Litt sunnere Suppe

Potet- og purreløksuppe

August, august! Du er som en iskald dusj etter et langt, deilig varmt bad. Sommerferien er over, været er bipolart og lommeboka…den er tom. Flere som kjenner seg igjen? Det var jo ikke sånn at vi ikke hadde sjekket hva euroen sto i, eller den danske krona, vi bare valgte å runde av litt vel optimistisk, ikke sant? Og nå er hverdag og virkelighet her igjen. Med ekle krav til nøysomhet og ubetalte regninger.

Maten trenger ikke være døllere enn døllest bare fordi lommeboka er anorektisk. Og en suveren klassiker som fattigere forfedre enn oss har kost seg med, er purre og potetsuppe. For et funn av en rimelig og knallgod suppe! Passer dessuten ypperlig når været oftere er vått og huffsent.

IMG_6472

Både norske poteter og norsk purre er i sesong nå. Purre er rimelig. Og potet er enda rimeligere. Bacon, som jeg topper suppa med, er så som så rimelig. Kommer helt an på type og produsent. Men hvis du er helt på pante-flasker-for-å-få-det-til-å-gå-rundt-nivå, så kan du lage noen digge brødkrutonger av daggammelt brød istedet.

Pris per porsjon for denne suppa, uten bacon, ligger på rundt 9–10 kroner. Med bacon: ca. 17 kroner.

Er du stinn av gryn, kan du lage denne suppa bare fordi den smaker godt. Dét er den beste grunnen til å lage den, uansett.

___________________________________________________

Ingredienser til 4 porsjoner

400 g potet (3 store poteter)

350 g purre (2 store purre etter at det mørkegrønne er skåret vekk)

2 hvitløksfedd, grovhakket

1,2 l kraft/buljong av kylling eller grønnsaker

1 klype tørket timian

salt/pepper

bacon (så mye du har råd til eller har lyst på)

__________________________________________________________

Skrell og skjære potetene i små terninger. Skjær av mesteparten av det mørkegrønne på purren, snitt den hele veien på langs uten å dele den helt i to, og skyll den godt. Skjær den i ganske tykke skiver.

Ha alt i en gryte med kraft/buljong, hvitløk, timian, salt og grovkvernet pepper. Hvis du bruker buljongterning, bør du huske på at den er salt i seg selv og at du holder tilbake på saltmengden ellers.

Kok under lokk til potetene er møre. Sprøstek evt små terninger av bacon til toppingen, eller brødkrutonger, mens suppa koker.

Trekk gryten av plata og mos den til en fløyelsmyk suppe med stavmikser. Smak til med mer salt og pepper om nødvendig.

Slurp og kos deg mens du lager ekstravagante planer for høstferien og juleferien 😉

%d bloggere liker dette: