Barn og mat Kjøtt

Stekt ris m. asiatisk krydret svinekjøttdeig og hardkokt egg.

Jeg var lenge skeptisk til svinekjøttdeig. Jeg prøvde det da det kom for noen år siden i norske butikker, og jeg syntes det smakte veldig gris. Og er det noe jeg ikke liker, så er det en gjennomtrengende smak av svin. Et paradoks, kanskje, når man tenker på hvor glad jeg er i vellagrede spekeskinker, men det er liksom annerledes. Jeg har også en gang fått spekeskinke som smakte av gammal sinna galte. En spansk nasse som må ha hatt et kjipt liv (og en enda kjipere død…), for skinka smakte sorg og smerte.

Men svinekjøttdeig sammen med smaker fra Kina og Thailand går strålende. Og da jeg atter en gang hadde kokt alt for mye ris (en evig feil jeg gjør…), og måtte sette haugevis av den i kjøleskapet til dagen etter, ble det en perfekt rask middag med stekt ris, svinekjøttdeig, grønnsaker, kinesisk five spice og østersaus. Jeg tenker det ville vært digg med masse frisk. rød chilli oppi også, men siden minsten gjerne ville ha middag også, droppet jeg chilli denne gangen.


Ingredienser til 4 personer:

Ca. 1 liter ferdig kokt ris

1 pakke svinekjøttdeig (400 g)

2 store gulrøtter, grovrevet

1/2 spisskål, finsnittet

1 purre i skiver, og noen finsnittede strimler av de grønne bladene til pynt

3 hvitløksfedd, knust

1 liten ts kinesisk five spice krydder

4-5 ss oystersauce

2 ss soyasaus

2 hardkokte egg, finhakket

frisk koriander til å drysse over


 

Sett over over eggene til koking. De skal koke i ti minutter.

Stek svinekjøttdeigen på høy varme i stekepanne eller wok, til den er godt brunet. Den trenger god varme for å ikke bli kokt. Tilsett hvitløk, five spice-krydder og oystersauce og stek et par minutter til. Hell kjøttdeigen på en tallerken og sett til side.
Stek spisskål, gulrot og purre i en god klunk nøytral olje på god varme i samme panne eller wok. Du trenger ikke vaske den først. Grønnsakene skal få farge raskt og beholde sprøheten. Tilsett risen når grønnsakene har fått farge og stek alt sammen et par minutter før du til slutt har oppi kjøttdeig og lar alt blandes godt sammen. Bland inn finhakket koriander til slutt.

Server med finhakket hardkokt egg på toppen, rå purre i fine strimler og så mye koriander du liker til pynt og snask.

%d bloggere liker dette: