

babette2
Her i «vinterhagen» til Hotell Gullsmeden vil jeg nyte en frokost eller en økologisk drink når jeg ikke kjører ku-heis.

På hotellsiden finnes det også gode, grønne muligheter. En av mine favoritthotellkjeder er Guldsmeden. En økologisk hotellkjede som er sertifisert med Green Globe, noe som betyr at de er 90–100% økologiske i alt de foretar seg. Guldsmeden har fire fillialer i København, og jeg har bodd på flere av disse tidligere. Denne gangen bodde vi på Babette som har en deilig beliggenhet kloss opp til Churchillparken, og bare fem minutters rolig gange til Nordre Toldbod fergeholdeplass, hvor du kan bevege deg enkelt, rimelig og raskt nedover byen på vannet. Deilig på solfylte vår- og sommerdager, med null trafikk, vind i håret og flott utsikt. Det finnes flere steder på begge sider av kanalen hvor du kan hoppe av for en rastepause. Nyt for eksempel et av byens beste smørbrød på Standard´s restaurant Almanakeller hopp av ved Papirøen som huser et suverent utvalg av matboder som serverer street food du kan nyte både innendørs og utendørs.

båttur1
Almanak løfter dansk smørbrødtradisjon til et nytt nivå. Her et nydelig eksemplar med krabbesalat på rugbrød, toppet med karse og sprø skiver av sellerirot.

På Gullsmeden er stilen lett eklektisk, intim og lun. Treverk, grønne planter, fargerike malerier, naturlige materialer i kriker og kroker. Ingen store, gapende lobbyer med ekko og minimalistiske rammer. Det oppleves som personlig og småskalabasert, akkurat slik et boutiquehotell skal være. Sengetøy i økologisk bomull, deilige dundyner etter skandinavisk smak, knirkende tregulv, synlige takbjelker, store, myke håndklær i godt materiale, økologiske baderomsartikler som fremstår eksklusive, og en heløkologisk frokost med hjemmelaget preg.

IMG_7980

babette4
Til sommeren kan det kanskje friste med en økologisk indianercola mens man nyter utsikten fra badestampen på taket. Her på toppen har hotellet også et ubetjent spa og solsenger.
babette1
Økologiske baderomsartikler. Jeg som hadde glemt tannbørsten hjemme fikk mulighet til å teste bambustannbørsten. Funka den!

Jeg elsker dette! Jeg fikk litt nok av store, upersonlige hoteller de 7 årene jeg var flyvertinne i SAS, og foretrekker i dag mindre og intime overnattingssteder. Det skal mye til før jeg blir forelska i et stort hotell. Jeg ser heller gjennom fingrene med smårusk i maskineriet til småstedene, så lenge det ikke er helt Fawlty Towers, og så lenge jeg føler meg hjemme, koser meg og slapper av.

IMG_7974
Frokostoppdekning ved peisen eller utgang til bakhagen. Perfekt begge deler!
babettefrokost2
Smakfull og fargerik frokost av det mer hjemmelagede slaget. Pancetta isteden for bacon til eggerøren, mind you. Crispy, salt og digg.
babettefrokost1
Fargerik keramikk og nybakt økologisk brød på frokostbuffeten. Glutenfritt og raw food er også tilstede.

Vi leide sykler på hotellet, og tråkket oss hele veien ned til Kødbyen der spise- og skjenkestedene ligger på rekke og rad. Fordi det var lørdag var det dessuten full rulle med street food-vogner midt på torget. Et mindre råvaremarked med kortreiste kvalitetsråvarer er det også i helgene fra vår til høst.

I street food-leieren lønner det seg først å kjøpe drikke fra de egne drikkevognene, finne en ledig plass ved et bord og så kjøpe mat. Mat og drikke (alkoholholdig drikke) selges nemlig ikke fra samme vogner. Utvalget av smakfull og spennende mat er supert. Hele spekteret er med. Blir det kjølig å sitte ute fordi det er sent eller tidlig i sesongen, er det bare å trekke inn på et av skjenke- og spisestedene, og bestille noe godt der. Et lite matmekka hvor du kan tilbringe timer med ren chill (eller hva de unge kaller det…Jeg kaller det kos, danskene kaller det hygge).

IMG_7774
Kjøp drikke, finn deg en plass, og så kan du slå deg løs ved matbodene.
kødbyen2
Wonton med spicy reker og mango, mangosalat med wasabimajones og spinat- og edamamesalat.
kødbyen1
Utrolig gode økologiske Bao fra denne bua. Vi gikk for en med kylling, mangochutney og pickle, og en med svin, kimchi og hoisin.

Når kvelden kommer sigende er det mange middagssteder å velge i, men vi gikk for den sertifiserte økologiske restauranten BioMio, eller BOB som den også kalles, som nylig ble pusset opp og tatt over av nye folk. Du finner den i det lett gjenkjennelige Bosch-bygget. Akkurat som Hotell Guldsmeden, er BioMio 90–100% økologisk.

biomio1
Foto: Matias Armand Jordal

I tillegg til at råvarene som brukes er økologiske og fra leverandører kjøkkenet kjenner godt, er BioMio opptatt av å bidra til Københavns felles mål: Å bli Co2-nøytrale innen 2025. Matrestene samles i såkalte «grisespand» som senere blir til biodrivstoff, møblene er langt på vei laget av så mye resirkulert materiale som mulig, vinkjølerne er for eksempel laget av store, brukte hermetikkbokser, gamle vinflasker lages nå om til drikkeglass av en designer fra Borneo og kjøkkenet har tett kontakt med leverandørene sine. På Glænø har BioMio blant annet to egne kuer på en økologisk gård. Da vet de hvor og hvordan storfekjøttet deres har det. Så godt som alle deler av disse to dyrene brukes etter at de er slaktet, og akkurat derfor er alltid dagens husmannsrett en slow food-rett, der de seigere stykningsdelene får koke og brase i fred så lenge de trenger.

Stemningen på BioMio er uformell, porsjonene rause og maten smakfull og ujålete med rustikke kanter selv om presentasjonen er vakker og forseggjort.

biomiomat1

Fra venstre: Torsk med confiteret borettane løk, karamelliseret løkpuré, syltet løk, estragon & torskerogn. Og en skikkelig god rørt tartar med syltet pastinak, pastinakchips, pastinakemulsion & kjørvel.

biomiomat2

Fra venstre: Vegetarisk hovedrett med bakte jordskokker med linsepuré, soppfrikassé, sitronskal, timian, pastinakchips. Stegt svinglasert bacon, fennikel, kål & puffet ris. Og til dessert en gulrotkakeis av ferskkost, hasselnøtter & gulerot.

Ble det for mye til lunsj i Kødbyen, så appetitten ikke er på topp til vanlig middagstid og du vil vente til senere med noe enkelt, kan du for eksempel laste ned appen til Too Good To Goog hente usedvanlig rimelig reste-takeaway fra ulike resturanter i nærheten av der du er. Dette geniale konseptet har også kommet til Norge, og du kan lese mer om det her! Men det kan også fint brukes hvis man er i Køben og vil spise sent og uformelt på ferie. Den maten som blir til overs på kjøkkenet etter at serveringen er ferdig i restauranten, selges til en rimelig penge mellom kl 21–22, hvis man har registrert seg via appen. Les mer om Too Good To Go her! Jeg gleder meg til å teste dette neste gang, og tenker at det er perfekt hvis man leier leilighet og vil spise «hjemme», eller hvis været er så godt at man kan slange seg på gresset i en park og ha en piknikk som sen middag der.

Turen er planlagt i samarbeid med VisitDenmark etter mitt initiativ og ønske.

1 kommentar på “Grønn tur til København, del 1

%d bloggere liker dette: