Kjøtt

Feijoada! Brasiliansk kosegryte med kjøtt og bønner

Dette er skikkelig kosemat!

Finnes det noe bedre enn å lene seg tilbake med noe godt å spise mens man ser andre folk svette og sporte på TV? Nope. Det er nok derfor man alltid vil lage seg noe ekstra digg når man skal benke seg til for å se VM eller OL. Og gjerne noe junk food. Det gir dobbel guilty pleasure! Helt innafor.

Nå er det OL i Rio, og da må vi ha noe kraftig og godt mens vi ser andre sprette rundt og være i toppform. Feijoada er en klassisk brasiliansk gryterett, og en durabelig rugg av en sådan. Ekstremt godt, og skjødesløst mettende. Den lages på like mange måter som det finnes husmødre i Rio, men det som er felles for dem alle, er at det må være rikelige mengder med forskjellige kjøtt- og pølseslag, og svarte eller brune bønner. Det er også enighet blant de fleste husmødrene om at den skal serveres med ris, et dryss frisk koriander og appelsinskiver. Koriander og appelsin gir en herlig friskhet til en kraftig rett. Noen lager den med tørket oksekjøtt, røkt svin, røkte pølser, lettsaltet svinekjøtt, skulder av gris, nakke, ribbe, knoke. You name it. Og jeg har tilpasset den norske forhold.

Feijoada kan veldig gjerne lages dagen i forveien og stå til planlagt OL-TV-maraton dagen etter.

Velbekomme
Você é bem-vindo!


Ingredienser 4–6 porsjone

800–900 g lettsaltet svineknok

3 laurbærbla

200 g bacon i helt stykke

250 g mild bbq choriz0

400 g svarte bønner eller kidneybønner

1 stor løk, finhakket

3 hvitløksfedd, finhakket

4–5 dl kokekraft fra svineknoka

2 laurbærblad

1 appelsin, i skiver uten skall

frisk koriander


Legg svineknoken i en stor gryte  sammen med 3 laurbærblad og hell på rikelig med kaldt vann. Vannet skal stå godt over kjøttet. Kok svineknoken på lav varme under lokk i 3 timer, eller til kjøttet faller fra beinet. Ta ut knoken, pill kjøttet fra beinet og legg dette til side. Spar på kraften til saus senere.

Skjær baconet fra svoren og deretter i grove terninger. Del chorizopølsene i to. Stek begge deler i litt olivenolje i en stor tykkbunnet gryte, til de har fått fin farge. Ta dem ut og legg dem til side.

Ha olivenolje i den samme gryten uten å vaske den, og stek så løk og hvitløk til de er myke og gylne. Tilsett bacon, chorizo, kjøttet fra svineknoken, bønner, laurbærblad til gryta, og hell på kokekraft fra svineknoken til det akkurat dekker kjøtt og bønner. Du trenger ikke salte. Alt kjøttet er salt i seg selv, men krydre med rikelig med grovkvernet pepper.

La det hele småkoke på middels varme med lokket halvveis på i 20 minutter.

Server feijoada med nykokt ris, skiver av appelsin uten skall og masse frisk koriander. Appelsin og koriander er klassisk tilbehør og tilfører deilig friskhet og syrlighet til de kraftige bønnene og kjøttet.

%d bloggere liker dette: