italiensk Risotto Skalldyr

Sitronrisotto med hvitløksreker og basilikum

Hva gjør man med rester av reker? Jeg ender ofte opp med alle mulige rare rester etter film og fotoopptak, og jeg har ikke hjerte til å kaste disse merkverdighetene. Det er derfor jeg ofte snakker om grønnsakssnabber, skalker og bits and ends her på bloggen. Det hender nemlig at jeg har kjøleskapet fult av slikt «søppel». Ferdigpillede reker, for eksempel, er noe jeg glemmer at Gud (eller andre) har skapt, helt til jeg trenger dem i jobbsammenheng. Da oppdager jeg faktisk at det finnes merker som har helt ok ferdig avkledde reker på lake.

Men egentlig skal dette innlegget handle om risotto, som jeg er innmari glad i. Og i disse dager har jeg jobbet på et EU-støttet prosjekt for å sette fokus på bærekraftig ris dyrket i Hellas. Jeg lagde noen smaksprøver med fem ulike typer risotto på et lukket arrangement i Mathallen, og det ga masse nye inspirasjon på risottofronten også for meg. Programmet heter Rice Up, og på deres sider kan du lese mer om programmet, og om risens historie i Europa. Det var nemlig til Hellas risen kom først.

Så mye kan puttes på toppen av eller ved siden av risotto og blir til verdens beste kosemat. Det er noe trøstende og forkjelende i en kremet, mektig risotto som er rundet av med umami-prinsen parmesan. Her har jeg gitt den aroma med finrevet sitronskall som passer perfekt til reker, og en del sitronsaft for å gi den god friskhet.

Skikkelig god mat som kan spises med skje i sofaen foran TV´en, eller med gaffel på stol ved bordet. Du bestemmer 🙂

Sitronsrisotto 4 porsjoner

 • 2 sjalottløk, finhakket
 • 1 hvitløksfedd, finhakket
 • 400 g risottoris
 • 2 dl hvitvin
 • 1,5 l glovarm kraft eller buljong
 • 1/2 sitron, finrevet skall + saft
 • 100 g parmesan

Hvitløksreker

 • 4 ss olivenolje
 • 4 hvitløksfedd, finhakket
 • 300 g reker, pillede
 • basilikum

Begynn med risottoen. Å lage risotto fra scratch tar 20 minutter. Stek sjalottløk og hvitløk i olivenolje på middels varme til løken er myk. Pass på at de ikke får farge. Tilsett risen og la den surre med et minutt mens du rører. Hell på hvitvin og la alkoholen fordampe mens du rører.

Hell på kraft så det akkurat står litt over risen, og la den få surre på middels til svak varme mens den absorberer væsken. Når den har drukket nesten alt, heller du på en ny omgang med kraft. Du trenger ikke røre hele tiden, men la varmen være såpass lav at det ikke brenner seg fast mens det står og småputrer. Rugg litt på gryta innimellom og rør forsiktig. Riskornene skal helst ikke røres i stykker.

Fortsett slik til all væsken er brukt opp. Da rører du inn finrevet sitronskall, sitronsaft og parmesan.

Rekene: Varm opp olivenoljen sammen med den finhakkede hvitløken i en panne. Det skal ikke få farge, bare freses litt for å smaksette oljen og knekke den rå hvitløkssmaken. Trekk pannen av platen og tilsett pillede reker og en neve hakket basilikum. Bland godt sammen, og dett var dett. Du skal ikke steke rekene. Da trylles de om til bittemså, kjipe viskelær.

Server risottoen i dype skåler toppet med hvitløksreker og et ekstra dryss basilikum og finrevet sitronskall.

Innlegget er laget i samarbeid med Rice Up!

%d bloggere liker dette: