Frokost Reise

Hjemmelaget ferskost

Midt mellom Mjøsbyene Hamar, Lillehammer og Gjøvik ligger den idylliske gården Simenstad. Gården har vært drevet av samme slekt siden 1700-tallet, og i dag er det verdens rauseste og hyggeligste husfrue Brit Skurdal Braastad som kokkelerer og formidler gårdshistorien og kulturarven videre på kjøkkenet i hovedhuset. Gården er i full drift med både dyr og jord, så det er mildt sagt imponerende hva Brit får til på døgnets skarve 24 timer, sammen med mannen Gisle og sønnen Peder. Her brukes nemlig de vakre og intakte rommene til alle mulige arangementer, både lukkede og åpne, for eksempel til jul, 17. mai, nyttår og ellers.

Brit er er et oppkomme av kunnskap om norsk kultur, og ikke minst matkultur. Jeg var så heldig å bli invitert til gården i desember av Pilegrimssenteret på Hamar, og selv om det var julemat fra middelalderen Brit hadde på planen, så viste hun meg også hvor lekende lett det er å lage sin egen ferskost.

Så nå er jeg hekta. Dette er min nye matnerdegreie som jeg elsker! Det finnes uendelig mange måter å smaksette osten på når den er ferdig, og selve tilberedningen er latterlig enkel. Du trenger tre ting: Kulturmelk/kefir, kaffefilter (eller tynt kjøkkenklede) og en natt. Så gjør den seg selv. Garantert noe barna synes er gøy å prøve også, når kulturmelk vips over natten blir til «kremost».

img_7031

Hvor lekkert er det ikke å servere sin egen ferskost til frokost, på nybakte rundstykker? Den smøremyke osten er perfekt syrlig og rund, og du smaker den selv til med salt og andre krydderier. Denne første runden jeg prøvde meg på hjemme, krydret jeg helt enkelt med masse fersk dill og maldonsalt. Det ble perfekt sammen med krabbekjøtt på hjemmebakte knekkebrød.

Dette er den første, men garantert ikke den siste oppskriften dere får av meg på ferskost! Tusen takk Brit 🙂

Les gjerne mer om Simenstad og alt det flotte Brit arrangerer for publikum her!

_______________________________________________________________

Ingredienser til en liten porsjon

Ca 1/2 l kulturmelk eller kefir ( ikke bruk skumma kultur! Det funker ikke, sier Brit)

1 kaffefilter (eller tynt kjøkkenklede/gass/osteklede)

Dill etter smak

Salt etter smak

_________________________________________________________________

Sett kaffefilteret i kaffefilterbeholderen over en stor kopp eller et desilitermål. Hell kulturmelken/kefiren i kaffefilteret til det er nesten breddfullt.

La det stå på kjøkkenbenken natten over.

Og mens du sover, drypper mysen ned i koppen. Ferskosten blir igjen i filteret.Tykk, fløyelsmyk og fin.

Neste morgen er det bare å velte ferskosten ut av filteret og ned i en bolle, og så smaksette med urter, krydder og salt.

Mysen som er igjen i koppen kan du ta vare på til brødbaksten. Du finner en fantastisk oppskrift på eltefritt brød med myse her! Myse inneholder masse vitaminer og mineraler. Noen drikker den faktisk som en «styrkedrikk». Hell den over på et tett glass eller en flaske med kork, så holder den seg i flere uker i kjøleskapet.

Osten holder noen dager i kjøleskapet hvis du setter hengelås på døren. Gjør du ikke det, forsvinner den på 1–2–3.

6 kommentarer på “Hjemmelaget ferskost

 1. mettemille

  Hjertelig tusen takk for oppskrift på enkel og supergod ost 😉 Så gøy å lage!

 2. Maria Mathisen

  Blir det like bra med kefir, tror du?

 3. Maria Mathisen

  Hei igjen, Maj-Britt! Prøvde med kefir i går og det funker som bare det! Jeg liker kefir både fordi den er litt «perlende» og fordi den er laget av økologisk melk! Som eneste kefirspisende familiemedlem er det litt vanskelig å bruke den opp på frokostblanding før den gjærer, så dette var jo en super måte å bruke den opp på!

  • Så kult! Takk for at du testet og ga tilbakemelding 🙂 Jeg skriver det inn i oppskriften, så får flere med seg det glade budskap. Klem 🙂

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: