Barn og mat italiensk Kjøtt Pasta

Italienske kjøttboller

Disse kjøttbollene hører hjemme på alt fra pizza og pasta, til tapasbordet og i matpakka. Jeg kaller dem italienske fordi de inneholder både sitronskall, parmesan og finhakket ansjos. Nå må ingen bli redde selv om de leser ordet «ansjos». Jeg har sagt det noen ganger før, men kan gjerne gjenta det: finhakket ansjos (altså de italienske på olje, ikke de i krydderlake som vi elsker på toppen av egg), gir fantastisk fin dybde og umami til sauser, gryteretter, kjøtt og fisk. Så bare mos dem fint i maten din, du, så skal du se hvordan også barna slikker seg rundt munnen av velvære. Jeg serverte kjøttbollene med pasta og en enkel tomatsaus til Olivia og en klassevenninne, og de skrøt uhemmet. Ansjosmagi 🙂

Ingredienser 4 porsjoner

 • 400 g kjøttdeig
 • 1 skive fint brød uten skorpe
 • 0,5 dl H-melk, eller gjerne fløte hvis du har
 • 1 liten løk, revet
 • 2 store hvitløksfedd, knust
 • 20 g parmesan, finrevet
 • 3 ansjosfileter, most eller finhakket
 • 2 ss persille, finhakket
 • 1/2 sitron, finrevet skall. Vask den godt først hvis den ikke er økologisk.
 • salt og pepper

Saus

 • 1 løk, hakket
 • 3 hvitløksfedd, finhakket
 • 5 ss olivenolje
 • 1 boks gode, hakkede tomater (400g) eller passata
 • 2 dl vann i den tomme tomatboksen (halvfull boks, altså)
 • 1/2 ts sukker
 • masse finhakkete urter som basilikum eller persille
 • salt og grovkvernet pepper

Sett ovnen på 200 grader.

Riv brødet uten skorpe i biter, ha det i en skål og hell melken over så det dekker. La det stå og bli bløtt.

Bland kjøttdeigen med det oppbløtede brødet, revet løk, knust hvitløk, finrevet parmesan, finhakkede eller moste ansjosfileter, persille og finrevet skall av en halv liten sitron. Kna alt lett sammen. Hvor mye salt skal du bruke? Jeg bruker grovt salt/bordsalt, og bruker da  1 teskje. Vær raus med grovkvernet svart pepper.

Form små boller med en barneskje og legg bollene på bakepapir på stekebrett. Stek dem midt i ovnen på 200 grader i 15 minutter. Ikke vær redd for at de ikke er gjennomstekt. De skal surre ferdig i sausen. Hvis du skal ha dem uten saus til tapas, sjekker du en bolle etter 15 minutter og ser om den er gjennomstekt.

Lag saus mens bollene står i ovnen.

Fres løk og hvitløk på middels lav varme i all olivenoljen. La de surre og kose seg i 10 minutter mens du rører. Det er viktig at det ikke får farge. Tilsett tomater, vann og sukker, og kok opp. Smak til med salt og pepper, og la sausen få koke på middels varme under lokk i 10 minutter. Hvis du har god tid, lar du det gjerne koke 30 minutter eller 45 minutter på veldig lav varme.

Tilsett bollene til sausen og la dem få trekke i gyta de siste fem minuttene. Tilsett finhakkede urter like før servering.

Server på toppen av nykokt pasta med et par runder god olivenolje og nyrevet parmesan.

4 kommentarer på “Italienske kjøttboller

 1. Gleder meg til å prøve denne!

 2. Christian Till

  Fantastisk digg rett laget den et par ganger nå, helt super og smaker fantastisk

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: