Suppe

Pinnekjøttsuppe med bygg og grønnsaker

Nå trenger jeg litt kraftfôr, med den kulda som river i neseborene hvis jeg beveger meg utenfor døra.

Jeg får alltid lyst til å prøve noe splitter nytt med pinnekjøtt. Det er jo så godt! Men i jula blir det liksom ikke rom for å trikse og mikse med tradisjoner som mange knuger til sitt bryst og har knuget siden barndommen.

Men det finnes fremdeles pinnekjøtt å få kjøpt etter at gavene er pakket opp, nissen har dratt og juletreet er blitt flintskalla! Og da er det fritt frem for å teste ut nye smakskombinasjoner.

At suppe kokt på saltet og tørket lammeribbe blir knallgodt, er egentlig innlysende. Tørket og saltet kjøtt på bein gir rett og slett en innmari digg kraft. Masse smak! I Skjåk kokte bestemor alltid suppe på saltet, tørket svineknoke og skinke. Det ble til den eldgamle tradisjonssuppa kjøttmat som man fremdeles spiser der. Du finner min oppskrift på kjøttmat frå Skjåk her!  

Pinnekjøttsuppa mi har mange smaksparalleller til bestemors kjøttmat fra Skjåk. Akkurat som henne, bruker også jeg byggryn. Men isteden for hele gryn som må bløtlegges og kokes lenge, har jeg brukt middagsperler fra Holli Mølle. Geniale! Jeg har dem i suppa sammen med grønnsakene mot slutten av koketiden, og de trenger bare 20 minutter.

_________________________________________________________

Ingredienser 4–6 porsjoner

1 kg pinnekjøtt

2,5 l vann

2 gulrøtter

1 liten kålrot

2 poteter

1/2 purre

1 dl middagsperler fra Holli Mølle, eller byggryn

2 laurbærblad

1 liten bukett frisk timian

salt og pepper

_______________________________________________________

Vann ut pinnekjøttet som anvist på pakken. Som regel skal kjøttet vannes ut ett døgn.

Legg ferdig utvannet kjøtt i en stor gryte og hell på kaldt vann. Ha i timian og laurbærblad. Kok opp, skru ned varmen til å simre og sett på tett lokk. La kjøttet småkoke i minst 2 timer under lokk. Det skal bli så mørt at det faller av bena når du stikker i det med gaffel.

Skrell og skjær gulrøtter, kålrot og poteter i like store terninger. Skjær purren i skiver eller små terninger.

Når kjøttet er mørt, tar du det ut av gryta med en hullsleiv eller klype, og legger det til side på en tallerken. Ha grønnsaksterningene oppi kraften i gryta, og kok dem møre under lokk.

Rens kjøttet fra beina mens grønnsakene koker. Hvor mye fett du vil la være med er smak og behag. Ha kjøttet tilbake i suppa sammen med de ferdigkokte grønnsakene, og smak kraften til med salt og pepper.

Server med flatbrød, rundstykker eller brød og masse godt smør.

Innlegget inneholder sponsede produkter fra Dyrket.no som leverer økologiske og kortreiste råvarer fra småprodusenter og bønder rett hjem på døra di 🙂

2 kommentarer på “Pinnekjøttsuppe med bygg og grønnsaker

  1. Mm, knallgode greier dette ! Brennsnut kalles det her på Nordvestlandet. Og du kan godt bruke fenalår også – åltså om du ikke har pinnekjøtt. Mmm 🙂

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: