Kjøttfri mandag Litt sunnere Suppe Vegansk Vegetar

Mexicansk linsesuppe med spice og mais

Vet du hva som er hemmeligheten bak den «typiske mexicanske smaken»? Oregano og spisskummen. Disse to + hvitløk. Og selvfølgelig chili eller chipotle, og gjerne paprikapulver, røkt eller urøkt. Men som base til såkalt «tacokrydder», er det altså oregano og spisskummen. Parrer du disse to, så er du i tacoland før du får sukk for deg.

Jeg fikk lyst på en suppe med mexicanske smaker, og suppa skulle være tjukk, glatt, mørk, dyp og hot! (høres ut som en interessant fyr…) Det fikk jeg til, og her får du oppskriften på en av de beste suppene denne bloggen har å by på. Mais fra boks er ikke noe jeg bruker for ofte, men de søte kornene smakte knallgodt opp mot den kraftige og sterke suppa.

Jeg krydret også suppa med chipotle adobados, som er chipotle i adobo-saus. Sterkt som fy, og veldig godt! Chipotle er moden, rød jalapeno som er tørket og røkt. Den er sterk på en deilig varm måte og har en rund, røkt smak. Adobo-saus er en marinade eller saus, som regel brukt til kjøtt. Kraftige saker. Jeg vet helt ærlig ikke om du får tak i dette i Norge. Jeg kjøpte min i Barcelona. Prøv hos Meny/Ultra eller i såkalte innvadrerbutikker. Bor du i Oslo, kan det hende Gutta På Haugen har det, eller noen hos Mathallen eller Maschmanns. Hvis du vet om steder som selger dette, så skriv gjerne i kommentarfeltet.

Bruker du buljongterning av grønnsaker, og dropper rømmeklatten på toppen, så har du her en svinsk god vegansk suppe med masse smak.

___________________________________________________________

Ingredienser til 4 gode porsjoner

1 rødløk, hakket

4 hvitløksfedd, grovhakket

1 stor gulrot (eller 2 mindre), i små terninger

1,5  dl små, røde, tørkede linser

2 ts spisskummen

2 ts oregano

1/2 ts røkt paprikapulver

1 ts vanlig paprikpulver

1–2 ts chipotle adobados, eller 1 ss finhakket chipotle, eller 1 hel rød chili m. frø

1 ts sukker

1 boks (400 g) hakket tomat

2 bokser vann (boksen til de hakkede tomatene)

1 buljongterning, av kylling eller grønnsaker

1 lime, saften

1 liten boks mais (ca. 150 g)

Til topping

rømme

frisk koriander

vårløk

_______________________________________________________

Fres løk, hvitløk og gulrotterninger på middels varme, i en gryte med olivenolje. Skyll linsene godt, og ha dem i gryta sammen med krydderet og chilien. La det hele steke under omrøring et par minutter, før du tilsetter sukker, hakket tomat, vann, buljongterning og lime. Smak til med salt.

La det hele koke under lokk til gulrot og linser er helt møre. Det tar ca 20 minutter.

Purer suppa med stavmikser. Juster smaken med salt, og eventuelt mer sukker eller limesaft. Ha maisen i suppa og la det hele koke opp så det blir gjennomvarmt.

Server suppa med en rømmeklatt, et dryss frisk koriander og finhakket vårløk. Og du, det er sikkert kjempegodt med noen knuste tortillachips på toppen også.

5 kommentarer på “Mexicansk linsesuppe med spice og mais

  1. Tilbaketråkk: Fredag 28. oktober 2016 – Korttenkt mat

  2. Skikkelig digg suppe som jeg har jeg svingt sammen minst sju-åtte ganger siden oppskriften ble lagt ut ifjor. Har ikke fulgt oppskriften slavisk, men varierer grønnsakene alt etter hva som fins i kjøleskapet. Det er jo nettopp det som er så fint med supper, de kan jo varieres i det uendelige.

    Takk ellers for en veldig fin blogg. Oppskriftene er spennende og varierte, men tekst, bilder og videoer er også av veldig høy kvalitet. Dessuten er bloggen akkurat så personlig at det gir den «det lille ekstra» som gjør at jeg gleder meg til hvert eneste nye innlegg. Må tilslutt bare nevne innlegget om brunsvigers og din far fra et par år tilbake. Det har jeg sikkert lest ti ganger. Nøkternt og ærlig, men samtidig så verdig og fylt av kjærlighet. Grinefint.

    • Tusen, tusen takk for fantastisk hyggelig melding, Elima! Gleder meg langt inn i sjelen, både at du koser deg med oppskriftene og liker både innholdet og rammene rundt dem. Takk igjen, og ha en riktig god torsdag videre! Klem M-B 🙂

  3. HelenaTS

    Fant chipotle i abado-saus på grønnsakssjappa/altmuligrart-matbutikken ved Brugata!! 😀

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: