Lam og høstens grønnsaker trenger ikke ta lang tid og derfor spares til helgen. Jeg glemmer av og til hvor kjapt det går med lammekoteletter, og når jeg skjærer grønnsakene litt tynnere før de går i ovnen, trenger det ikke ta evigheter. Med en «saus» som er kald…vips så er det middag!
Med «saus» mener jeg denne gangen chimichurri. Vanligvis er det ikke honning i chimichurri, men her passet det godt med en søt snert, syntes jeg, til den kraftige smaken fra de andre råvarene.
Åh, dét ble godt! Jeg som liker litt fett på kjøttet, elsker selvfølgelig lammekoteletter, og disse eksemplarene hadde en fin fettrand langs kanten som smeltet litt under steking, og ga deilig juice og smak til kjøttet.
Så enkel kan en digg lammemiddag være på en hverdag.
___________________________________________________________
Ingredienser 2 personer
4 lammekoteletter
1 rødbete
1 pastinak
1 søtpotet
1 persillerot
Chimichurri
1 stor neve frisk mynte
1 stor neve frisk koriander
1 stor neve bredbladet persille
1–2 hvitløksfedd, knust
1/2 rødløk, finhakket
1 dl olivenolje
1–2 ss eplecidereddik
1 ts flytende honning
salt og pepper
_____________________________________________________________
Sett ovnen på 200 grader, gjerne varmluft.
La lammekotelettene få romtemperatur. 30 minutter på benken er minimum.
Skjær alle rotgrønnsakene i skiver. Søtpotet blir raskest stekt, så den kan være bittelitt tykkere enn de andre. Legg dem i en ildfast form, dryss over salt, grovkvernet pepper og noen runder med olivenolje. Stek midt i ovnen på 200 grader i 20–25 minutter. Stikk i dem med en gaffel for å kjenne om de er møre.
Finhakk mynte, frisk koriander og bladpersille, og bland urtene med knust hvitløk, finhakket rødløk, olivenolje, honning og eplecidereddik. Smak deg frem til hvor syrlig du vil ha det. Smak også til med salt og pepper.
Salte og pepre lammekotelettene, og stek dem på god varme i litt smør, 2 minutter på hver side. Legg dem på et fat, hell fettet og skyen fra pannen over kjøttet, og la det så hvile 5 minutter.
Fordel chimichurrien over kotelettene, og server dem sammen med de stekte rotgrønnsakene.
En grønn salat ved siden av blir aldri feil.
Og kanskje en god côtes du Rhône? Domaine de Janasse er ikke dyr, og veldig, veldig god.
Ja! Det synes jeg vi skal ha, Anders. Takk for godt tips, og riktig god helg til deg og Anja 🙂