Kjøtt

Elghakk med potetmoslokk

Jeg synes egentlig alt under et potetmoslokk smaker himmelsk. Som å trekke en dundyne over en sliten kropp når man trenger ekstra varme og en hvil. Så det var ingen overraskelse da det grovmalte elgkjøttet jeg fikk av moren til bestevenninnen min også smakte smasken under potetmos. Mange har kanskje en jeger i sin innerste circel of trust, og har derfor fryseren full av kjøtt? Hvis du ikke har en jeger som gir deg kjøttdeig av elg, kan du fint bruke en balnding av karbonadedeig og svinekjøttdeig.

Jeg har krydret kjøttsausen med einebær, timian og worcestersauce denne gangen, men man kan gjerne bruke andre krydder også. Sleng oppi et laurbærblad, en stjerneanis eller en kanelstang. Det gir fine, runde, dype smaker.

Jeg servere rosenkål svøpt i smør og salt ved siden av, men en god salat passer også godt. Mmmm 🙂 En skikkelig kose-seg-om-vinteren-middag som man bare bruker gaffel på.

_______________________________________________________

Ingredienser 6 porsjoner

100 g bacon, i små terninger

600 g kvernet elgkjøtt, eller en blanding av karbonadedeig og svinekjøttdeig

1 stor løk, hakket

2 gulrøtter, grovrevet

1 ts tørket timian

7 einebær, knust

1 toppet ts mel

3 dl kjøttkraft/buljong

2 ss worcestersauce

3 dl frosne erter

 

Potetmos

1 kg poteter

3 dl h-melk

2 rause ss smør

muskatnøtt

salt/pepper

_________________________________________________________________

Sett ovnen på 200 C.

Skrell potetene og del dem i terninger. Kok dem møre i usaltet vann. Hell av vannet, damp dem godt av i gryta og mos dem med en potetmoser. Varm opp melk og smør i en kasserolle før du heller det over potetmosen og blander alt godt sammen. Smak til med salt, pepper og muskatnøtt.

Fres baconterningene med litt olivenolje i en gryte til de begynner å få farge. Tilsett hakket kjøtt, løk og gulrot og fres alt sammen på god varme til kjøttet er ordentlig brunet.

Tilsett tørket timian, knuste einebær og mel. Rør det godt sammen med kjøttet. Hell på kraft/buljong og worcestersauce, og kok opp. La kjøttsausen koke godt mens du rører i 2–3 minutter, så melsmaken forsvinner og sausen tykner. Tilsett de frosne ertene til slutt og bland dem inn.

Hell kjøttsausen i en ildfast form og fordel potetmosen jevnt utover toppen med en slikkepott. Lag gjerne et taggete mønster i potetmosen med en gaffel. De små tuttene får en ekstra fin, brun og sprø stekeskorpe. Du kan godt ha et par klatter med smør hist og her også.

Stek paien midt i ovnen på 200 C i 20 minutter. De siste to minuttene kan du godt sette på grillelement sånn at potetmoslokket får en fin stekeskorpe. Pass på så det ikke svir seg!

Server med tente lys, rosenkål og god stemning.

3 kommentarer på “Elghakk med potetmoslokk

  1. Tilbaketråkk: Spiselandslaget - Elghakk m/ potetmoslokk - Under Kniven

  2. Anders Ribu

    Mmmmm … og gjerne en Barolo til.

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: