Kjøtt

Lammeburger med rømme, tyttebær, kantarell og hemmelig krydder

Ok, de to krydderne jeg bruker i mine lammeburgere er: Einebær og allehånde. Hemmeligheten avslørt. Komboen av de to, gir akkurat det ville smakspreget som jeg ser for meg at naturen har hatt, der lammet har løpt rundt på sommeren. Jeg bruker hel allehånde, og selvfølgelig hele einebær, og så knuser jeg dem sammen i morteren. Du kan godt bruke ferdigmalt allehånde, hvis du ikke finner hel.

Aromaen og smaken av disse to krydderne, blir perfekt til det fete, kvernede lammekjøttet. Einebærene er norske, og i Norge liker vi lam. Allehånde kom opprinnelig fra Jamaica til Europa på 1500-tallet, men aromaen og duften minner nok mange av oss om mors gamle kjøkken, julebakst og kjøttkaker. Derfor tenkte jeg den ville passe sammen med heilnorske einebær og lam også. Jeg fikk rett. Så klart.

img_6623

Istedet for burgerbrød, har jeg brukt to smørstekte loffblingser, og så har jeg toppet burgeren med Røros-rømme tilsatt en skje tyttebærsyltetøy, ristede kantareller, og usøtede tyttebær. Ahhhh, sååå godt! Du kan selvfølgelig bruke annen sopp, hvis du ikke har kantareller.

Gled deg til denne, den blir en høydare i matuka di.

_____________________________________________________________

Ingredienser til to burgere

400 g lammekjøttdeig

5 einebær

5 allehåndefrø (eller 1/2 ts malt allehånde)

1 god ts Maldonsalt

grovmalt pepper

4 loffskiver

rikelig med smør

1 hvitløksfedd, delt i to (til å gni loffskivene med etter steking)

3 ss rømme

1 ts tyttebærsyltetøy

usøtede tyttebær

kantareller eller annen sopp (så mye du vil ha)

salat

________________________________________________________________

Bland lammekjøttdeigen lett med einebær og allehåndefrø som er knust i morteren, salt og grovmalt pepper. Ikke jobb deigen for mye, bare bland det fint sammen og form med lette hender to fine, digre burgere. Lag dem heller litt flate og store, enn alt for tjukke og runde De trekker seg sammen under steking, og du vil ikke ende opp med en rund, stor kjøttkake.

Hvor lenge skal de steke? Det kommer an på om du liker dem saftige og bittelitt røde i midten, eller om du foretrekker dem tørre og gjennomstekt (du kan jo gjette hva jeg liker…)

Jeg steker mine ca 2 minutter på hver side, på høy varme. I en blanding av litt smør og litt olivenolje. Lammekjøttdeig har ofte mye fett, så du trenger ikke mye annet fettstoff.

I en annen panne steker du loffskivene på middels varme i rikelig med smør. Når de er gyldenbrune og fine, gnir du skivene lett med det delte hvitløksfeddet. ta skivene ut og legg dem klare på hver sin tallerken.

Rist soppen med smør i pannen, på middels varme. Salte og pepre.

Bland rømmen med tyttebærsyltetøyet.

Montering av burger: Loffskive med hint av hvitløk, salat, lammeburger, rømmedressing, tyttebær, sopp og ny loffskive.

Kose seg, ja!

1 kommentar på “Lammeburger med rømme, tyttebær, kantarell og hemmelig krydder

  1. Så vet jeg hva noe av lammekjøttet i frysern skal brukes til ! Gleder meg

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: