Barn og mat Bærekraft Litt sunnere Pasta Vegetar

Vegetarslasagnen som barna elsker

Herlig! Min første overskrift som minner om noe fra annonsørjungelen på nettavisenes sider.  (når jeg tenker meg om burde det stått: «Dette visste du ikke om barn og lasagne!» eller «Sånn holder du barna sunne!» eller «Med denne blir barna lykkelige og friske!»).

Vegetarlasagne. Hvor fantasifullt kan det være? Alt kommer selvfølgelig an på hvilke grønnsaker du bruker, hvordan du skjærer dem opp og eventuelt forbereder dem, hvordan de krydres i tomatsausen og hvor mye krutt (eller ost) du spanderer på den hvite sausen.

Denne versjonen har vunnet mange overraskede barnehjerter. Ja, voksenhjerter også, men jeg vil understreke at barna jeg har servert den til, har elsket den. De siste to barnebursdagene vi har feiret, ville begge jentene servere lasagne. Fordi de er 12 år og tweens, er det flere i klassen som er inne i en vegetarperiode (kanskje varer den, hvem vet), og derfor måtte jeg lage både lasagne med og uten kjøtt. Gjett hvilken som overraskende nok ble revet bort, også av de kjøttelskende?

«Oi! Den var god» Er det vegetarlasagne?!?»

Istedenfor å hakke grønnsakene og ende opp med store biter som sklir rundt i tomatsausen, river jeg grønnsakene grovt med rivebladet på en foodprosessor. Det går ikke bare lynrakst, det gir også sausen en «kjøttfull» og god konsistens, når grønnsakene er revet grovt. De absorberer alle smakene fra sausen utrolig godt. Utover det, blir smakene fint balansert med litt sødme fra søtpotet og persillerot opp mot syrlig tomat. Og så, mitt evige triks for barn som er skeptiske til alt nytt: estragon. Den runde, fine og noe søtlige aromaen, slår ofte godt an hos de sartere sjeler i grønnsaksverden.

________________________________________________________

Ingredienser

1 squash

1 liten sellerirot (evt 1/2 stor)

1 stor persillerot

2 gulrøtter

1 stor søtpotet

1 stor løk, hakket

4 hvitløksfedd, knust

1 toppet ss tomatpuré

1 boks gode hakkede tomater + 1/2 boks vann

1 ss tørket oregano

1 toppet ts tørket estragon

salt/pepper

lasagneplater

 

Ostesaus

2 ss smør

2 ss hvetemel

7 dl helmelk

150 g ost (jeg bruker Jarlsberg)

50 g parmesan (+ litt som rives over toppen til slutt)

et godt riv med muskatnøtt

______________________________________________________________

Sett ovnen på 200 grader.

Skrell sellerirot, persillerot, gulrøtter og søtpotet. Riv deretter squashen + alle de skrelte grønnsakene grovt. Jeg bruker rivjernet som hører til foodprossesoren min. Da er det gjort på 1-2-3. Wroooom!!!

Fres grønnsaker, løk og hvitløk med olivenolje i en stor gryte, til de faller litt sammen og begynner å mykne (ca. 3 minutter). Tilsett tomatpuré, og la den frese med et par minutter før du så tilsetter hakket tomat, vann, oregano og estragon. La det småputre, og smak sausen til med salt og pepper. La sausen småkoke under lokk i 5 minutter mens du lager ostesausen.

Smelt smøret forsiktig i en gryte. Det må ikke bli brunt! Tilsett melet og visp det godt inn i det smeltede smøret. Hell på melken og pisk godt mens sausen koker opp, sånn at eventuelle klumper forsvinner. La sausen koke godt i 5 minutter, mens du pisker så den ikke brenner seg fast. Det er viktig å koke vekk melsmaken, så ikke slurv på dette punktet. Trekk gryta til side, tilsett osten og la den smelte i sausen. Smak til med finrevet muskatnøtt, salt og pepper. Noen bruker hvit pepper fordi de tenker at sort pepper blir feil i en hvit saus, men dette bekymrer ikke meg noe særlig, altså. Jeg bruker nykvernet, svart pepper.

Montering av lasagnen: Legg et tynt lag rød saus nederst, deretter lasagneplater, så et raust lag med rød saus, og deretter ostesaus (trenger ikke dekke den røde sausen helt). Fortsett sånn til du har minst tre lag. Øverst skal det være lasagneplater med et lag ostesaus, og til slutt et jevnt dryss med parmesan.

Stekes midt i ovnen på 200 grader i 30–40 minutter. Stikk i den med en gaffel for å kjenne om pastaen er mør.

Server med salat og ballonger på snor.

2 kommentarer på “Vegetarslasagnen som barna elsker

  1. Har prøvd mange ulike vegetarlasagner opp igjennom, men denne er definitivt den beste! Smaken av estragon, ostesausen og alle de gode grønnsakene er nydelig 🙂

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: